Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Euroškůdci

Sebechvála, jak se říká, smrdí. A je na tom určitě kus pravdy. A její opak? Sebekritika? Ta by tudíž zřejmě měla vonět nebo aspoň nevylučovat znechucující odér. Ovšem jako vždy se nějaká ta výjimka najde.

Dnes jsem objevil jednu z těchto výjimek. Střelce do vlastních, tedy našich řad. Ekonoma Tomáše Sedláčka, který se do nás v komentáři pro Hospodářské noviny pěkně nepěkně obul.

„Sjel“ nás za to, jací jsme. A nejeden z nás se možná nad jeho řádky i zastyděl. Protože to bylo dost tvrdé; ale co bychom čekali, když jsme takoví (http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/132756-cesko-dela-vetsi-neporadek-nez-uprchlici-varuje-ekonom/)! Evropská unie coby klub vyvolených se nás před jedenácti lety ujala a jak podle zmíněného pána soudě vidno, nebyl to zřejmě její počin z nejšťastnějších. Protože vzít mezi sebe někoho takového…

Ať prý Evropská unie navrhne, co chce, ti zatrolení Češi musí být na just proti. Ať se ostatní snaží sebevíc, mohou si být jisti tím, že se Češi vzepřou, že budou odmítat nebo aspoň remcat a šklebit se.

Kolik jenom toho „Evropa“ za uplynulé desetiletí vyřešila! Finanční krizi, Řecko, Ukrajinu a teď i uprchlíky. A Češi? My jsme odmítali Lisabonskou smlouvu, euro, pomoc Řecku, bankovní unii a vlastně skoro vše, co se namanulo. Vždycky jsme vybočovali. Byli jsme a zůstáváme kverulanty a paranoiky, neochotnými souhlasit s jakýmkoliv nabízeným řešením a nepřinášejícími přitom žádnou alternativu, jak by se to dalo udělat jinak a lépe. Dokážeme kibicovat, ale přijít někdy s něčím kloudným a nehatit práci jiných, to ne.

Polsko, Maďarsko i Slovensko už se prý adaptovaly, jenom my ne. My jsme pořád stejně nepříhodně zkostnatělí. Máme rádi svůj smrádek a teplíčko a běda těm, kdo by nás v užívání si tohoto měli jakkoliv omezit! „Evropa“ se postarala, aby se „oáza míru, svobody, tolerance a štědrosti“ přestala dělit na východ a západ… a jakmile došlo na lámání chleba, je celé její snažení rázem v trapu.

A to aktuálně jenom proto, že ač vymíráme, nechceme přijmout pár tisíc uprchlíků, jakkoliv je podle autora zřejmé, že ti, kdo k nám váží známou komplikovanou cestu, nejsou teroristé, ale oběti prchající před válkou. Jsme prý celkem v pohodě a 'nikdo po nás nejde' a přesto jsme takoví. A máme tudíž štěstí, že máme instituce Evropské unie, jež zažehnávají konflikty, jež se dokážou shodnout, třeba i na oněch kvótách.

Protože kdyby to záviselo na Češích, nic by se nevyřešilo, běžence bychom si jenom přehazovali jako horký brambor a snažili se obtíže řešit na národní úrovni, jež není schopna řešení nalézt.

Máme vymoženosti jako bezplatné školství, zdravotní péči a státem garantované důchody, nikdo u nás nemusí trpět hladem a zimou. Máme se skvěle, ale trpícím nic nenabídneme, jen remcáme. Čímž jsme podle tohoto pána horší než samotní uprchlíci, naše republika dělá větší problémy, respektive větší nepořádek než migranti…

A remcalové asi budeme. A pokud těmi budeme jako národ, budu takovým coby příslušník našeho národa i já.

Budu remcet a budu a budu! Byť tentokrát ne proti uprchlíkům ani bezprostředně proti Evropské unii. Nýbrž proti názorům autora uvedených (s)myšlenek.

Protože ano, jsme kibicové, remcalové, šťouralové a zabejčenci, ale…

Nelíbilo se nám, že by se mělo pomáhat zadluženému Řecku. Ale komu z celé slavné „Evropy“ se do toho chtělo? Řekové falšovali data, aby se dostali mezi „vyvolené“, nasekali dluhy a poté, co měli platit jako mourovatí, se tu vymlouvali, že nemají, tu že nemohou, tu že nelze přitvrdit, tu že dají, pokud jim bude napřed dáno a tu že prostě nedají a basta. Navzdory masivní pomoci se z toho dodnes nevybabrali a nemluví se o nich snad leda proto, že má Evropa momentálně zajímavější téma nebo že nechce dráždit tuto zemi, která je v migrační vlně „první na ráně“. Ale zatímco my jenom nechtěli tupě podporovat souseda, který si žil nad poměry a pak chtěl dluhy hodit na jiné, v celé Evropě nejednou zaznělo i téma odchodu Řecka z eurozóny a zavedení jeho vlastní měny. Jsme tedy právě my ti nejhorší? Myslím, že zdaleka ne. Jsme jen realisti, zastávající tu názor, že každému podle jeho zásluh.

„Neřešili“ jsme s Evropou Ukrajinu… Vážně ne? Copak my jsme nebyli po jejím boku, my jsme nedoplatili vzápětí na ruské embargo? A když to spojíme s tématem jiným – kdo to chtěl naplnit svou migrační kvótu běženci právě z Ukrajiny? Což nám bylo zatrženo, protože se preferují „jiní potřební“. Ať se západní státy pochlubí, o co ony udělaly pro Ukrajinu víc než my! A byli to třeba právě chudáci Řekové, kdo si v této otázce na úkor Evropy přihřáli svou polívčičku, kdo nejvíce lavírovali mezi západem a spoluprací s Ruskem-okupantem.

U Lisabonské smlouvy jsme remcali. Jenže proč? Chtěli jsme mít třeba jistotu, že se neprolomí Benešovy dekrety, že se na nás odsunutí Němci vzápětí nevrhnou jako supi. A co je na tom nelogického? Kdyby něco takového hrozilo jiné zemi, konala by nejinak. To bychom mohli brát za stejnou bernou minci třeba německé rozhodnutí nám po vstupu do EU dočasně omezit přístup na tamní trh práce.

Že jsme remcali a remcáme proti euru… Ano, pravda. Jenže nakolik jsme jeho odmítáním byli za zlotřilce? Eury neplatíme ne proto, že se nám dlouhý čas nezamlouvala, ale prostě a jednoduše proto, že jsme ani nesplňovali kritéria pro jejich přijetí. A je jedno, byli-li jsme pro nebo proti, když bylo jisté, že na ně nemáme nárok. A na druhou stranu – vybočovali jsme v tomto tak strašně, když eury dosud neplatí třeba ani Velká Británie, Polsko,…? A ani mnozí z těch, kdo eura mají, z nich rozhodně nejsou u vytržení.

A to s těmi uprchlíky? Nechtěli jsme se podílet a nechceme. Ale že jsme nenabídli žádnou alternativu? S tím ať jde dotyčný pán k šípku. Právě naopak. My jsme alternativu nabídli. Od samého počátku, i v době, kdy se to ještě nenosilo, jsme na našem území projíždějící uprchlíky zadržovali, prověřovali, nakolik nám to jenom naše zákony dovolovaly. A byl to „tolerantní“ západ, který nás za to pranýřoval; a teď nejspíš závidí. Protože jsme se (i) díky tomu stali neatraktivními, konaje tak i nadále. I dnes, kdy už tak „podle našeho vzoru“ koná kdekterá migranty zavalená země.

A tak sice remcáme, ale že bychom tím škodili Evropské unii, že bychom tím ničili její tradice a hodnoty? Pochybuji.

Protože Maďaři dnes staví ploty, zavírají hranice. Němci jsou přesycení a po uzavření hranic hledají kdejakou příležitost, jak se migrantů zbavit. Rakušané vyhrožují, že použijí proti migrantům násilí, pokud se zavřou německé hranice. Šprajcují se některé ze zemí bývalé Jugoslávie, Řecko a Itálie nadále požadují stůj co stůj přerozdělení oné laviny jejich utečenců, Slováci se chtějí soudit, nemaje v úmyslu kvóty akceptovat. Zatímco u nás panuje to, čím se prý tyto země mohou chlubit, jak zaznělo výše. Jsme oázou míru, svobody a štědrosti; a porovnáme-li to s jinými zeměmi Evropy, nezdá se mi, že bychom nějak zaostávali i v otázce tolerance.

Nebo jste snad museli od našich představitelů policie vyslechnout podobně jako lidumilní Němci od šéfa německých policejních odborů Rainera Wendta v rozhovoru pro Passauer Neue Presse (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/381955-mezi-uprchliky-v-nemecku-vladnou-zlocinecke-gangy.html), že mezi uprchlíky v Německu vládnou zločinecké gangy, že není ničím novým, že tam po sobě uprchlíci už měsíce stříkají i slzný plyn, že tito rozděleni na skupiny podle etnického původu, náboženství nebo klanů na sebe útočí noži a podomácku vyrobenými zbraněmi, že se v některých zařízeních rozhořely nábožensky nebo politicky motivované boje o nadvládu, ženy a děti bez rodičů ze strachu často ani nic neoznamují, dochází ke zneužívání a znásilňování. A že je nutné poskytnout mimořádnou ochranu křesťanským migrantům před muslimskými násilníky…

A tak si dovoluji polemizovat s názorem autora v úvodu zmíněného článku. Troufám si tvrdit, že Češi v Evropské unii nedělají ani zdaleka takový „bordel“ jako imigranti. A na vině největšímu bordelu jsou tu podle mne právě ti, kdo nás za „bordeláře“ považují. Jsou to jiné země Evropy, kdo by si měly zamést před svým prahem. Měly by si to zamést, nikoliv však jako obvykle pod kobereček. A už vůbec by neměly vymetat svůj odpad směrem k nám.

Protože my nejsme jejich skládka.

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 1.10.2015 11:13 | karma článku: 28,83 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Strojvůdce japonského metra si v práci pobrukoval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Vysoký věk má smysl jen ve zdraví. V cizině jsem začala od nuly, říká fitness manažerka

6. července 2024  14:42

Seriál Po letech strávených ve světe fitness a sportu zakotvila Petra Tyrpeklová na pozici generální...

České turisty v Chorvatsku odvál na matračce vítr na moře, zasahovali záchranáři

6. července 2024  14:18

Na neukázněnost českých turistů si stěžují záchranáři v Chorvatsku. Ti zasahovali v pátek u skupiny...

Liberalismus jako rakovina? Fico šířil nenávist, bičoval emoce, kritizuje opozice

6. července 2024  13:26

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik