Divné, nemyslíte?

Náš stát má aktuálně problém. Tedy ne že by měl jeden jediný problém, těch má ve skutečnosti až nad hlavu, ale jeden ho aktuálně pálí dost a dost.

Na konci tohoto týdne totiž končí smlouva Charity ČR se státem, na základě které se právě Charita ČR stará o migranty u nás. Tedy poskytuje těmto integrační služby, jak se tomu u nás honosně říká.

Smlouva vyprší a… nebude nikdo, kdo by se tohoto úkolu nově zhostil.

Naši mocní pochopitelně chtěli někoho vybrat, chtěli toho, kdo by tuto činnost vykonával co nejlépe. Jenže k překvapení dost možná i všech se takový nenašel. A nejen že se nenašel ten nejlepší; nenašel se vůbec nikdo! Nikdo o poskytování oněch slavných integračních služeb migrantům nestál (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zakazku-na-integraci-cizincu-za-milionu-nikdo-nechce-loni-js/r~bb3a1e56cc3611e6b035002590604f2e/).

Nepřihrnuli se konkurenti Charity ČR a dokonce i tato sama dala neskrývaně na vědomí, že o to už nestojí. Protože prý na toto počínání vyčleněné peníze nestačí a tato instituce tak musela nakonec onu integraci migrantů dokonce dotovat ze svého. Což pochopitelně nikdo soudný dobrovolně dělat nebude.

Zájem o následnou integraci migrantů v obcích poté, co tito pobudou v integračních azylových střediscích s intenzivní výukou češtiny a přípravou na budoucí život u nás, zkrátka neprojevil vůbec nikdo. Vyjádření jiných potenciálních uchazečů nezaznělo, ale podle Charity ČR stačí státem nabízené peníze tak na integraci pěti set migrantů. A ony by jich měly být podle předpokladů dva tisíce. Což se vážně nedá za nabízených 173,5 milionu korun ročně zvládnout.

A tak se o migranty bude muset dočasně postarat Správa uprchlických zařízení spadající pod Ministerstvo vnitra, jež na to dostane na rok nad rámec svého rozpočtu 46,5 milionu korun od ministerstva a až dalších 127 milionů od Azylového, migračního a integračního fondu. Vláda se tím bude muset v nejbližší době znovu zaobírat a snad se v průběhu roku 2017 podaří vyhlásit nové výběrové řízení. Takové, jež by někomu stálo za to. Protože podle Charity ČR je zkrátka v průměru 347.000 korun na migranta a rok tak akorát, levněji to nejde.

 

Českobudějovický Dům sv. Pavla poskytuje od roku 1996 své komplexní služby našim lidem bez domova a dalším osobám v krizové životní situaci. Ve stanovených dnech a časech tam dobrovolníci vydávají polévku pro bezdomovce, ve stanovených dnech a časech se tam s pomocí dobrovolníků vydává šatstvo. V průběhu jedné hodiny denně se tam přijímají klienti na noclehárnu, dobrovolníci je spolu se sociálními pracovníky zapisují a vydávají jim ložní prádlo. Činí to tam především s cílem začlenit tyto „potřebné“ zpět do společnosti, vrátit je na trh práce, usnadnit jim samostatnou existenci a pomoci při získávání nezávislosti na systému sociálních služeb. Čehož se tam dosahuje motivací uživatele a individuálním přístupem.

 

Nízkoprahové denní centrum - Městská charita České Budějovice od konce roku 2003 nabízí dospělým mužům i ženám potřebnou pomoc v náročných životních situacích. Lidé v těžké životní situaci, především bezdomovci, tam mají k dispozici možnost oddechu, sociální poradenství, sprchy, šatník, pračky, kuchyňky, potravinovou výpomoc a přístup na internet, mohou získat možnost prodávat časopis Nový prostor. Působí tam sociální pracovník, který nabízí sociální poradenství, pomáhá při uplatňování práv a oprávněných zájmů klientů a při obstarávání osobních záležitostí. Jsou tam pro tento typ lidí osm hodin denně, sociální pracovník v pracovní dny šest hodin denně. Ve všední dny tam denně půl hodiny rozdávají teplou polévku s pečivem, každý čtvrtek jsou tam dvě hodiny lékař a zdravotní sestra.

 

Do financování zmíněných českobudějovických dobrodinců nevidím. Zato si však živě dokážu představit náročnost jejich práce. Jež určitě není jednodušší než práce s migranty, kteří už pobyli v integračních azylových střediscích s intenzivní výukou češtiny a přípravou na budoucí život u nás.

A zdráhám se uvěřit tomu, že tyto žádají a dostávají přinejmenším 347.000 korun ročně na každého, komu pomáhají. „Protože levněji se to zkrátka dělat nedá.“

Jak to tvrdí ti, kdo u nás právě nyní končí s péčí o migranty. Protože na to nehodlají doplácet…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktor Pondělík | pátek 30.12.2016 13:50 | karma článku: 14,27 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0