Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Detektivka

Vždycky to byla taková krasavice! Ještě před pár dny nebylo muže, jenž by se za ní neotočil, manželka nemanželka. Taková by věru stála za hřích!

A pak najednou zmizela ze společnosti, jsa uzavřena přede všemi mezi svými čtyřmi stěnami. Nevyšla nejen na ulici, ale ani na zápraží. Byla zavřená doma a nereflektovala na žádný podnět.
Ovšem na vině nebyla nejspíše její nechuť vyjít mezi lidi. Příčina byla někde jinde. Byla dobře, nikoliv však dokonale utajena. Protože zvědavá sousedka, jíž to nedalo, nahlédla do okna domu, v němž se naše krasavice ukrývala před ostatními. A bylo šokujícím to, co skrze sklo uzřela.

Naše krasavice už pojednou krasavicí nebyla. Nebylo divu, že se jí nechtělo ven. Tvář ještě před nedávnem nejkrásnější z krásných byla nyní popelavě šedivá, se strhanými rysy. Pleť, donedávna heboučká, byla nyní pokryta vráskami a pod jindy nádhernýma blankytnýma očima se skvěly kruhy, za jaké by se nemusel stydět nejeden fláma po několikadenním tahu. Její zrak byl vyhaslý, vlasy zplihlé, tváře propadlé. Neradostný to pohled. Nebylo pochyb – sousedku postihla dozajista těžká choroba, jež se tak krutě podepsala na jejím dosavadním půvabu. Těžká, možná i smrtelná choroba, jež z osůbky dříve kypící zdravím udělala zombie.Ovšem pochyb nebylo jen zpočátku. Protože jak čas běžel, přece jen se pochyby objevily. Protože v naší zemi je nemyslitelné, aby osobu tak těžce chorou nehospitalizovali, aby ji nechali napospas osudu. Tak krutý není ani jeden evropský lékař, ani jedna zdravotní pojišťovna. Nikdo nenechá člověka takto bez pomoci umírat. A paní vlastně ani lékaře nevyhledala, protože o tom by přece minimálně některá z místních drben věděla. Paní nevycházela z domu a lékařskou pomoc nevyhledala. Závěr tak mohl být vyvozen jen jeden jediný. Je dozajista týrána svým manželem. Protože tento dál chodil do práce i do hospody, jako by se nechumelilo, a jakékoliv narážky na stav své choti přecházel mlčením či banálními výmluvami. Ano, je tomu určitě tak. Týrá ji a ona, zmučená, už ani nevychází mezi lidi, jak se bojí jeho či veřejné potupy.A tak se manžel dostal do hledáčku veřejného mínění. Ač to sám nepozoroval, byl sám pozorován na každém kroku. I když šel do práce, i když se z této vracel, i když se bavil s kumpány i když se se svou manželkou zavřel v domě. V domě, kde jeho drahá polovička viditelně strádala, chřadla. Její tvář byla den ode dne bledší a bledší, unavenější, strhanější, tajné pozorovatele až k pláči provokující. Jak jen zchátrala! A to dozajista kvůli němu. Kvůli tyranovi, zrůdě, monstru, jež ji doma dozajista týralo způsobem z nejkrutějších.Pro veřejnost se tento stav věcí stal nesnesitelným. Bylo třeba zakročit. A tak se našlo pár místních, kteří zakročili. A jenom policejní zásah zabránil lynčování padoucha.Totiž toliko domnělého padoucha. Protože pravda vyšla najevo vzápětí. Už ji za daného stavu věcí nešlo dále skrývat.Na vině nebyla ani těžká choroba, ani domácí násilí. Vše bylo daleko prostší.Na vině ženina zuboženého stavu byla docela obyčejná dovolená. Prodavačka v místní drogérii totiž odjela nečekaně na dovolenou a zavřela krám. Bohužel právě ve chvíli, kdy… naší hrdince došly šminky. Neměla se čím nalíčit a stala se tak dočasně takovou, jakou ji příroda stvořila…

Autor: Viktor Pondělík | čtvrtek 28.8.2014 8:00 | karma článku: 8,92 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Taky řešení

Paní si seděla ve vlaku vedle jakéhosi spolucestujícího a neměla důvod si na cokoliv stěžovat. Cesta ubíhala rychle a hladce a co si může člověk přát víc, že? Snad už vůbec nic.

5.6.2021 v 13:39 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Poezie a próza

Viktor Pondělík

Soudružská skleróza

Tak jsme tu měli před pár dny první máj. Den označovaný jako svátek pracujících a v našich končinách odedávna uzurpovaný komunisty, jimž se tento vždy hodil do krámu.

6.5.2021 v 16:11 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Ať žije očkování

Jak už jste určitě slyšeli, máme tu koronavirovou pandemii. Je to prý něco strašlivého, a tím jediným, co nám v této situaci pomůže, je jedině očkování. Jedině díky proočkovanosti národa se prý budeme moci vrátit k normálu.

7.4.2021 v 15:55 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Ostatní

Viktor Pondělík

Problém

Haló, miláčku! No, to jsem já. Promiň, že ještě nejsem doma, ale autobus, kterým jsem měla přijet, mi ujel před nosem. Další měl jet až za dlouho, tak jsem si řekla, že vyrazím domů stopem.

18.3.2021 v 20:04 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Ostatní

Viktor Pondělík

Když se voda káže a víno pije

Před několika dny mi přišel neobjednaný a nežádaný dopis od mé banky. Nechtěl jsem ho po ní, protože mi je vlastně naprosto zbytečný, a neměl jsem tak potřebu něco takového chtít.

19.2.2021 v 20:01 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik