Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se hustí do hlav dětí

Děti si ve skupinách vylosují jednu z fotografií svých rodičů, sourozenců, příbuzných, kamarádů, známých, sousedů, prostě našinců. Vezmou si tuto a začnou při pohledu na ni dumat. Jak na ně tato působí.

Pak bude jejich úkolem přijít na to, co mají všechny tyto snímky společného. „Nechuť. Strach. Odmítání. Znechucení. Averze.“ Toto bude možno uslyšet z jednotlivých skupinek.

Pak děti dostanou černé proužky papíru, na něž po zamyšlení se napíší, jaké asi mohou mít tito našinci důvody, proč u nás nechtějí lidi odcházející ze svých cizích domovin k nám. Vše, co je napadne, napíší na tyto papírky velkým písmem. Objeví se tu důvody různé. Pozitivní (obava o osud svých blízkých, o bezpečnostní situaci u nás, o zachování schengenského prostoru i Evropské unie) i negativní (že tu ty „píp“ prostě nechceme, že si nenecháme od přivandrovalců ani „humanistických spoluevropanů“ nic diktovat, že se nenecháme těmito vyžírat,…).

Takto seznámíme žáky našich škol s pojmy jako uprchlík, migrant, emigrace, azyl a azylant. A necháme je i podumat nad tím, zda ten který z jejich příbuzných a známých má větší nebo menší právo žádat, aby u nás migranti nezůstávali, aby se nám tito vyhnuli nebo v nejhorším případě naší zemí bez zastavení co nejrychleji projeli do země další. Necháme je pouvažovat nad tím, z jakého důvodu je nejopodstatněnější stavět plot na maďarské hranici, posílat policejní a vojenské hlídky na hranice tamní i naše, zavírat ilegální migranty do detenčních zařízení. Necháme je svobodně popřemýšlet nad tím, zda je nejlepším řešením nežádoucí migranty z naší země deportovat, zabránit těmto už i v samotném vstupu do naší země, platit Turecku horentní sumy a slibovat kdeco za to, že si ty migranty nechá u sebe a bude bránit jejich další cestě do Evropy nebo zvolit možná i krvavý postup.

 

Že se vám na napsaných řádcích něco nezdá? Není divu. Kdyby s touto metodikou někdo přišel, dozajista by neprorazil. Protože by se nedočkala údajně pozitivních, ba přímo výborných, ohlasů z odborného prostředí, od kolegů, ale i z neziskovek či občanských sdružení. Určitě by neprošlo, aby se něco takového vyzkoušelo na jedné základní škole, pak se to ukázkově rozběhlo i na školách dalších a dokonce se to představovalo i budoucím učitelům, studentům pedagogických fakult. Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd a další „odborné“ instituce by byly proti. Že je to xenofobní, rasistické,…

Na rozdíl od metodiky přesně opačné. Od té, jež byla právě představena i široké veřejnosti na http://www.denik.cz/z_domova/jak-ucit-skolaky-o-uprchlicich-metodika-vznikla-v-zakupech-20151016-8yfx.html. Jež byla testována na základní škole v Zákupech na Českolipsku, ukázkové hodiny už proběhly i v České Lípě, Praze a Poděbradech, představena bude i budoucím učitelům na pedagogických fakultách Masarykovy univerzity v Brně i Technické univerzity v Liberci.

A jež vlastně v podstatě vede k tomu, aby si děti uvědomily, jací jsou oni migranti slušní lidé (chtějí lepší práci) nebo chudáci (prchají před chudobou, válkou, nátlakem,...). Nic o odvrácené straně, jež se dotkne pro změnu nás.

A když autorka oné metodiky „čeká, že do toho ještě někdo další vstoupí a vnese do toho něco nového“, vnesl jsem. Byť takto to podle ní dozajista vypadat nemělo.

Ale což! Hlavní je tu jedno. A sice že se u oné propagované metodiky jedná o návod, jak MOHOU školy v hodinách občanské výchovy pracovat s dětmi na téma uprchlictví. MOHOU,… ale nemusí.

Aspoň prozatím.

Autor: Viktor Pondělík | sobota 17.10.2015 12:36 | karma článku: 28,51 | přečteno: 1269x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

Jestli jsem poslední dobou něco neslyšel, pak to byly nějaké pozitivní zprávy. Skoro jako kdyby se všechno dobré ze světa vytratilo a zbylo jenom to špatné. A jako kdyby se navrch všechno smrsklo na pouhou ekonomiku.

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0 | Přečteno: 68x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Skvělý nápad, páni europoslanci

O nás lidech se ví, že si ničíme své životní prostředí. I když se bez přírody neobejdeme, škodíme jí mnoha různými způsoby. A co na to politici?

11.6.2022 v 8:20 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Politika

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

Když člověk poslouchá řeči našich politiků, nejednou skutečně neví, zda se tomu má smát nebo spíš brečet.

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Ekonomika

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

V uplynulých letech si svět zvyknul označovat nás Čechy za xenofobní smečku, neochotnou pomáhat nešťastným lidem. Stalo se to běžným tématem od chvíle, kdy začala předchozí migrační krize, a všichni víme, jak se tehdy věci měly.

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

Snad jenom někdo úplně slepý a hluchý by dosud neregistroval, jak se naše země utěšeně (nebo neutěšeně?) zaplňuje běženci z Ukrajiny.

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Od chvíle, kdy jsem se narodil, uplynulo již plus mínus devět pětiletek. A mám-li se za těmito ohlédnout, pak o sobě mohu zmínit třeba to, že jsem strávil řádově dvě desetiletí ve školních škamnách, od mateřské po vysokou školu, abych poté většinu své profesní dráhy strávil tamtéž, jen na opačné straně barikády. Pomineme-li tedy závratnou kariéru, již jsem započal coby hotelový recepční a ukončil až na daleko významnějším postu topiče tamtéž. K mým koníčkům patří již od počátku milénia zejména mé každoroční anabáze do mojí milované druhé domoviny, Jihoafrické republiky, a pokud pak setrvávám na naší polokouli, nejraději píši a píši a píši, aby měli ti, kdo umí číst, co číst, pokud to chtějí číst.

Seznam rubrik