Budou si Češi konečně rovnější?

S trochou nadsázky by se dalo říci, že se v české poslanecké sněmovně stalo před nemnoha dny něco nepředstavitelného. Prošel tam totiž návrh, který je nejen demokratický, ale i vysloveně rozumný.

Oč že v tomto případě šlo? Poslanci prosadili zpřísnění pravidel pro vyplácení sociálních dávek, a to v tom ohledu, že by měli chudší lidé přicházet i o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí v případech, kdy neplatí pokuty za jimi spáchané vybrané závažné přestupky. Úřady by jim prostě měly takové pokuty ze zmíněných dávek strhávat.

Je samozřejmé, že se našli i poslanci, kterým se toto nezamlouvalo. Někteří argumentovali tím, že se tím ještě zhorší situace ve vyloučených lokalitách, někteří se obávali, že takové opatření dolehne nepříjemně na zaměstnance úřadů práce, kteří sociálně slabým budou takto snížené dávky vyplácet. A jeden ze sociálnědemokratických poslanců se dokonce nechal slyšet, že je to rasistické, protiromské rozhodnutí.

Ale nakonec to prošlo. A jestli to posvětí i senátoři a prezident, stane se zmiňované skutkem. I „sociálně slabí“ budou muset za své prohřešky pykat, tedy platit pokuty. Navzdory názoru komunistické poslankyně, že je takto nelze trestat, protože vlastně tyto lidi už po čtyři generace nikdo dobrým mravům nenaučil a tito neví, že je normální třeba vstávat do práce nebo posílat děti do školy.

Ti, kdo se neumí chovat, tak mají platit pokuty stejně jako všichni ostatní, i když jsou to „sociální případy“. A osobně si myslím, že je to dobrý nápad. Protože je na čase, aby si byli všichni našinci před zákonem rovni. Když už tu máme přes třicet let demokracii.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Viktor Pondělík | středa 21.7.2021 15:53 | karma článku: 0 | přečteno: 10x
  • Další články autora

Viktor Pondělík

Nebohá země česká

10.7.2022 v 23:13 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Sliby u nás neberou konce

14.5.2022 v 15:31 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Nejsme zrůdy, bruselata

18.4.2022 v 16:09 | Karma: 0

Viktor Pondělík

Jací my Češi jsme?

21.3.2022 v 16:26 | Karma: 0