Stát jako obecní blázen Pepek Vyskoč

Prodal jsem nevyužívanou chatu a stát mě hned podojil na dani z převodu nemovitosti. Nevadilo by mi to. Kdybych věděl, že stát naloží s mými penězi, k nimž zcela zadarmo přišel, smysluplně.

Ve stejný den, kdy jsem vyplňoval daňové přiznání, jsem se dočetl, že stát se opět chová hloupěji než proslulý obecní blázen z Putimi Pepek Vyskoč. Na dávkách na bydlení vydává přes miliardu měsíčně a z peněz daňových poplatníků bohatnou majitelé ubytoven, kteří si z chudoby udělali perfektní byznys. Díky idiotismu státu a státních úředníků.

V Ostravě stát platí podle analýzy občanského sdružení Vzájemné soužití za byt v ubytovně o výměře 19 metrů čtverečních, v němž žije šest lidí, 24 000 Kč měsíčně. Ovšem ve stejném městě lze za 23 000 Kč, tedy o tisícovku levněji, pronajmout nový nízkoenergetický bungalov o výměře 180 metrů čtverečních, který má, cituji z nabídky realitní kanceláře, dřevěná okna, podlahové topení, krbovou vložku a zahradu o rozměru 1000 m2. Nachází se v oploceném komplexu rodinných domů na kraji obce s výbornou dopravní obslužností, nádhernými výhledy do okolí a nedalekých Beskyd.

Zásadní otázka zní: Proč se stát, reprezentovaný státními úředníky, chová jako totální idiot a je ochotný zaplatit soukromníkovi 24 000 Kč za 19 špinavých metrů čtverečních? Nechce se totiž věřit, že většina státních úředníků zároveň vlastní ubytovnu pro chudé a přehrává peníze na své účty.

Ten brutální a absurdní nepoměr ceny a kvality nabízeného bydlení je zásadním popřením zdravého selského rozumu, který sliboval vnést i do nejvyšších pater politiky ministr financí Andrej Babiš. Kdyby některých z manažerů jeho firem z holdingu Agrofert zaplatil 24 000 Kč za měsíční pronájem 19 metrů čtverečních, dostal by padáka během minuty. Ve státní správě to Babišovi nevadí? Proč nepadají hlavy, které jsou za ten nesmysl zodpovědné?

Ministr průmyslu a obchodu ve stejné vládě Jan Mládek neomaleně označil užitečné živnostníky, kteří zásadně snižují statistiky nezaměstnanosti, za parazity, protože prý platí malé daně. Ale zajímá ho, co se dál s daněmi děje? Že se v případě dávek na bydlení přesypávají miliardy ze státní kasy na účty spekulantů s chudobou v naprosto absurdních částkách za neodpovídající bydlení?

Politici už dlouhé roky ani nezastírají, že státní finance se ve velkém rozkrádají a přerozdělují na projekty kamarádů, jen jedna partaj tvrdí, že ta druhá krade víc. Nová vláda se holedbala, že bude jiná, lepší. Ale koalice se více než smysluplným hospodařením se státními financemi zabývá triviální záležitostí, kdo bude eurokomisařem.

Politici se často diví, že lidé nepříliš rádi platí daně, že firmy formálně mizí v daňových rájích. Nelze se jim divit, když vidí a čtou, co se s jejich penězi děje. Chatu jsem koupil a zveleboval za své vlastní peníze, poctivě jsem dlouhé roky platil daň z nemovitosti. A když ji prodám, stát chce další prachy. Pokud je použije na předražené sociální bydlení, nebudu z toho mít vůbec dobrý pocit. Pepku Vyskočovi by asi nikdo v Putimi obecní kasu nesvěřil, snad jen vachmajstr Flanderka po vypití dvou litrů rumu. Raději bych poslal ty peníze na nějakou konkrétní charitu, než je dát do rukou tohoto státu a jeho představitelů. Takhle mám pocit, že mnou odvedené peníze skončí ve špinavé stoce.

 

 

 

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 25.8.2014 11:10 | karma článku: 30,99 | přečteno: 1106x