Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Socík ještě jednou: Světlonoši v šedých časech

Mnozí dnešní politici, kteří po listopadu 1989 zahodili rudé knížky a stali se zavilými antikomunisty a pravičáky, s oblibou tvrdí, že za minulého režimu se nedalo dýchat a žít. Kecají! Dalo se žít! Díky rockové muzice.

Protože socík se stal v tomto blogovacím prostoru populárním tématem, nabízím na něj i jiný pohled: kompletní text bookletu vzpomínkového CD (mezi jeho kmotry byl i klasik rockové kytary Radim Hladík), který je svým způsobem i generační výpovědí o této době. Psal jsem ho z vlastní zkušenosti. Bigbít byl zářivým světlem v režimní šedi, těšítkem, úžasným duhovým paralelním světem vedle falší pokřiveného šedého komunistického paskvilu. Rockeři byli světlonoši v temných dobách minulého režimu, oni dávali mladým lidem naději, chuť do života, zábavu.

Světlonoš(i) v šedých časech

Homage to Radek Křemenák and other torchbearers, who went to the rock heaven.

To zadání pro napsání textu bookletu CD které má být primárně poctou rockové legendě Radku Křemenákovi, bylo velice vágní: „Má to být o Radkovi, ale nejen o něm. Napiš to tak, jak to cítíš.“

Uf, není nad kvalitní brief, že, Romane:-)

Radka Křemenáka jsem poprvé viděl hrát na vlastní oči s formací Regenerace; bylo mi sedmnáct a hrál jsem dost mizerně na baskytaru v hodně amatérské bigbítové kapele Bambus. On byl o sedm let starší a hrál jak bůh. Bylo to na venkovní scéně plzeňské Besedy a já byl nadšený, že mohu slyšet naživo a v profi kvalitě songy od slavných západních kapel, které jsem znal jen z kotoučového magnetofonu. Hned se mi líbil, protože rockery jsem hodnotil i podle délky vlasů. A Radek byl opravdu cool. Basák jak má být, stejně tak se mi líbil i Vláďa Padrůněk, drsňák s baskytarou, jejíž dunivě kovový zvuk trhal uši. Ale nádherně! I on už je, bohužel dlouho, v rockerském nebi.

Radek Křemenák ale nebyl jen rockovým drsňákem s baskytarou, v jeho očích, sametovém hlasu i poetických textech se ukrývala romantická duše Karla Hynka Máchy. Nebo Machara? Či Gellnera? Byl rozeným bohémským básníkem a textařem, ale stejně jako ladně pracoval s písmenky, i basové linky a celé písně tvořil z notiček umně symbioticky poskládaných. Byl humanitně vzdělán, titul magistra získal na PF v Plzni, později vystudoval i hotelovou školu. Přiznávám, že nevím přesně, kolik desítek textů vytvořil, u kolika skladeb je autorem hudby. Ale podstatnější je, že ty, které za dlouhé roky znám, jsou dokonalé a nestárnou. Nestárnul ani Radek. I když jeho dlouhé černé vlasy zdobily už jen dobové fotky a jeho hlava byla zcela holá, ani se už hudbou neživil, rockový drive mu zůstal – vždy jsem rád chodil na staré, ale věčně mladé „dědky“ ze sestavy Regenerace. Až do posledního koncertu tradiční sestavy Václav Běhavý, Radek Křemenák, Jirka Lang. Když rozbalili All Right Now od Free, vždy to byla nejen pro mě euforická pecka.

Radek hrál za Bumerang, Regeneraci, Odysseu, Pumpu a Blue Effect, v dobách bigbítového pravěku ještě v několika kapelách, jejichž jména už nejsou podstatná. A všude zanechal nesmazatelnou stopu. Ale sleevenote k tomuto CD nemá být jen o Radku Křemenákovi, ale o celé generaci rockerů, kteří sehráli stále ještě nedoceněnou úlohu v době minulého režimu. Mnozí dnešní politici, kteří po listopadu 1989 zahodili rudé knížky a stali se zavilými antikomunisty a pravičáky, s oblibou tvrdí, že za minulého režimu se nedalo dýchat a žít. Kecají! Dalo se žít! Díky rockové muzice, díky lidem, jako byl Radek Křemenák nebo jeho dlouholetý souputník Richard Kybic, jako byli Vláďa Padrůněk, Mejla Hlavsa a stovky dalších rockerů.

Rockeři byli světlonoši v šedých dobách minulého režimu, oni dávali mladým lidem naději, chuť do života, zábavu. Když vyšlo v roce 1972 album Kuře v hodinkách od skupiny Flamengo, bylo to jako zjevení, snová fantazie, která k nám nepřitekla omylem přes železnou oponu ze Západu, ale vznikla doma. Nosili jsme dlouhé vlasy a smáli se policajtům při kontrole občanských průkazů, protože jsme měnili průkazové fotky průběžně s rostoucí délkou vlasů a tak na nás nemohli. Zápaďácký claim sex, drugs and rock´n roll jsme počeštili na holky, pivo a bigbít. To byla naše svatá trojice, která nám pomáhala přežít. A k tomu jsme měli ještě sport. A také folkaře, Hutku, Třešňáka, Mertu, Voňkovou... V Plzni jsme navíc mohli sledovat německou televizi a Rockpalast, který běžel na WRD od roku 1974. Mohli jsme naživo vidět Patty Smith, Johnyho Wintera a další v ČSSR nežádoucí interprety; nakoupily se litry piva, přijely spřízněné duše z Prahy a dalších koutů. Radovali jsme se, když někdo z kamarádů získal nové album ze Západu, dodnes vzpomínám na party, kdy Jeff, kytarista z naší kapely, dostal ze Švédska album Fireball od Deep Purple – rozbalovali jsme zásilku jako vzácnou relikvii, měli jsme další Vánoce. A díky rocku jsme měli i motivaci učit se anglicky.

Také Radek Křemenák byl dlouhé roky světlonošem, který rozsvěcoval naše životy. Bigbít byl zářivým světlem v režimní šedi, těšítkem, úžasným duhovým paralelním světem vedle falší pokřiveného šedého komunistického paskvilu. A co je nejúžasnější? Že jsme se dožili toho, že už jsme mohli v Česku vidět na vlastní oči idoly našeho mládí; Rolling Stones, Led Zeppelin, Black Sabbath, King Crimson, Jethro Tull, Pink Floyd, Genesis, Johna Mayalla a další. Sice už jsou to staříci, ale drive mají jako zamlada, protože rockeři nestárnou. Stejně tak nestárnou ani ti naši. Jen občas někteří z nich předčasně odcházejí do rockového nebe, jako světlonoš Radek Křemenák, jehož basové linky a zpěv můžeme obdivovat i na tomto CD. Rockeři mají výhodu: i když odejdou, jejich dílo stále zůstává živé. A poctivé.

Patří jim ohromný dík, že byli a stále jsou světlonoši v dobách, kdy nám nevládli, a ani dnes nevládnou úctyhodní duševní elegáni. Díky i Tobě, Radku! Jak se zpívá v hitu Odyssey, „to nebyl ztracenej čas…“

Portrét

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Pomp | čtvrtek 31.5.2018 10:13 | karma článku: 18,05 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,57 | Přečteno: 257x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,72 | Přečteno: 426x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1145x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

„Co tým předvádí, je neskutečné.“ Hokejisté bojují o zlato, Staromák je plný

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  20:21

Česko v neděli zažívá hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Boj s korupční chobotnicí. Kyjev vede dvě války, s Rusy a úplatky

26. května 2024

Premium Na frontě je jasným nepřítelem Rusko, v Kyjevě úplatkářství. Ukrajinské vedení se tak chtě nechtě...

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  18:31

Čtyři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 2119x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik