Proč propaganda vhání Čechy do Putinovy náruče?

Vladimir Vladimirovič Putin je podle mainstreamu nejen ruský prezident, novodobý car, ale všemocný bůh zla, zodpovědný za všechna příkoří světa. Media ovšem už nikdo nebere vážně a protiruská propaganda má zcela opačný efekt.

Ta propaganda se dostala do stejně pozice, v jaké byly kdysi proslulé Rudé právo, Pravda, Práce a další tituly. USA byly tehdy prezentovány jako říše zla, zodpovědná za vše špatné ve světě, Ronald Reagan, ale i prezidenti před ním a po něm, byli imperialističtí jestřábi, nepřátelé pokroku a pracujícího lidu, Američané byli dokonce v padesátých letech zodpovědní za neúrodu brambor, když k nám poslali mandelinku bramborovou, aby zničili budování komunismu – soudruzi jí říkali americký brouk.

Výsledek si my, starší, dobře pamatujeme: velká část obyvatel ČSSR o to více obdivovala USA, nosila džíny, symbol Ameriky, naší ikonickou biblí byl Kerouacův beatnický román Na cestě (mám doma ohmataný výtisk z roku 1980, vydalo nakladatelství Odeon), který nějakou náhodou mohl být publikován i česky, v době hippies a Woodstocku jsme hltali hudbu i filozofii té doby, sami zakládali bigbítové kapely a nosili dlouhé vlasy, které komunisté nenáviděli. A jezdili jsme na koncerty a do kina do Budapešti, která byla pro nás ostrovem svobody. Formanův skvělý film Hair (do ČSSR kvůli jménu režiséra nesměl, i když byl protiválečný) s maďarskými titulky, v té době ohromný zážitek!

V televizi tehdy běžela reklama „Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás!“ a její výsledek byl ten, že jsme chtěli mít delší vlasy než ten zavrženíhodný „mánička“ v reklamním spotu. Efekt zcela opačný, než zamýšlela komunistická propaganda.

Dnes jsme zahlcováni propagandou v opačném gardu; vše špatné už nepochází z USA, ale přichází z Ruska. Zvolení Trumpa prezidentem USA ovlivnil Putin, brexit zařídil Putin, dvojitého agenta v důchodu Skripala chtěl (probůh, proč a navíc tak amatérsky?) zabít Putin, za použití chemických zbraní v Sýrii (které dosud nikdo věrohodně nepotvrdil) může Putin, Zemana vynesl na pražský hrad Putin, civilní letadlo sestřelili Putinovi vojáci, ve sportu dopují převážně Rusové atd., atd. Naposledy jsme se dozvěděli, že dokonale zorganizované fotbalové mistrovství světa v Rusku bylo v podstatě předraženou Potěmkinovou vesnicí.

Ale Američané, před prezidentskými volbami téměř stoprocentně masírovaní místními medii ve prospěch Clintonové, snad nejsou snadno zmanipulovatelní pitomci, nejsou jimi ani Britové, stejně jako Češi. No, trochu asi ano. Nebo je Putin bůh zla, který zmůže všechno včetně implementace svých preferencí do voličských hlav ve všech zemích, kde si zamane? Ale proč by Češi, kteří povětšinou odolali komunistické manipulaci o tom, že USA jsou imperialistickým zlem, měli být najednou povolným nástrojem Ruska? Vždyť přece máme negativní zkušenost s „dočasnou“ okupací z roku 1968, nechceme být opět řízeni z Kremlu!

Ano, žijeme v době hybridní války, plné dezinformací, ovšem ta zcela hloupě koncipovaná protiputinovská a protiruská propaganda má, stejně jako protiamerická propaganda v dobách budování komunismu, zcela opačný efekt, než je záměrem. Stačí zajít do hospody a bavit se s lidmi, doporučuji vřele politikům i politickým komentátorům. Češi, neblahé zkušenosti s Rusy navzdory, tak nějak přirozeně začínají Putinovi fandit, jako my jsme zamlada fandili USA, protože nemají rádi, když z nich politici, různí opinion leaders a media dělají idioty. Ta až příliš čitelně nevěrohodná tendenční protiputinovská a protiruská rétorika vhání Čechy přímo do Putinovy náruče. Novodobí propagandisté by si měli připomenout Cicerův citát: Všichni chybujeme, ale jen hlupák chyby opakuje.

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 23.7.2018 10:51 | karma článku: 39,52 | přečteno: 1587x