Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Palmový olej a zelený ekoterorismus

Zdá se, že se opět jedná o kampaň zeleného ekoterorismu proti potravinářům. A úspěšnou: společnost Iceland tento týden oznámila, že přestane jako první obchodní síť v Británii používat ve svých  značkových produktech palmový olej.

I v Česku se houfují lidé na sociálních sítích s výzvami k bojkotu potravin obsahujících palmový olej. Používání palmového oleje v potravinářství ale nepředstavuje zásadní globální ekologický problém, potravinářský sektor spotřebovává pouze 11 % produkce této komodity! Z dlouhodobých statistik vyplývá, že spotřeba palmového oleje v potravinách a kosmetice v rámci EU se příliš nemění, má stagnující trend.

Kácení a vypalování pralesů z důvodu zisku je samozřejmě ohavná prasárna, ovšem pokud chceme hovořit o devastaci přírody, je třeba zdůraznit, že roste spotřeba palmového oleje na výrobu příměsí do biopaliv (i když se dnes už ví, že přívlastek bio je v tomto případě zcela neopodstatněný). Že biopaliva I. generace jsou nežádoucí zátěží pro přírodu (v ČR pole zaplavená řepkou olejnou na úkor jiných plodin) není příliš mediálně propírané téma. V Česku se už vyrábí i biopaliva II. generace z kafilátu (což je mnohem ekologičtější než z řepky, jedná se v podstatě o sofistikovanou a užitečnou likvidaci živočišného odpadu), ovšem na český trh nesmí a celá produkce se proto exportuje do ostatních zemí EU.

Aby nedocházelo k ničení pralesů, měli by ekoteroristé rozvinout diskuzi, zda je nutné navyšovat produkci palmového oleje na výrobu biopaliv či zda jej k tomuto účelu vůbec používat, když už se ví, že biopaliva nejsou vůbec žádným příspěvkem k ekologii, naopak! Když USA najely masivně na biopaliva z kukuřice, Mexičané náhle neměli co jíst.

Argumenty odpůrců palmového oleje jsou zaměřeny převážně na rozšiřování palmových plantáží na úkor pralesů. Palmový olej má ovšem v porovnání s ostatními rostlinnými oleji vyšší výtěžnost, tedy 4t/ha. Díky tomu je možné zabírat méně půdy, než pokud by byla jeho produkce nahrazena rostlinným olejem jiného původu. S vyšší výnosností souvisí také nižší náklady na pěstování a menší množství používaných pesticidů, hnojiv a energie, než kdyby byla používána jiná plodina s nižším výnosem. 

V neposlední řadě je důležité zdůraznit, že velké potravinářské společnosti jsou členy Organizace RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), jejímž cílem je trvale udržitelný rozvoj hospodaření s palmovým olejem. RSPO sdružuje výrobce palmového oleje, jeho zpracovatele, obchodníky, maloobchodníky, banky a investory a dbá na to, aby producenti nevypalovali pralesy, neohrožovali oblasti se vzácným a bohatým ekosystémem a při pěstování uplatňovali základy správné zemědělské praxe.

Ekoteroristé by měli vědět, že v potravinářském průmyslu nemá palmový olej v některých případech rovnocennou náhradu, například pro smažící účely, a navíc má nezastupitelnou úlohu v rámci pestré stravy; díky palmovému oleji se podařilo velmi výrazně snížit obsah částečně ztužených tuků v potravinách.

Nechme tedy potravináře žít, a pokud chceme chránit pralesy před vypalováním, ale i česká pole před žlutou invazí, bojujme proti tzv. biopalivům. Tam je těch zásadních 89 procent palmového oleje, kvůli kterým trpí planeta. Útoky proti potravinářům a obchodníkům kvůli palmovému oleji jsou jen trapnou střelbou mimo terč.

Autor: Jaroslav Pomp | středa 11.4.2018 9:05 | karma článku: 27,15 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Šlachtova snadná cesta do sněmovny, má dobré fotky

Podle premiéra Andreje Babiše nová strana Přísaha zcela kopíruje kampaň hnutí ANO z roku 2013, protože byla nejlepší. V čem byla nejlepší?

9.6.2021 v 9:56 | Karma: 22,08 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Nikoliv bezvýznamná část populace je ukrutně hloupá

Ten titulek je částí tweetu Iva Lukačoviče, v žebříčku Forbesu 15. nejbohatšího Čecha. A hned to schytal, podle europoslance Jana Zahradila se jedná o „esenci povýšeného elitářství“. I když Lukačovičův výrok je zcela pravdivý.

24.5.2021 v 10:43 | Karma: 36,86 | Přečteno: 1459x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Andrej Babiš na Hrad!!!

Dnes mě zaujala v mediích tato zpráva: Favoritem příštích prezidentských voleb v Česku je podle bookmakerů sázkových kanceláří Andrej Babiš. Opravdu?

7.5.2021 v 15:16 | Karma: 29,52 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Zařízl fotbalisty Sparty opravdu jen rozhodčí?

Fotbalovou veřejností stále rezonuje po posledním ligovém kole jediný moment: sporná penalta Pardubic proti Spartě, která připravila pražský klub o druhé místo v tabulce. Ale zařízl Spartu opravdu jen rozhodčí?

23.4.2021 v 9:32 | Karma: 22,58 | Přečteno: 554x | Diskuse| Sport

Jaroslav Pomp

Floydova smrt potrestána. A co David Dorn?

Porota vyřkla očekávaný verdikt v kauze zabitého zločince George Floyda, pokrokový novosvět jásá. Ale co vražda Davida Dorna? Kdo zná Davida Dorna?

21.4.2021 v 10:07 | Karma: 41,46 | Přečteno: 1527x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 30,60
  • Průměrná čtenost 2141x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik