Očistí ODS otec mafiánského kapitalismu Klaus?

ODS, kterou táhne ke dnu tíživá nálepka loutkové strany kmotrů, má před předčasnými volbami očistit návrat Václava Klause, duchovního otce mafiánského kapitalismu v Česku. Vskutku zajímavá sebereflexe a taktika.

Je až dojemné, jak se k Václavu Klausovi jako možnému spasiteli ODS zoufale obrací s vírou, že jí vrátí pravicové voliče. Jistě, za Václava Klause ODS 18 let dobře prosperovala a byla suverénním lídrem pravicové politické scény.

Klaus dobře vypadá, je výrazně inteligentnější než většina politiků napříč partajemi, v rétorických schopnostech jsou schopni mu konkurovat pouze Miloš Zeman a Miroslav Kalousek, umí se vybraně oblékat, je sebevědomý, pracovitý, vyzná se i v klimatologii a vyznává pouze pravicové sporty: tenis a lyžování. Na levičácký snowboard by nikdy své nohy nepřipoutal.

ODS je v současnosti zcela nedůvěryhodnou, slabou partají s mizernou pověstí, jejíž představitelé mají pověst loutek, které vodí ze zákulisí kmotři. Vždyť i úřadující předseda Martin Kuba je medii označován jako lokaj hlubockého knížete Dlouhého a pouze z toho důvodu strana nominovala na možnou premiérku podivnými vztahy nediskvalifikovanou Miroslavu Němcovou.

Může ODS pomoci očistit v očích voličů Václav Klaus, který nikdy nerozlišoval špinavé peníze od čistých, ekonomiku upřednostňoval před právem a je označován za otce mafiánského kapitalismu v Česku? Politik, kterému nevadili falešní sponzoři ODS Radjiv Singha a Lájos Bács, jehož „česká cesta privatizace“ znamenala konec pro řadu firem zvučných jmen, který opoziční smlouvou se sociálními demokraty podepsal de facto rozdělení moci a funkcí politických, úřednických i ekonomických v představenstvech a dozorčích radách státních a polostátních podniků mezi členy ODS a ČSSD.  Dokonce i Klausův dlouholetý politický souputník Jan Stráský v rozhovoru v Hospodářských novinách konstatoval, že bývalý předseda ODS je zodpovědný za cílevědomé rozkradení státu pod nálepkou „ekonomické reformy“.

Václav Klaus je spoluodpovědný za ekonomický marasmus, klientelismus, rozkradené stamiliardy korun, mizernou politickou kulturu v zemi. Přesto ODS věří, že stranu může v nadcházejících předčasných volbách spasit. Proč ta důvěra? Je to víra, že voliči se opět nechají opít rohlíkem v líbivém PR obalu, že osobnosti stále táhnou – vítězství politického matadora Miloše Zemana v prezidentské volbě je inspirativní.  A navíc, pravicoví voliči moc na výběr nemají.

Bude zajímavé, jak se k nabídce ODS postaví po sestupu ze Sněžky politický guru Václav Klaus. Vrátí se tento bytostný konzervativec do partaje, s níž se ve zlém v roce 2008 rozloučil a která zcela nekonzervativně a nepravičácky podpořila zvýšení daní? Vzhledem k jeho narcismu a touze být vidět a mentorovat to nelze vyloučit. Stejně jako podporu zákulisních kmotrů.

Voliči by ale měli být obezřetní. Realita je taková, že ODS se sice topí, ale Václav Klaus rozhodně není nezištný a obětavý Mitch Buchannon v červených trenýrkách z Pobřežní hlídky. Je to pragmatický technolog moci, který rozhodně ODS nepřetvoří ve stranu poctivých služebníků občanů. Může jí jen pomoci vrátit voliče. Nic víc nečekejme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Pomp | sobota 10.8.2013 9:36 | karma článku: 19,71 | přečteno: 648x