Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očistí ODS otec mafiánského kapitalismu Klaus?

ODS, kterou táhne ke dnu tíživá nálepka loutkové strany kmotrů, má před předčasnými volbami očistit návrat Václava Klause, duchovního otce mafiánského kapitalismu v Česku. Vskutku zajímavá sebereflexe a taktika.

Je až dojemné, jak se k Václavu Klausovi jako možnému spasiteli ODS zoufale obrací s vírou, že jí vrátí pravicové voliče. Jistě, za Václava Klause ODS 18 let dobře prosperovala a byla suverénním lídrem pravicové politické scény.

Klaus dobře vypadá, je výrazně inteligentnější než většina politiků napříč partajemi, v rétorických schopnostech jsou schopni mu konkurovat pouze Miloš Zeman a Miroslav Kalousek, umí se vybraně oblékat, je sebevědomý, pracovitý, vyzná se i v klimatologii a vyznává pouze pravicové sporty: tenis a lyžování. Na levičácký snowboard by nikdy své nohy nepřipoutal.

ODS je v současnosti zcela nedůvěryhodnou, slabou partají s mizernou pověstí, jejíž představitelé mají pověst loutek, které vodí ze zákulisí kmotři. Vždyť i úřadující předseda Martin Kuba je medii označován jako lokaj hlubockého knížete Dlouhého a pouze z toho důvodu strana nominovala na možnou premiérku podivnými vztahy nediskvalifikovanou Miroslavu Němcovou.

Může ODS pomoci očistit v očích voličů Václav Klaus, který nikdy nerozlišoval špinavé peníze od čistých, ekonomiku upřednostňoval před právem a je označován za otce mafiánského kapitalismu v Česku? Politik, kterému nevadili falešní sponzoři ODS Radjiv Singha a Lájos Bács, jehož „česká cesta privatizace“ znamenala konec pro řadu firem zvučných jmen, který opoziční smlouvou se sociálními demokraty podepsal de facto rozdělení moci a funkcí politických, úřednických i ekonomických v představenstvech a dozorčích radách státních a polostátních podniků mezi členy ODS a ČSSD.  Dokonce i Klausův dlouholetý politický souputník Jan Stráský v rozhovoru v Hospodářských novinách konstatoval, že bývalý předseda ODS je zodpovědný za cílevědomé rozkradení státu pod nálepkou „ekonomické reformy“.

Václav Klaus je spoluodpovědný za ekonomický marasmus, klientelismus, rozkradené stamiliardy korun, mizernou politickou kulturu v zemi. Přesto ODS věří, že stranu může v nadcházejících předčasných volbách spasit. Proč ta důvěra? Je to víra, že voliči se opět nechají opít rohlíkem v líbivém PR obalu, že osobnosti stále táhnou – vítězství politického matadora Miloše Zemana v prezidentské volbě je inspirativní.  A navíc, pravicoví voliči moc na výběr nemají.

Bude zajímavé, jak se k nabídce ODS postaví po sestupu ze Sněžky politický guru Václav Klaus. Vrátí se tento bytostný konzervativec do partaje, s níž se ve zlém v roce 2008 rozloučil a která zcela nekonzervativně a nepravičácky podpořila zvýšení daní? Vzhledem k jeho narcismu a touze být vidět a mentorovat to nelze vyloučit. Stejně jako podporu zákulisních kmotrů.

Voliči by ale měli být obezřetní. Realita je taková, že ODS se sice topí, ale Václav Klaus rozhodně není nezištný a obětavý Mitch Buchannon v červených trenýrkách z Pobřežní hlídky. Je to pragmatický technolog moci, který rozhodně ODS nepřetvoří ve stranu poctivých služebníků občanů. Může jí jen pomoci vrátit voliče. Nic víc nečekejme.

Autor: Jaroslav Pomp | sobota 10.8.2013 9:36 | karma článku: 19,71 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,57 | Přečteno: 257x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,72 | Přečteno: 426x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1146x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení. Při nehodě zemřel spolujezdec

1. června 2024  13:23

U obce Bradlecká Lhota v okrese Semily v sobotu dopoledne havarovala dodávka. Při nehodě na místě...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 2120x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik