Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Laura Janáčková: Pochybná vymítačka smradlavců

Mým cílem je nekompromisně vyhnat narkomany, prostitutky a bezdomovce z našich ulic a náměstí a vrátit Prahu jejím slušným obyvatelům a návštěvníkům. Tolik Laura Janáčková z hnutí ANO, kandidátka na senátorku. Cíl hezký, ale…

Reminiscence na můj první pobyt v New Yorku, kde jsem v roli triatlonisty absolvoval New York City Triathlon a poté jako novinář působil na tenisovém US Open, je stále živá. Psal se rok 1985 a z New Yorku jsem byl zklamán, šokován. Totální deziluze. Na ulicích Manhattanu, náměstích, v nádražních halách, parcích se povalovaly stovky, tisíce pobudů: zdrogovaných, pomočených, pokálených, pozvracených. Byli všude, páchli jako stoka a Newyorčané je apaticky překračovali, pokud nebyla šance vyhnout se širokým obloukem. Ptal jsem se tehdy sebe sama: “Tohle je ta demokracie, takovou bezbřehou svobodu, hraničící s anarchií, bychom chtěli mít doma v Československu?“

Když jsem přiletěl na počátku 90. let do New Yorku podruhé, byl to opět šok, ale velice příjemný. A od té doby se Velké jablko stalo mým oblíbeným městem, do kterého se rád vracím. Smradlavé existence zmizely z ulic, New York se stal jedním z nejbezpečnějších měst USA. Může za to jediný člověk, který měl vizi, tah na branku, nebál se razantních a politicky nekorektních řešení. Chlap, který měl koule. Rudolph Giuliani.

Když tento právník a republikán usedl do křesla starosty New Yorku, přebíral město v úděsném stavu. Ulice plné těch, kterým dnes říkáme korektně „nepřizpůsobiví“, kriminalita obludných rozměrů. Drogy, bezdomovci, prostitutky, vraždy, to byla denní realita. Central park, dnes plný běžců, cyklistů a inlinerů i v nočních hodinách, byl místem, kam se po setmění neodvažovali ani policisté. Jízda večerním metrem byla bobříkem odvahy.

Rudolph Giuliani dokázal nemožné. Posílil přítomnost policie v ulicích a donutil policisty vymáhat právo a pořádek. Pochybné podniky, semeniště kriminality, vypudil z města, stejně jako dokázal odsunout bezdomovce do městem zřízených nocleháren na předměstí. Už po dvou letech Giulianiho v úřadu klesla závažná kriminalita v New Yorku o třetinu! Nebyl však jen bijcem, jeho iniciativa Welfare to work pomohla více než 600 000 obyvatel města najít práci a finanční soběstačnost.

Giulianimu jeho tvrdé, občas i brutální metody vynesly nálepku fašisty, zejména z řad nejrůznějších pravdoláskařských organizací a demokratů, ale zůstala za ním velká práce, na kterou dobře navázal i další starosta Michael Bloomberg. Newyorčané jsou Giulianimu dodnes vděční, že mohou žít v relativně bezpečném a čistém městě. Považují jej za supermana.

Laura Janáčková představila před volbami svůj cíl, totožný s konáním Rudolpha Giulianiho. Jako bezesporu inteligentní žena ví, že naplnění tohoto cíle z pozice senátorky je nemožné a je pouhým populistickým výkřikem, vycházejícím z marketingových předvolebních manuálů politických stran: slibujte cokoliv, co chce volič slyšet, i když je zřejmé, že slib je nesplnitelný, protože základní premisa zní jasně - volič je hlupák.

Laura Janáčková nemůže být vymítačkou smradlavců a kriminálních živlů z pražských ulic. Tím vymítačem by měl být ministr vnitra Milan Chovanec. Ale ten se zatím proslavil jen jako dvojnásobný zrádce, když podrazil nejprve předsedu své partaje Sobotku a poté spolupučisty v čele s Michalem Haškem. A „statečně“ nechal zlikvidovat respektovanou ředitelku prosperující Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslavu Kunovou.

Na českého Rudolpha Giulianiho si budeme muset ještě počkat. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Pomp | středa 1.10.2014 11:00 | karma článku: 22,61 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,36 | Přečteno: 253x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,62 | Přečteno: 425x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1144x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 26,95
  • Průměrná čtenost 2124x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik