Jaromír Jágr se nevyjádřil slovně k ruské agresi? No a co?

Hokejové legendy z Nagana ve střetu názorů: Dominik Hašek se ptá, Jaromír Jágr neodpovídá. Obojí je zcela legitimní.

Každý člověk má právo klást otázky, zcela přirozeným právem je ale na každou otázku neodpovědět – pokud nejste za odpovídání placen z peněz daňových poplatníků jako například tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, který ovšem svoji roli plní-neplní podle nálady a druhu otázky. Dominika Haška trápí, že se Jaromír Jágr nevyjádřil na tiskové konferenci k ruské agresi na Ukrajině.

Ale proč by se nutně musel hokejista slovně vyjadřovat k politice a válce? To není jeho práce, není to jeho odbornost ani jeho povinnost. Jasně, současný většinově komerční mediální prostor je zcela otevřený kromě odborníků i exhibicím všelijakých pseudoexpertů na covid, finance, politiku, LGBTQIA+, ekologii, energetiku, zemědělství, válku… Zejména komerční televize zvou do diskuzí i šašky, kteří mnohdy netuší, o čem hovoří.

Mediální prostor je dnes totálně přehlcený zbytečným slovním balastem, do kterého zkrátka Jaromír Jágr nechtěl zapadnout. On není politolog ani vojenský expert, svůj postoj k brutální válce vyjádřil tím, co umí; uspořádal unikátní charitativní hokejový zápas Kladno – Sparta pro Ukrajinu a zajistil finanční spoluúčast NHL, vybralo se 3,5 milionu korun pro válkou devastovanou zemi. Demonstroval postoj svým způsobem, nepotřebuje exhibovat slovně jako dnes téměř každý, kdo má hlasivky.

Myslí si snad Dominik Hašek, že když promluví Jágr a slovně odsoudí ruského prezidenta, válečný zločinec Putin hned stáhne tanky domů a vypustí z Kremlu hejno bílých mírových holubic? Proč by měl Jágr komentovat postoje hokejisty Ovečkina, je snad jeho tiskovým mluvčím? Proti jakékoliv válce je každý normálně uvažující člověk. Víc než slova jsou činy. A Jágr, který nikdy nezastíral svůj blízký vztah k Rusku, jasným činem dal postoj najevo. Beze slov, jako hokejista. Je proti válce, pomohl charitou napadené zemi.

K čemu jsou zbytečná slova? K ničemu. Jaromír Jágr se hlásí k pravoslavnému křesťanství a šéf od náboženské konkurence Buddha tvrdí: „Nemluv, pokud tvá slova nejsou lepší než ticho.“ Svatá slova, kterými by se měl řídit každý, a je úplně jedno, zda je věřící, agnostik či ryzí ateista. Televizním debatám a tiskovým konferencím by ticho v podání mnohých jejich účastníků velice slušelo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 14.3.2022 9:11 | karma článku: 34,54 | přečteno: 991x