Fotbalové Euro: Bezectný paskvil

Fotbalové Euro 2020, hrané v roce 2021 v Evropě a Asii, zná vítěze. Místo fotbalové Ódy na radost jsme však viděli bezectný paskvil, kdy politika a fauly vyhrály nad rozumem a fair play.

Měl to být svátek fotbalu, ale nebyl. Euro se stalo spíše svátkem poklekávací pokrytecké adorace rasistického hnutí BLM, píárovou propagací LGBTQI+, přehlídkou anglických primitivů v hledišti ve Wembley, kteří bez jakékoliv špetky úcty a respektu pískali a bučeli při hymnách soupeřů, popřením legitimních geografických hranic Evropy, které pánové z UEFA posunuli až hluboko do Asie, protože prachy jsou všemocné.

Euro 2020 nebylo radostným svátkem ofenzivního fotbalu, ani festivalem fair play. Nesmyslné tisícikilometrové přelety (Greta překvapivě tuto ekologickou facku planetě ignorovala), zvýhodnění některých týmů, zejména Anglie, tisíce nezáživných alibistických přihrávek dozadu a stovky “taktických” faulů, zdržování hry, trapné simulování, zjevná neúcta hráčů k divákům, zářez Dánů v souboji s Anglií, UEFA s dvojím metrem trestání excesů v hledištích (reminiscence na neférové disciplinární dozvuky zápasu Rangers – Slavia je na místě), to vše poškodilo podnik, na který jsme se všichni těšili. Druhý poločas zápasu Anglie - Česko (1:0), kdy oba celky měly jistý postup ze skupiny, byl jen útrpnou ostudnou parodií na fotbal, nebetyčnou nudou a promarněným časem.

Fotbalisté všech týmů na rukávech dresů nosili nášivku s nápisem Respect, ale neprojevovali respekt ani vůči soupeřům, ani vůči fanouškům. Angličan Raheem Sterling, bezesporu geniální fotbalista, se opět projevil jako podlý šašek a svým typickým padacím hereckým výkonem si v semifinále vymodlil penaltu, Ital Ciro Immobile se svíjel ve smrtelné agónii, aby po vstřeleném gólu svého týmu zázračně znovuzrozený běžel slavit, to jsou jen dva příklady faulů na fotbal. Těch unfair akcí bylo až přespříliš a převažovaly nad krásnými fotbalovými momenty, mezi něž patřil i úchvatný chytrý lob českého střelce Patrika Schicka.

Jednou z definic fotbalu je ta, že jde o hru, při níž desetitisíce chudých lůzrů v hledišti křičí na 22 milionářů na hřišti. Ti bohatí dostatek radosti na Euru nerozdali, jen potvrdili, že jsou ve srovnání třeba s ragbisty, basketbalisty nebo cyklisty rozmazlenými ufňukanými primadonami, které většinou nemají kousek hrdosti, gentlemanství, fair play a cti v genech. A i kdyby se uklečeli, moc respektu vůči soupeřům i divákům nepředvedli, čest výjimkám. Tu nášivku Respect by si měli z rukávů odpárat, smrdí falší. Euro 2020 bylo podvodem na divácích. Bylo to prapodivné Euro bez respektu, bez fair play. Bezectný paskvil v režii stejně bezectné organizace UEFA. Tohle si tak skvělá hra, jakou je fotbal, nezasloužila.

Autor: Jaroslav Pomp | pondělí 12.7.2021 8:59 | karma článku: 38,62 | přečteno: 1290x