Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropské peníze? Ne, naše peníze!

Zaplatíme to z evropských peněz! Toto klišé slýcháme v posledních letech z úst politků na všech úrovních stále častěji. Dělají z recipientů této informace idioty, a ti si to nechají líbit. Včetně novinářů, kteří tento blud šíří ochotně dál.

Je příznačné, že evropskými penězi se financují především projekty těch, kdo vědí, jak na to. Těch, kteří mají ty správné kontakty. A tak evropské peníze pomáhají budovat soukromé hotely a penziony, soukromá golfová hřiště, privátní akvaparky (souhrnně se to komentuje jako podpora turistického ruchu v Česku), fabriky (zaplnění mezery na trhu, podpora průmyslu), nebo financují nesmyslné asfaltování lesních cest s tím, že podporují cykloturistiku. Zeptal se někdo někdy bikerů, zda chtějí jezdit v lese po asfaltkách? Nechtějí, právě proto odkládají silniční kola a kupují si ta horská. Chtějí jezdit přes kameny, kořeny, po šotolině, asfalt není cool ani náhodou!

Odkazem na evropské peníze politici ospravedlňují mnohdy nesmyslné a podezřelé investice, jinými slovy říkají: asi je to blbost dotovat tento projekt, ale zaplatí to Brusel, nejsou to naše peníze. To je ale účelová interpretace, protože jsou to naše peníze. Jsou to peníze, které jsme poslali do Bruselu z České republiky, tam z nich přiživili tlupu byrokratů, kteří rozhodují o dotacích a jejich příjemcích, a pak se snažíme je dostat zpět – ani to naši lidé na ministerstvech moc neumí. Proč jdou dotace na golfová hřiště a privátní projekty v zemi, v níž některé silnice připomínají stále tankodromy, kde chybí mateřské školy?

Jeden příklad nepochopitelného nakládání s tzv. evropskými penězi uvádí server echo24.cz. U Dvora Králové již roste z evropských peněz na zelené louce nová soukromá pekárna. Příspěvek Bruselu je 64 milionů korun, údajně dotaci Evropské komisi doporučilo české ministerstvo průmyslu. Český stát ze svého rozpočtu dodá dalších 11 milionů korun, existuje prý i příslib dalších dvaceti milionů na linku na výrobu jemného pečiva. To vše v zemi, která další pekárnu nepotřebuje ani náhodou, kde většina pekáren využívá jen polovinu své výrobní kapacity a těžce splácí leasingové smlouvy za technologie, které si musely pořídit za vlastní peníze. Tahle dotace pro výstavbu nové privátní pekárny je brutálním narušením rovné hospodářské soutěže a ÚOHS by měl okamžitě a tvrdě zasáhnout. S podivem také je, proč již nezakročil ministr financí Andrej Babiš, slibující před volbami smysluplné nakládání se státními financemi? Vždyť těch 11 milionů ze státního rozpočtu, který má hlídat, znevýhodňuje i jeho vlastní pekárenskou skupinu!  

Každý, kdo se pohybuje ve světě sponzoringu a dotací, ví, jak to chodí, že z oficiálně uvedené sumy se běžně vrací 10, 20 i více procent v hotovosti tomu, kdo příliv peněz zařídí. V Bruselu určitě nesedí úplní dementi, i když jejich dotační politika z hlediska logiky mnohdy naznačuje opak. Zrušme dotace a ubude korupce.

Až vám příště bude nějaký politik tvrdit, že projekt bude uhrazen z evropských peněz, ptejte se především po smyslu utrácení peněz, komu a čemu dotace z evropských fondů poslouží. Ty peníze nejsou evropské, ale naše, hlídejme si, aby nám je nekradli pro soukromé účely. Že jsou proceděné přes Brusel na tom nic nemění. 

Autor: Jaroslav Pomp | středa 25.2.2015 11:52 | karma článku: 34,75 | přečteno: 1160x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Rada pro veřejné zdraví: Jen trafika

Trafiky v pravém slova smyslu, tedy prodejny cigaret, tabáku, novin a časopisů, mizí. Nahrazují je politické trafiky, u některých ani člověk neví, zda se jejich zřizovatel zbláznil, nebo zkouší, co volič vydrží.

3.5.2024 v 11:08 | Karma: 19,56 | Přečteno: 256x | Politika

Jaroslav Pomp

TOP 09: Hledá se zbytečný ministr

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová skončila, protože sice má prý dobré výsledky, ale je mediálně neviditelná. TOP 09 vadilo, že nešaškuje na tiktoku a instagramu, necpe se do televize. A tak hledá nástupce.

29.4.2024 v 9:04 | Karma: 27,62 | Přečteno: 425x | Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma: 33,86 | Přečteno: 1144x | Politika

Jaroslav Pomp

Povinností politiků je hájit zákony – a oni tak nečiní

Cestou na lyžování do Rakouska přes Německo jsem se setkal s přísným aktuálním evropským bojem proti nelegální migraci: pár policistů či vojáků na hranicích mezi státy Schengenu namátkově zastavuje auta. Velice směšné počínání.

18.12.2023 v 9:34 | Karma: 34,13 | Přečteno: 714x | Politika

Jaroslav Pomp

Rasismus očima hlupců

Ženský fotbalový tým Arsenalu Londýn má problém; byl nařčen z rasismu, protože v kádru jsou jen bělošky. Tým obvinili z rasismu prý fanoušci a klub zjedná nápravu. Jak jinak.

25.10.2023 v 10:55 | Karma: 36,79 | Přečteno: 982x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Starosta Novotný by měl z ODS odejít sám, domnívá se Stanjura

19. května 2024  14:07

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 27,02
  • Průměrná čtenost 2124x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik