Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Klíčníci“, kde zůstaly vaše čest a svědomí?

Pompézně jsme oslavili 17. listopad. Byly toho plné sdělovací prostředky a všichni my starší, mající pojem o cti a spravedlnosti, na ty události před 21 lety s úctou vzpomínáme.

zdroj Google

Byl to výraz vzdoru národa proti zvůli tehdejšího komunistického režimu a s úctou se skláníme před jednáním tehdejších studentů, dnes zhruba čtyřicátníků, kteří byli v čele demonstrací. Součástí zpravodajství bylo konstatování, že téhož násilí před 50 lety dopustili na studentech nacisti a jeho následkem bylo úmrtí jednoho studenta a likvidace našich vysokých škol.

Uplynulo 21 let a všichni „normální“, obyčejní lidé nestačí žasnout, co všechno se dnes děje a co naši novodobí fašisté, komunisté a ostatní novodobí rádoby „demokrati“ ve vládě, ve státních službách, v samosprávě, s touto republikou vyvedli.

Naše národní hospodářství, zemědělství, průmysl., a drobné podnikání, je v troskách, stejně jako školství, zdravotnictví atd. O armádě, o tom našem nevídaném fenoménu (kromě „banánových republik) se raději nebudu zmiňovat, protože to je moloch, o němž je lépe pomlčet, aby člověk nepřišel k úrazu (jako bývalo a je pokud jde o nějaká hlášení policii).

A aniž bych chtěl nahrávat panu prezidentovi Klausovi, který je také u všeho dění od začátku, aniž by nějak zasáhl (kromě prohlášení, že všechno srovná ruka trhu a že nezná špinavé peníze), souhlasím s jeho názorem, že naše postavení v Evropské unii stojí za starou belu. Snad více vstoupíme do jejího povědomí až ji budeme žádat o podporu jako Řecko a jiné státy.

Moc rád bych se například dozvěděl, jak byli potrestáni protagonisté do nebe volajících kauz, které s demokratickou a právní společností nemají co dělat. Zmíním jenom namátkou lehké topné oleje, podvodná výběrová řízení (pokud vůbec byla vypsána), zneužívání funkcí prominentními politiky k nákupu pozemků, které jim přinesly pohádkové „vývary“, špatná rozhodní politiků, vládních úředníků, pracovníků samosprávy... Nikdy jsem se nedozvěděl, že by těmto šizuňkům a jejich rodinám byl zkonfiskován majetek... A pokud jde o studenty, nezachází se s nimi jako s nositeli sametové revoluce – čeká je placení školného, svérázné pofidérní maturity...

A tak se nezlobte, ale musím se zeptat všech těch, kteří před 21 lety nadšeně zvonili na náměstích klíči, jestli občas nemají dojem, že byli podvedeni? Opravdu jste si představovali, že se dostaneme až tam, kde jsme dnes – pomalu na pokraj státního bankrotu? A že to budete mít „na krku“ právě vy?

Inu – možná, že řada z vás je dnes už „za vodou“. Ale co ti ostatní, kteří nepatří do dnešních VIP multimiliardářů či multimilionářů, ba ani do „horních“ či středních vrstev? Uvědomujete si vůbec, že celou tíhu těch špatných počinů všech předchozích vlád, státní správy či samosprávy teď nesou na hřbetě ti obyčejní lidé, kteří jsou politikům potřební jen v období voleb? Bohužel praxe ukazuje, že ani volby dnes u nás nejsou určujícím měřítkem...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrabec Ing | čtvrtek 18.11.2010 0:48 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Je náš stát v rukách mafiánů?

Přiznávám, že už dlouho jsem nečetl tak skvělý, odborně i novinářsky erudovaný článek, jaký čtenářům nabídl 26. června pan Jan Urban na blog.aktualne.cz pod titulem Mafie jako paralelní stát. Tak se mi líbil, že jsem měl nutkání opatřit si klobouk, smeknout jej a hluboce se autorovi poklonit (bohužel mám trochu problémy s páteří, tak by to asi nešlo až k zemi). Ale vezmu-li v potaz fakt, že na rozdíl od lidí, o nichž je v článku řeč, kteří si páteř křiví vědomě a rádi, není to se mnou tak zlé.

30.6.2014 v 14:53 | Karma: 25,98 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrabec Ing

Maličkosti, které potěší

Není toho mnoho, nad čím by mohl občan v české kotlině plesat. Ať se podívá kam chce, jeho oči málokdy a málokde zaznamenají něco radostného, nad čím by se mohly radostí rozzářit a přenést ten libý pocit do duše. Odhlédneme-li od záležitostí materiálních, kde náprava naráží na chronický nedostatek finančních prostředků (jen Bůh a Kalousek vědí kam mizí), dostaneme se k duchovnu, potažmo mezilidským vztahům, morálce a charakteru.

15.6.2014 v 10:11 | Karma: 6,48 | Přečteno: 170x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrabec Ing

Proč morálka a charakter zmírají na úbytě?

Už několikrát, naposledy v článku „Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?“, jsem se dotkl problému nad jiné důležitého, a to úbytku morálky a charakteru v naší společnosti. Vzhledem k tomu, že se mne tento problém dotýká už téměř osmdesát let, domnívám, že vím o čem mluvím a že mám právo o něm mluvit.

2.6.2014 v 14:58 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Odkud jste přiletěl, pane Šimoníku?

Stále častěji se mi v poslední době stává, že nad některými názory a počiny našich politiků a jejich přicmrdovačů mi zůstává rozum stát. Naposledy jsem měl ten pocit po přečtení článku pana Bronislava Šimoníka „Demokracie a svoboda skončily, zapomeňte...“, zveřejněný na blogu.idnes.cz. Rozhodně nemám v úmyslu pana Šimoníka jakkoliv urazit, tím spíš, že je to prý chytrý, vzdělaný a úspěšný podnikatel, ale na ty bláboly, které v článku vypustil do světa, cítím povinnost reagovat.

31.5.2014 v 9:40 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Společnost

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

V poslední době je čím dál víc věcí, které mi už rozum odmítá brát. Poctivě jsem se nad tím jevem zamyslel a hledal chybu, především v sobě. Říkal jsem si: nejsi přece ekonom, psycholog ani psychiatr, starej už jsi jak Metuzalém a rozum necháváš pomalu za sebou, tak se do ničeho nemontuj a spoléhej na odborníky, kterými se to u nás přímo hemží.

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Přes pokročilý věk a nabyté zkušenosti stále ještě novinář...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články