„Klíčníci“, kde zůstaly vaše čest a svědomí?

Pompézně jsme oslavili 17. listopad. Byly toho plné sdělovací prostředky a všichni my starší, mající pojem o cti a spravedlnosti, na ty události před 21 lety s úctou vzpomínáme.

zdroj Google

Byl to výraz vzdoru národa proti zvůli tehdejšího komunistického režimu a s úctou se skláníme před jednáním tehdejších studentů, dnes zhruba čtyřicátníků, kteří byli v čele demonstrací. Součástí zpravodajství bylo konstatování, že téhož násilí před 50 lety dopustili na studentech nacisti a jeho následkem bylo úmrtí jednoho studenta a likvidace našich vysokých škol.

Uplynulo 21 let a všichni „normální“, obyčejní lidé nestačí žasnout, co všechno se dnes děje a co naši novodobí fašisté, komunisté a ostatní novodobí rádoby „demokrati“ ve vládě, ve státních službách, v samosprávě, s touto republikou vyvedli.

Naše národní hospodářství, zemědělství, průmysl., a drobné podnikání, je v troskách, stejně jako školství, zdravotnictví atd. O armádě, o tom našem nevídaném fenoménu (kromě „banánových republik) se raději nebudu zmiňovat, protože to je moloch, o němž je lépe pomlčet, aby člověk nepřišel k úrazu (jako bývalo a je pokud jde o nějaká hlášení policii).

A aniž bych chtěl nahrávat panu prezidentovi Klausovi, který je také u všeho dění od začátku, aniž by nějak zasáhl (kromě prohlášení, že všechno srovná ruka trhu a že nezná špinavé peníze), souhlasím s jeho názorem, že naše postavení v Evropské unii stojí za starou belu. Snad více vstoupíme do jejího povědomí až ji budeme žádat o podporu jako Řecko a jiné státy.

Moc rád bych se například dozvěděl, jak byli potrestáni protagonisté do nebe volajících kauz, které s demokratickou a právní společností nemají co dělat. Zmíním jenom namátkou lehké topné oleje, podvodná výběrová řízení (pokud vůbec byla vypsána), zneužívání funkcí prominentními politiky k nákupu pozemků, které jim přinesly pohádkové „vývary“, špatná rozhodní politiků, vládních úředníků, pracovníků samosprávy... Nikdy jsem se nedozvěděl, že by těmto šizuňkům a jejich rodinám byl zkonfiskován majetek... A pokud jde o studenty, nezachází se s nimi jako s nositeli sametové revoluce – čeká je placení školného, svérázné pofidérní maturity...

A tak se nezlobte, ale musím se zeptat všech těch, kteří před 21 lety nadšeně zvonili na náměstích klíči, jestli občas nemají dojem, že byli podvedeni? Opravdu jste si představovali, že se dostaneme až tam, kde jsme dnes – pomalu na pokraj státního bankrotu? A že to budete mít „na krku“ právě vy?

Inu – možná, že řada z vás je dnes už „za vodou“. Ale co ti ostatní, kteří nepatří do dnešních VIP multimiliardářů či multimilionářů, ba ani do „horních“ či středních vrstev? Uvědomujete si vůbec, že celou tíhu těch špatných počinů všech předchozích vlád, státní správy či samosprávy teď nesou na hřbetě ti obyčejní lidé, kteří jsou politikům potřební jen v období voleb? Bohužel praxe ukazuje, že ani volby dnes u nás nejsou určujícím měřítkem...

Autor: Ladislav Vrabec Ing | čtvrtek 18.11.2010 0:48 | karma článku: 17,80 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Ladislav Vrabec Ing

Co mi už rozum nebere

26.3.2014 v 15:37 | Karma: 30,16