Typologie lidu českého ve třetí vlně pandemie

Myslet si, že se společnost dělí na odpůrce nařízení a jejich "svědomité dodržovatele"  je mylná. Bedlivým sledováním jsem vytipoval několik kategorií podle přístupu k pandemii a k opatřením. Schválně, kam patříte vy!

Paranoici
Druh vyskytující se na ulici velmi vzácně, spíše nulově. Paranoici tráví už několikátý týden zavření doma, straní se všech kontaktů s jinými osobami, udržují svou neprodyšnou bublinu čistou a netknutou. Vycházky se psem či dokonce nutný nákup se rovnají výletu do postapokalyptické pustiny, kde je jen smrt a skřípění zubů. 

Dodržovatelé
Velmi početná skupina, která s útrpným úsměvem žije prostě dál. Chodí do obchodu (s rouškou), chodí po ulici (většinou bez roušky, občas ale s ní, když ji zapomene sundat). Nejezdí na chaty s partou, nechodí na párty, ale ke kamarádovi na kávu ano. Ostatně, při bližším zkoumání lze u dodržovatelů sledovat jistý náznak pokrytectví. I když nahlas nekritizují nedodržování nařízení dalších osob, sledují to s nelibostí. Ale občasné "zaškobrtnutí" o kterém "nikdo neví" je přeci něco jiného. Připomínají člověka, který se dušuje, že nikdy nic neukradl, a přitom má plný stojan vypálených DVD vedle kelímku plného firemních propisek.

Zbloudilí s davem
Pokorná skupina lidí, kteří opatřují dodržují zkrátka proto, že to dělají všichni okolo. O nějaký virus nejde. Pokud by při nákupech naráz všichni ostatní sundali roušky, vsaďte se, že to zbloudilec udělá také. Je to ten typ, kterého když potkáte na ulici, zeptá se, jestli si má taky nasadit roušku, když ji máte i vy. Je to ten typ, který si půjde koupit holící strojek, až vláda za týden oznámí, že si musí všichni povinně vyholit hlavu.
Bohémové
Početná skupina, kterým se omezení a opatření sice nelíbí, ale tak nějak chápou, že sami nic nezmění. Tak se je alespoň snaží nenápadně obcházet, jak jen to jde. Nevynechají jakoukoliv příležitost žít jako před pandemií. Zbytečně neprovokují, v obchodě si roušku nasadí (ostatně mají ji tam všichni). Ale není pro ně problém pravidelně se scházet s podobně smýšlejícími v bezpečí soukromých bytů a chat v tom lepším případě, případně popíjet v načerno otevřených barech v tom horším.

Revolucionáři
Vyskytují se v podobě hlučných skupinek či shromáždění, které kritizuje veškerá opatření, ale nejčastěji poukazuje hlavně na ta, které mají aspoň nějaký smysl. Symbolem jejich vzdoru je odložená rouška. Paradoxně roušku odkládají pouze v bezpečí skupiny, jakmile se vzdálí a vydají se v počtu jednoho revolucionáře například do obchodu, rouška se vrátí na tvář.  

A kam patříte vy?
 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Polcr | středa 24.2.2021 19:35 | karma článku: 14,44 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Lukáš Polcr

Opatření, opatření, opaření...

24.2.2021 v 13:32 | Karma: 18,32

Lukáš Polcr

Radosti zimního automobilismu

9.1.2019 v 8:46 | Karma: 26,61