Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začátek konce slouhy?

Sociální demokracie se nyní chová pansky a Rath hraje roli panského stranického slouhy. Platí tady obvyklý model. Dokud "slouha" svou činností jednoznačně přispívá k volebnímu úspěchu sociální demokracie nebo si to aspoň sociální demokracie myslela, je svatý.

Rath mohl mít třeba 10 manželek a milenek, mohl mít 40 placených funkcí, mohl s nadsázkou zavést pro všechny úředníky Středočeského kraje povinný pracovní mundúr s nápisem "Platí mě velký doktor Rath a ČSSD a já jim děkuji" atd a všechno by bylo v pořádku. Jak se objeví důkazy, že slouha špatně plní svůj úkol, že Rath naopak úspěchu sociální demokracie škodí, všechno se převrátí. To, co dříve nikomu v sociální demokracii nevadilo, bude nyní Rathovi otloukáno o hlavu. Nakonec i včetně takových potencionálních marginálií, jako že ho někdo viděl, jak ve volební kampani před rokem si přivlastnil oranžovou reklamní průpisku za 15 Kč s logem a s nápisem Sociální Demokracie.

Ovšem není to tak černobílé. Takováto panská či papalášská politika je v první řadě spojena s lídrem sociální demokracie Paroubkem a lidmi kolem něho, naopak lidmi sociální demokracie mimo vedení Paroubka se jeho styl už pořádně zajídá. Obrat by tedy musel iniciovat a vést přímo Paroubek. Jenže Paroubek je s Rathem dost těsně propojen. Rath je Paroubkův muž ale i Paroubkův štít. Spousta úderů, kterými političtí odpůrci sociální demokracie cílí na stranu a míří na Paroubka jakožto lídra, nakonec vykrývá Rath. Kdyby byl Rath "odejit", Paroubkovi by přibylo hodně práce s obranou před těmito útoky. O to méně času by měl na vedení volební kampaně v podzimních volbách. Stejně tak jako na obranu před svými odpůrci v řadách sociální demokracie, kterých se objevuje stále víc a které je čím dál obtížnější nějak zpacifikovat, vyloučit ze strany nebo naopak jim zavřít ústa slibem nějakého budoucího lukrativního postu.
Paroubek nyní stojí před pozimními volbami, před volbou vybrat ze spousty špatných řešení to nejméně špatné. Dále využívat naplno politické služby doktora Ratha a riskovat volební propad kvůli Rathově bezprecedentní činnosti ve funkci hejtmana středočeského kraje i jeho stylu v diskuzích a obecně vztahům k médiím? Nebo se doktora Ratha zbavit a o to více čelit útočnému stylu svých politických protivníků, které přiznejme si to, zejména Rath za ty léta služby v sociální demokracii více než dobře v konfrontačním stylu v diskuzích vyškolil? Nehledě k tomu, že Rath se na odchod z politiky necítí a pokud bude Paroubkem "odejit" , s největší pravděpodobností se proti Paroubkovi obrátí a volební kampaň mu minimálně znepříjemní. Nebo ve stylu chytré horákyně se Ratha zbaví a zároveň nezbaví, odstaví ho a zároveň neodstaví? A bude riskovat, že voliče tím stejně nepřesvědčí a propad volebních prefercí způsobený osobou doktora Ratha přece jen bude? Zároveň doktor Rath se stejně naštve a Paroubkovi to nějakým způsobem  vrátí.
Paroubek není v záviděníhodné situaci. Doktor Rath je na tom ovšem ještě hůře. Buď ho odstraní sám Paroubek, aby nekazil volební preference. Nebo později ho odstraní opozice v sociální demokracii společně s Paroubkem jako příčinu případné volební porážky. A slouha, který "jen dělal svoji práci", i když kdysi kvalitně a nyní odchází v nemilosti, bývá na tom špatně. Všechno, co se během jeho služby ztratilo, poškodilo a zmizelo, se svede na něho.....

Autor: Radim Polášek | neděle 19.7.2009 14:16 | karma článku: 26,27 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Radim Polášek

Drtinová - konec (neschopné ?) moderátorky?

Když rozhovor s nějakým politikem moderovala Drtinová, byla už jedna věc jasná předem. A sice že z tohoto rozhovoru se posluchač nedozví vůbec nic.

13.8.2013 v 9:05 | Karma: 43,87 | Přečteno: 11111x | Diskuse| Politika

Radim Polášek

Drábkovy milióny ukradené nezaměstnaným.

Narazil jsem na internetu na seznam prací a odpracovaných hodin, které v rámci Drábkových nucených prací byli nezaměstnaní přinuceni odpracovat zadarmo za první letošní půlrok.

17.12.2012 v 10:23 | Karma: 42,32 | Přečteno: 8963x | Diskuse| Společnost

Radim Polášek

Nová hedvábná stezka aneb další globalizace pro Čínu a Evropu .

Zhruba tím směrem cestovali už před necelými 100 lety naši legionáři , z Ruska po železnici směrem na východ do Vladivostoku a z něho přes Ameriku domů. Za doby Sovětského Svazu byla tato Transsibiřská cesta přejmenována hrdě na BajkalskoAmurskou Magistrálu. Pamětníci jako já si určitě vzpomenou na články v tehdejším mládežnickém tisku. Ještě v 80 letech bylo vítané téma z reálií Sibiře, jak sovětští mládežníci místo studia na školách se nechávají jako barabové brigádníci zaměstnat na stavbě BAM. Ovšem tehdy to byla výhradně sovětská respektive ruská záležitost a účelem bylo získat lepší přístup k využití nerostného a jiného bohatství Sibiře.

22.11.2012 v 8:57 | Karma: 9,65 | Přečteno: 850x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Potřebujeme vzdělání aneb anglický benzín vyrobený ze vzduchu.

Má to být převratný vynález, který umožní vyrábět ze vzduchu syntetický benzín, při jehož spalování se nebude do ovzduší uvolňovat další oxid uhličitý. Vyvinula ho podle novinových zpráv "jedna malá firma" ze severu Anglie a sklidila na nedávné konferenci v Londýně obdiv expertů. Využitím této metody se má bojovat proti klimatickým změnám a může se jí vyřešit světová energetická krize.

24.10.2012 v 9:23 | Karma: 30,08 | Přečteno: 5021x | Diskuse| Ekonomika

Radim Polášek

Jemná airsoft připomínka českým ochrankám a politikům.

Může člověk chodit a zároveň spát? Je to sice vzácné, ale stává se to. Video z prezidentovy návštěvy v severočeské Chrastavě ukázalo, že ano. V chůzi doslova spali členové prezidentstké ochranky a tak prakticky bez jakékoliv překážky umožnili útok na prezidenta z bezprostřední blízkosti i následný útěk pachatele.

29.9.2012 v 13:10 | Karma: 37,53 | Přečteno: 6746x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2305x
Člověk vyčnívající a jedinečný tak akorát, kterého občas něco zaujme tak, že o tom napíšu.

A jakožto dlouhodobě nezaměstnaný projektant, technolog a vůbec obecně "člověk technický" , schopný a ochotný okamžitě nastoupit do práce, se ve svém věku 50+ směji údajnému nedostatku technických odborníků.