Začátek konce slouhy?

Sociální demokracie se nyní chová pansky a Rath hraje roli panského stranického slouhy. Platí tady obvyklý model. Dokud "slouha" svou činností jednoznačně přispívá k volebnímu úspěchu sociální demokracie nebo si to aspoň sociální demokracie myslela, je svatý.

Rath mohl mít třeba 10 manželek a milenek, mohl mít 40 placených funkcí, mohl s nadsázkou zavést pro všechny úředníky Středočeského kraje povinný pracovní mundúr s nápisem "Platí mě velký doktor Rath a ČSSD a já jim děkuji" atd a všechno by bylo v pořádku. Jak se objeví důkazy, že slouha špatně plní svůj úkol, že Rath naopak úspěchu sociální demokracie škodí, všechno se převrátí. To, co dříve nikomu v sociální demokracii nevadilo, bude nyní Rathovi otloukáno o hlavu. Nakonec i včetně takových potencionálních marginálií, jako že ho někdo viděl, jak ve volební kampani před rokem si přivlastnil oranžovou reklamní průpisku za 15 Kč s logem a s nápisem Sociální Demokracie.

Ovšem není to tak černobílé. Takováto panská či papalášská politika je v první řadě spojena s lídrem sociální demokracie Paroubkem a lidmi kolem něho, naopak lidmi sociální demokracie mimo vedení Paroubka se jeho styl už pořádně zajídá. Obrat by tedy musel iniciovat a vést přímo Paroubek. Jenže Paroubek je s Rathem dost těsně propojen. Rath je Paroubkův muž ale i Paroubkův štít. Spousta úderů, kterými političtí odpůrci sociální demokracie cílí na stranu a míří na Paroubka jakožto lídra, nakonec vykrývá Rath. Kdyby byl Rath "odejit", Paroubkovi by přibylo hodně práce s obranou před těmito útoky. O to méně času by měl na vedení volební kampaně v podzimních volbách. Stejně tak jako na obranu před svými odpůrci v řadách sociální demokracie, kterých se objevuje stále víc a které je čím dál obtížnější nějak zpacifikovat, vyloučit ze strany nebo naopak jim zavřít ústa slibem nějakého budoucího lukrativního postu.
Paroubek nyní stojí před pozimními volbami, před volbou vybrat ze spousty špatných řešení to nejméně špatné. Dále využívat naplno politické služby doktora Ratha a riskovat volební propad kvůli Rathově bezprecedentní činnosti ve funkci hejtmana středočeského kraje i jeho stylu v diskuzích a obecně vztahům k médiím? Nebo se doktora Ratha zbavit a o to více čelit útočnému stylu svých politických protivníků, které přiznejme si to, zejména Rath za ty léta služby v sociální demokracii více než dobře v konfrontačním stylu v diskuzích vyškolil? Nehledě k tomu, že Rath se na odchod z politiky necítí a pokud bude Paroubkem "odejit" , s největší pravděpodobností se proti Paroubkovi obrátí a volební kampaň mu minimálně znepříjemní. Nebo ve stylu chytré horákyně se Ratha zbaví a zároveň nezbaví, odstaví ho a zároveň neodstaví? A bude riskovat, že voliče tím stejně nepřesvědčí a propad volebních prefercí způsobený osobou doktora Ratha přece jen bude? Zároveň doktor Rath se stejně naštve a Paroubkovi to nějakým způsobem  vrátí.
Paroubek není v záviděníhodné situaci. Doktor Rath je na tom ovšem ještě hůře. Buď ho odstraní sám Paroubek, aby nekazil volební preference. Nebo později ho odstraní opozice v sociální demokracii společně s Paroubkem jako příčinu případné volební porážky. A slouha, který "jen dělal svoji práci", i když kdysi kvalitně a nyní odchází v nemilosti, bývá na tom špatně. Všechno, co se během jeho služby ztratilo, poškodilo a zmizelo, se svede na něho.....

Autor: Radim Polášek | neděle 19.7.2009 14:16 | karma článku: 26,27 | přečteno: 1118x