Volby by mohly být rušeny častěji.

Je podobná situace jako po bouřce, dusno zmizí a spousta věcí je vidět jinak. A jsou jasnější.

Tak především je mnohem víc vidět, kdo ohýbal své názory a svá vyjádření podle toho, aby byl zvolen a kdo své názory neměnil. Kdo by byl jako vítěz voleb aspoň nějakou zárukou, že to, co před volbami slíbil, aspoň trochu dodrží a kdo by nebyl.
Náhlé zrušení voleb taky vypustilo rybníky takzvaným "vabankistům" . To jsou lidi a strany, které se řídí heslem "Uděláme všechno a za každou cenu, abychom byli zvoleni" pak je už jedno, co budeme dělat, už tam u toho koryta budem, přístup k správným lidem, kontaktům, penězům prostě bude.
Taky takzvaní žebraví politici to nebudou mít snadné. To jsou jedinci, co bloudí luhy a háji české politiky podobně jako bloudili za středověku krajinou různí potulní rytíři a žoldnéři. Kdo nabídl peníze, v studené zimě teplé bydlo a nějakou tu opečenou kýtu, k tomu se přidali a za toho se bili. Tak i tito žebraví politici bloudí a hledají sponzory, kteří by jim nabídli peníze na financování volebních kampaní a teplé bydlo někde v nějakém baráku nějaké politické strany, aby politicky přežili nehostinné období mezi dvěma volbami.
Zrušení voleb všem těmto průměrným a podprůměrným politikům, co se rozhodli politikou živit stejně jako se jiní živí třeba spravováním bot nebo prací na soustruhu nebo sezením v kanceláři, pořádně zkomplikovalo život. Peníze, co horko těžko vydobyli, utratili ve volební kampani a výsledek ani teoreticky být nemohl. Takže se ani na nic nemohou vymluvit. Nyní budou muset začít znova zhánět peníze, objíždět štace již objeté, vysvětlovat znova už vysvětlené.... Mnohým z nich se to prostě nepovede a nezbude jim nic jiného než se začít živit prací.
Bez problémů obstojí jen ti, co už z dřívějška stojí na nějakém solidním základu, členském jako politická strana nebo majetkovém jako bohatý člověk, co peníze na politiku může věnovat ze svého majetku. Co mohou říct " No, nepovedlo se to, bohužel, peníze jsou ztracené, na novou volební kampaň potřebujeme další " a mohou se soustředit rovnou na další předvolební sliby....
Ne jako že by se v politické scéně tím něco výrazně zlepšilo. Napsal jsem, že se soustředí na předvolební sliby, ne na skutečné činy, až se do vlády dostanou. Zahuštěné politické panoptikum se prostě jen trochu pročistí, prořídne a stane se o něco přehlednější, ne lepší. Aspoň zatím nikdo z politiků za posledních hodně let, teda z těch úspěšných politiků, co se jim povedlo prodrat se k vrcholu, nemůže říct, že mu šlo o lidi, o stát, o občany. Výsledkem dlouholeté práce všech těchto lidí, co se dostali k moci, je pouze stále víc zadlužený stát, neustálé odkládání všech možných reforem a používání státních peněz pouze pro svůj prospěch a prospěch svých příznivců a sponzorů, případně pro nákup hlasů v budoucích volbách.
Je docela možné, že když teď jsou volby zrušeny, že nejvíc práce za posledních řekněme 10 let udělají nepolitici, současná Fisherova vláda. Pokud jim to politici, sedící v parlamentu a senátu, ovšem vůbec umožní.

Autor: Radim Polášek | středa 16.9.2009 12:24 | karma článku: 13,82 | přečteno: 995x