Bianko šek pro Obamu.

Cena, například Nobelova cena míru, se dává buď hned za nějakou konkrétní věc. Když se něco povede udělat, je to trhák, je to heroický výkon, je to momentálně nejlepší.  Nebo se dává za kariéru, když někdo něco kdysi vytvořil a ono to je desetiletí stále živé, takže tvůrce je stále známý a někde žije, funguje a dále tvoří.

zdroj:Wikipedie Do jaké kategorie patří Obamova cena míru?
Jedinou věc, kterou se mu povedlo udělat a celou dokončit, je to, že v USA vyhrál prezidentské volby. A to imponujícím způsobem, mladý, málo známý, začínající politik, senátor za stát Illinois rozebral volební mechanismus, pečlivě ho prostudoval, přidal do něho novodobý marketing, využití internetu, rasové antipatie a kdovíco ještě a zase ho složil v přetvořené podobě zpátky.  S takhle utvořeným přestavěným volebním "strojem" s převahou převálcoval staré zkušené politické matadory ve své Demokratické straně a nakonec ve volbách i kandidáta republikánů Johna Mc Caina. Prezidentské volby v USA už nikdy nebudou takové jako dřív. Pak je ještě to, že ty volby vyhrál coby první afroameričan v historii.
Jenže to je jen začátek toho, čím se Obama zapíše do historie. Rozděláno je řešení hospodářské krize v USA. Obamův tým rozdal na podpory bankám a firmám obrovské množství vydlužených státních peněz a zatím není vůbec jisté, jestli tyto dluhy přispějí k hospodářskému růstu nebo jestli se nestanou závažím a jejich splácení ekonomiku USA nebude po léta podvazovat. Rozdělána je zahraniční politika USA, Obama změnil její kurs směrem k větší smířlivosti k islámským a dalším, za Bushe nepřátelským režimům a trochu upozadil Izrael. Jenomže zatím vůbec není jisté, jestli tyhle režimy a obecně islámský fundamentalismus to nepochopí jako slabost USA a evropských spojenců a povel k obsazování zdánlivě uvolněných pozic. Taky reforma zdravotnictví v USA je na vodě.
Je tady ještě jedna možnost. Nobelova cena míru nijak Obamovi nepomůže nebo neuškodí, ale mohla by pomoct Śvédsku a EU. Śvédové na ukor Nobelovy ceny zkrátka "podkouřili" potencionálnímu mocnému spojenci. Protože USA zůstanou během doby Obamova prezidentování vždy nejsilnějším spojencem Evropy, ať už se Obamovi všechny jeho záměry povedou nebo naopak všechny zkrachují. Nobelova cena míru bude potom jen takové připomenutí Obamovi, něco ve smyslu "My za Atlantikem jsme pořád ještě tady, počítejte i s námi"
Členové komise norského parlamentu, kteří o udělení Nobelovy ceny míru rozhodli, možná nemají klidné spaní. Bianko šek už je předán, ale co na něho současný americký prezident Barack Hussein Obama nakonec napíše, je stále ve hvězdách.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radim Polášek | sobota 10.10.2009 17:58 | karma článku: 6,92 | přečteno: 766x