Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Od Babiše psaní

Možná jste ten dopis dostali také. Miliardář bez miliard na kontech se snaží v předvolební kampani sehnat hlasy.

Ve skutečnosti patří "fakáč" voličůmmediar.cz

"Možná jste o mně už slyšeli. Jmenuji se Andrej Babiš. Za dvacet let jsem v České republice od úplné nuly, bez privatizace a bez korupce vybudoval největší tuzemskou soukromou firmu, která zde zaměstnává více než dvacet tisíc lidí. Tuto firmu budujeme pro další generace. Se stejnou vizí by se měla dělat i politika," píše se v dopise.

Kdo by o Andreji Babišovi neslyšel? Člen KSČ, spolupracovník STB, člověk, který získal v roce 1994 úvěr ve výši 4 miliony USD (tehdy se platilo za dolar 30 korun), v roce 1998 ještě neznámý podnikatel se stal miliardářem, těžícím z pěstování řepky a jejím povinném přimíchávání do pohonýých hmot.

Andrej Babiš se snaží vzbudit dojem, že on je ten čistý, nezkorumpovaný, se všemi to dobře myslící štědrý donátor. V USA mafiáni také vystupovali jako ctihodní občané a dávali spousty peněz na dobročinné účely... Ale nesrovnávám. Doba je už jiná.

Babiš píše, že neprivatizoval. Zde jednoduše lže. Na Slovensku privatizoval společnost Agrofert, a to, podle redaktora Jaroslava Spurného podrazem vůči svým zaměstnavatelům, protože společnost privatizoval za jejich zády. To se stalo v roce 1994, v době, kdy získal onen 120-ti milionový úvěr.

V roce 2001 se zúčastnil privatizace Unipetrolu. Jaroslav Spurný: "Babiš s přispěním majitele, tedy státu, ovládl zdravou část krachujícího Chemapolu, pak další chemičky a Zemanova vláda přiklepla v roce 2001 v privatizaci „Babišovu“ Agrofertu nakonec i Unipetrol. Babiš (který za podnik nabídl o tři miliardy méně než konkurenční britský uchazeč) ale nakonec za firmu nezaplatil a za rok ji státu „vrátil“. Přesto jej vláda – tentokrát Grossova – skandálně pustila do nové privatizace Unipetrolu."

V roce 2004 Špidlova vláda schválila prodej Unipetrolu za 15 miliard polskému PKN Orlen. Nikdy nebylo vysvětleno, proč ze soutěže vypadly firmy, které nabízely o 4 miliardy víc. A zde to začíná být zajímavé. PKN Orlen měl s Babišem dohodu, kdy měla polská firma v případě úspěšné privatizace za pomoc Babišovi prodat podíl v Unipetrolu.

Slib Orlen nedodržel a Babiš následně vysoudil 2,7 miliardy odškodného. Podle šetření polské policie využil Orlen Babišovu pomoc kvůli jeho kontaktům na Stanislava Grosse. Polské šetření konstatovalo: "Při privatizaci se uplácelo. Podle svědectví vysokého polského státního úředníka byla při prodeji na obou stranách hranice rozdána miliarda korun na úplatcích. Vyšetřování možné korupce se na české straně nikdy vážně nerozjelo, kauzu zametla pod koberec i parlamentní vyšetřovací komise."

vyšetřovací komise polského parlamentu dále uvádí: "Vliv Agrofertu musel být obrovský, když dokázal přimět českou vládu k tomu, aby odmítla nabídku, která byla o 40 procent vyšší než nabídka PKN Orlen." Babiš tedy nikdy neprivatizoval a nezúčastnil se korupce.

Jeho majetek se odhaduje na 1.4 miliardy USD. vydatně mu v tom pomáhá fakt, že jeho firmy pěstují řepku, další firmy tuto řepku zpracovávají jako přísadu do pohonných hmot. přimíchávání řepky do pohonných hmot je povinné a jeho firmy s tím, jak se rozvíjí množství vlastněné půdy, tím se zvyšují státní dotace. Jen v letech 2007 - 2011 získal Agrofert od státu 3 miliardy na dotacích.

Jaká jiná soukromá firma se může pochlubit takovým příspěvkem od státu, a to ještě de facto povinným? Andrej Babiš říká, že nejde do politiky pro peníze. To je pravda, protože peníze od státu už má zajištěné. Jeho hnutí ale není ničím jiným než trochu vylepšeným podnikatelským projektem VV.

Díky svým miliardám se v kampani obklopil mediálními tvářemi. Naposledy se pochlubil, že jej podporuje Jaromír Jágr a vtipálci začali tvrdit, že se Babišova firma přejmenuje na Jágrofert. Jenže sama velká 68 uvedla věci na pravou míru.

Babiš sponzoruje dětský sport, za což mu je Jaromír vděčný a natočil s Babišem reklamu na kuřata. Politickou podporu mu ale nevyjádřil. "Nerad probírám politiku na své facebookové stránce, ale teď musím zareagovat. Politické hnutí ANO 2011 nepodporuji, ani žádné jiné," napsal Jaromír Jágr na svém profilu.

Babišovo hnutí nemá žádný volební program. Dopis voličům je plný prázdných frází s tím, že Andrej Babiš ví jak všechno zlepšit. Jak, za co, s kým a za kolik už se nedozvíme. Hesla na billboardech jsou stejně obsahově prázdná jako dopis.

Děkuji, takové hnutí byť by se pyšnilo padesáti mediálními tvářemi mi neimponuje. Notabene, pokud tvrdí, že jsme všichni šikovní, ale řídí nás nemehla. Holt, asi je Babiš mehlo. A představa, že jsou všichni šikovní? V tom případě bychom byli národ výjimečných osobností ve všech oborech.

Skutečnost je taková, že skutečně šikovných lidí je jen hrstka z celkového počtu populace. Pravda, někdo může být šikovný popelář, ale tím se určitě svět nezmění. A ještě jednou otázka programu? Prý bude, ale zároveň se chce Babiš radit s lidmi na mítincích, co má mít v programu.

To už zde bylo - VV. Navíc je to neskutečně populistický přístup. Politika se nedá dělat tak, že do ní bude mluvit kde kdo a že pak následně bude splňovat přání všech. To by byl dort pejska a kočičky, i když pečivo z Penamu si s kvalitou onoho dortu příliš nezadá.

Politika to je především nějaká vize, kterou následují lidé s podobným náhledem na svět. Politika se můž korigovat, ale nelze ji a priori brát jako výsledek rozlišných názoru spousty lidí. To by nikam nevedlo a skončilo by to zákonitě naštváním všech.

Stále víc si myslím, že cílem Andreje Babiše je propojení jeho byznysu s politikou. I když k tomu už asi dávno došlo. Takového spasitele skutečně náš stát nepotřebuje a nadávání na špatné politiky je programem jen pro slabomyslné jedince.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Rudolf Polanecký | čtvrtek 5.9.2013 12:52 | karma článku: 39,96 | přečteno: 3727x
  • Další články autora

Rudolf Polanecký

Babišův čapí problém

Ministr financí Andrej Babiš má vážný problém. Jeho farma Čapí hnízdo je silně podezřelá z dotačního podvodu.

14.3.2016 v 10:35 | Karma: 37,12 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Pedofilní obohacení evropské kultury

Takzvaní sluníčkáři prohlašují, že příliv islámských migrantů znamená obohacení evropské kultury. Myslí to vážně, bohužel.

8.2.2016 v 11:17 | Karma: 43,41 | Přečteno: 3134x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Prozření Angely Merkelové?

"Čekáme, že až skončí válka, vrátíte se domů," řekla německá kancléřka Angela Merkelová na adresu migrantů, kteří zaplavili Německo.

1.2.2016 v 11:00 | Karma: 42,14 | Přečteno: 2412x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Sobotkovy maily podruhé

Hackeři zveřejnili další várku ukradených mailů ze schránky premiéra Sobotky. Znovu se ukazuje, že boj proti kvótám ze strany vlády byl jen naoko.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 1814x | Diskuse| Politika

Rudolf Polanecký

Zelená Simone Peter: Sexistická a rasistická obálka Focusu

Ostrá kritika s nařčením ze sexismu a rasismu padla na dvě přední německá periodika - Süddeutsche Zeitung a Focus.

14.1.2016 v 9:30 | Karma: 39,47 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Jedna velezrada za druhou. Moskva zametá s vývojáři hypersonických střel

21. května 2024  20:20

Ruský soud poslal fyzika Anatolije Maslova na 14 let do vězení za vlastizradu. Ten obvinění odmítá....

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4346x
Obyčejný, pravicově smýšlející téměř padesátník s mírně nadprůměrným platem, zajímající se o politiku a spoustu dalšího, zkrátka jeden z mnoha.


@RudolfPolanecky
Soukromé blogové stránky
Rudolf Polanecký

Mé články najdete také na:
www.pravybreh.cz
Servery přebírající mé články:
www.neviditelnypes.cz
www.eportal.cz
www.ceskamedia.cz
www.ostrava-online.cz
www.moravskyjih.breclav.cz
FB skupina: Jsem pro postavení komunistů mimo zákon