Zimní příprava: Vyplatí se klubům "výlety" do teplých krajin?

Zimní odlet do teplých krajin není specialitou pouze pro teplomilné okřídlence. Ve stejném duchu je totiž napodobují naše prvoligové kluby. Nastává však základní otázka - vyplatí se vůbec tuzemským klubům "dovolená" na Kypru, v Turecku či Španělsku?

Žádná zimní příprava týmu nejvyšší české fotbalové soutěže se v posledních letech neobejde bez tzv. zahraničního herního soustředění.

Výjimkou jsou kluby, které si podobné přesuny do teplých krajin nemohou dovolit. Letos jsou takovými příklady třeba fotbalisté Kladna nebo Bohemians Praha. Valná většina týmů ale na přelomu ledna a února opoustí chladnou a sněhem zavátou Českou republiku a zamíří na Kypr, do Turecka či Španělska.

Příznivé počasí, kvalitní hrací plochy, atraktivní soupeři. To jsou nejčastější důvody zimního exodu. Převýší však přidaná hodnota ze soustředění ekonomickou nákladnost?

Fyzickou kondici mohou prvoligisté hravě nabrat v tuzemských podmínkách. Také se tomu tak děje. Přesto je (ne)dostatek fyzických sil jednou z hodně viditelných slabin českých klubů...

Důvod odjezdu je tak především herní. Kluby mají možnost poměřit síly s kvalitními evropskými celky z Ruska, Ukrajiny, Dánska či Rakouska.

Myšlenka je to dobrá, ale k čemu bude českému klubu srovnání se zahraniční konkurencí, když žádný z nich na jaře soupeře z cizozemí v soutěžním utkání nepotká?

Přátelská utkání navíc v žádném případě nemohou simulovat skutečné "mistráky" a vypovídací hodota je tudíž hodně zkreslená.

Dalším z hlavních důvodů kritiků je i velký teplotní šok. Nejprve z mrazů do příjemných teplot kolem 15-20 stupňů a pak samozřejmě vše v opačném gardu. Tato změna musí mít vliv na kterýkoliv organismus, tudíž i na trénovaného sportovce.

Vše samozřejmě není zadarmo a konečná cena za týdenní výlet se může pohybovat v šesti až sedmimístných částkách. Jak je však vidět, ekonomická krize, na kterou se v posledních měsících svádí všechny neduhy a neúspěchy, zřejmě české kluby zasáhla v menší míře, než se ve skutečnosti zdálo.

Jestli se tedy zahraniční soustředění klubům vyplatí, to ať si zhodnotí to které klubové vedení. Kdyby to však přeci jen mělo českému fotbalu pomoci, jistě by se nikdo nezlobil.

Autor: Jiří Poláček | úterý 12.1.2010 14:39 | karma článku: 10,56 | přečteno: 1518x