Vemte si příklad z hokejistů, fotbaloví reprezentanti

Českou fotbalovou reprezentaci čeká v nadcházejících dnech přípravné dvojutkání proti Turecku a USA. O výletu za velkou louži toho bylo v posledních dnech napsáno více než dost, hodnotit se však budou především sportovní výsledky. Má "bezejmenný" český výběr vůbec nějakou šanci na úspěch?

Doby, kdy český národní výběr naháněl strach všem svým soupeřům a předváděl okulahodící podívanou, už jsou bohužel v nenávratnu.

Skvělá generace hráčů kolem Pavla Nedvěda, Karla Poborského, Jana Kollera, Vladimíra Šmicera a dalšich se totiž rodí jednou za, diplomaticky řečeno, hodně dlouhou dobu.

Český fanoušek si však zvykl na úspěchy a tuto chvilkovou příslušnost k elitní světové špičce bral za samozřejmou. Když se po skvělém představení na EURU 2004 v Portugalsku přestalo dařit, stále více Čechů začalo používat místo ustálené fráze "tak jsme dneska prohráli" frázi "čeští fotbalisté prohráli".

Podobná situace je v posledních letech spojena i s hokejem. Po odchodu výjimečné generace hráčů jako Patera, Procházka, Dopita, Reichel aspol. totiž došlo k celkem očekávanému pádu českého hokeje.

Ten se však pomalu opět dere na výsluní (i když s notnou dávkou štěstí). Už své soupeře neválcujeme, nepřeháváme technickými finesami, nepřekvapujeme překvapivými přihrávkami ani "českou" chytrostí. Naší silou je, a není tomu vůbec poprvé v historii, utvoření výborného kolektivu a bojovnost.

A přesně to by nyní potřeboval i český fotbalový tým. Technika ani fotbalovost asi v následujících letech nebudou tím, čím bude český fotbal ve světě známý. Na scénu musí přijít bojovnost, pracovitý výkon a touha dosáhnout velkého úspěchu.

Místo neustálého vymlouvání se na počet zraněných hráčů (a kterou reprezentaci toto téma netrápí) musíme pracovat s tím, co máme, a pokusit se s partou hladových "lvíčat" prodrat zpět na výsluní.

Pokud tedy má česká reprezentace konečně uspět a znovu na svoji stranu získat nejednoho odloudivšího fanouška, musí předvést kromě fotbalovosti (bez které to samozřejmě nejde) především bojovného ducha. Jedině tudy totiž vede cesta zpět na vrcholný fotbalový podnik.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Poláček | pátek 21.5.2010 13:07 | karma článku: 10,37 | přečteno: 907x