Veľa šťastia, bratia aneb pět důvodů proč fandit Slovákům na MS

Do startu MS v Jihoafrické republice a s ním spojené historické účasti Slovenska na velkém fotbalovém šampionátu zbývá už pouze několik málo dní. Kvůli absenci české reprezentace se do pozice fanouškovské jedničky staví právě naši východní sousedé. Proč?

1) Stará láska nerezaví

Od rozpadu Československa uplynulo sice již 17 let, vazby mezi Čechy a Slováky jsou však stále velmi těsné. Žádné jiné dva sousedské státy nemají (široko daleko) lepší vztahy. Slováci fandili českým reprezentacím (samozřejmě až na zaryté nacionalisty) na všech velký turnajích po celá devadesátá léta i na počátku úvodní dekády tohoto století. Není čas jim to oplatit?

2) Trenér Weiss

Jako hráč se spolu s československými spoluhráči na MS v roce 1990 dostal do čtvrtfinále, jak si povede v roli kouče? Na to jsou nyní zvědaví všichni nejen na Slovensku, ale i v tuzemských lesích a hájích. Charizmatický trenér by po úspěchu v Lize mistrů s Artmedií Petržalka rád šokoval i celý zbytek světa. Podaří se mu to v Jižní Africe?

3) Sledujte jediného zástupce z české ligy

Juraj Kucka. Tak zní jméno jediného zástupce z české ligy mezi všemi účastníky velkého fotbalového svátku. Ač neměl účast do poslední chvíle vůbec jasnou, svými výkony v přípravě si o nominaci řekl hodně hlasitě. A ani účast mezi třiadvacítkou hráčů nemusí být konečná. Na MS by totiž slovenským žolíkem mohl být právě záložník pražské Sparty.

4) Škrtel, Hamšík, Mucha, Stoch? Kdo z hvězdných Slováků zazáří?

O tom, že v dresu Slovenska nenastupují žádní béčkoví plejeři, jsme se mohli přesvědčit na vlastní kůži v kvalifikaci. Ví to samozřejmě i manažeři a skauti všech předních evropských klubů, kteří nejlepší Slováky bedlivě sledují. Reprezentační výběr však není jen o Marku Hamšíkovi a Martinu Škrtelovi. Na svoji šanci čekají i další - záložník Miroslav Stoch, útočník Stanislav Šesták  či trenérům syn Vladimír Weiss mladší.

5) Kam až se dostane tým, který nás vyřadil v kvalifikaci?

Až na šampionátu se v plné nahotě ukáže to, zda naše kvalifikační skupina o MS, ze které do JAR postupilo Slovensko i Slovinsko, byla tak slabá, jak se v tuzemských médiích často spekulovalo. Je pravda, že od kvalifikačních bojů už uplynul nějaký ten pátek, přesto bude velmi zajímavé sledovat toto porovnání. Potvrdí tak Slováci fakt, že vyřazení Čechů bylo oprávněné?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Poláček | čtvrtek 3.6.2010 12:10 | karma článku: 11,37 | přečteno: 920x