Vášeň jménem Dynamo

Dynamo. Tento název má dvě hlavní skupiny obdivovatelů. Nadšence elektrických strojů ale musím zklamat - tento článek je o fotbalových klubech nesoucích slavné jméno. A že jich není málo. Fotbaloví fanoušci mohou tomu svému Dynamu (chcete-li Dinamu) fandit hned na několika kontinentech.

Nejčastějším pojmenováním klubů sice bývá název města (Barcelona, Liverpool, Řím, Hamburk,...) či městské části (Chelsea, West Ham, St. Pauli,...) doplněné o zkratky FC, FK, AC, AS, AJ, SV (varianty sportovních, atletických či fotbalových klubů), ale jen s tím by si fotbalový svět nevystačil. V mnoha městech totiž existuje více klubů a k jejich rozlišení by nestačily pouze zkratky či městské části. Svoji roli v pojmenování klubů tak sehrála i historie. A ta se samozřejmě týká i názvu Dynamo. V bývalých komunistických zemích totiž bylo v totalitní éře zvykem nazývat kluby tak, aby se do povědomí dostaly stroje či práce obecně.


Dynamo je totiž, alespoň podle Wikipedie, točivý elektrický stroj, přeměňující mechanickou energii z rotoru hnacího stroje na elektrickou energii ve formě stejnosměrného elektrického proudu. Jedná se o stejnosměrný generátor elektrické energie. Zpět ale od techniky k fotbalu. Po pádu komunismu mnoho klubů opustilo "dělnické názvy" a vrátilo se k původním názvům, některé si však jména nechaly. A tak nyní kromě Dynama můžeme na fotbalové mapě světa najít např. Lokomotiv Moskva nebo Energii Chotěbuz.


Jméno Dynamo (resp. Dinamo) mělo svůj prapůvod v Sovětském svazu a i nyní na území bývalého "impéria" působí mnoho klubů s názvem Dynamo. Mezi nejznámější patří především to Moskevské a Kyjevské (více viz přehled). Od epicentra vzniku se však název postupně šířil na všechny světové strany. A tak jméno známého klubu můžeme nalézt v Rumunsku, Chorvatsku, České republice, Německu, Spojených státech a nezřídka kdy i na území afrického kontinentu.


Pojďme se ještě krátce podívat na českou stopu. V současnosti je nejznámějším nositelem názvu Dynamo prvoligový klub z Českých Budějovic. Za další stopou už se ale musíme vydat o několik pater níž. Název Dynamo používají i oddíly z Božejovic, Vyššího Brodu, Horšovského Týna nebo Javorníku. V historii bychom však tento název našli v mnohem větší míře. Kromě fotbalu proniklo Dynamo i do ostatních sportů, z nichž tím nejvýznamějším je samozřejmě hokej. Název Dynamo tak i nadále zůstane jedním z nejoblíbenějších označení sportovních klubů.

 


Přehled nejznámějších klubů se slavným jménem


Dinamo Bukurešť (Rumunsko)


Třetí tým posledního ročníku rumunské nejvyšší soutěže už rozhodně není tím postrachem z osmdesátých a devadesátých let. V Bukurešti má totiž velkou konkurenci v podobě Rapidu a především oblíbené Steaui. Ve svém středu však má mnoho kvalitních fotbalistů, a tak bychom o něm v příští sezoně mohli slyšet o něco víc.


Dynamo Drážďany (Německo)


Slavný německý klub s velice bohatou a úspěšnou minulostí, avšak smutnou současností. To je fotbalový klub z Drážďan. Ač hraje na moderním stadionu pro více než 30.000 diváků, stále hraje pouze třetí nejvyšší soutěž.


Dynamo Houston (USA)


Název Dynamo si zvolil i fotbalový tým z Houstonu. "Kapitalistický" tým tak nosí "komunistické" jméno. Tato fráze už dnes rozhodně neplatí. Nutno však dodat, že Houston v elitní MLS ostudu svému jménu rozhodně nedělá.


Dynamo Kyjev (Ukrajina)


Dynamo Kyjev letos suveréně ovládlo domácí soutěž a daleko dokráčelo i v poháru UEFA. Současné úspěchy se však ani zdaleka neblíží úspěchům éry Valerije Lobanovského. Nyní se však spekuluje o návratu Andreje Ševčenka, který by měl na stará kolena udělat z kyjevského klubu opět "ten starý-známý postrach z Východu".  


Dinamo Moskva (Rusko)


Dinamo to má v Moskvě těžké. Konkurence Spartaku, Lokomotivu a CSKA ubírá klubu mnoho fanoušků i potenciálních sponzorů. Svěřenci Andreje Kobeleva však v minulé sezoně skončili třetí a i letos míří mezi ruskou elitu. Za nedlouho by tak Dinamo nemuselo být "až" tím čtvrtým,


Dinamo Záhřeb (Chorvatsko)


Suveréní vládce chorvatské ligy je v současné době zřejmě nejkvalitnějším týmem z Balkánu. V evropských pohárech se však Dinamu zas až tolik nedaří. Jméno klubu tak především nechvalně proslavují fanoušci, o čemž se před nedávnem mohla přesvědčit i Praha.


 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Poláček | středa 24.6.2009 14:48 | karma článku: 11,32 | přečteno: 2159x