Roste nám nová vítězná jednadvacítka?

Skvělé zprávy včera přišly z Wiesbadenu. Česká jednadvacítka tam porazila domácí Němce 2:1 a suveréně míří do baráže o ME 2011. A na šampionátu v Dánsku, který bude sloužit zároveň jako kvalifikace na OH v Londýně, by náš tým mohl patřit mezi medailové kandidáty.

Porazit Němce, úřadující mistry Evropy do 21 let, a ještě k tomu na jejich půdě, to už je slušný úspěch. K tomu je nutné přidat stoprocentní bilanci z předchozích třech utkání (v San Marinu, na Islandu a doma se Severním Irskem). Teď už jen zvládnout odvety a šampionát bude zase o něco blíž.


V Německu navíc předvedli naši mladíci velice dobrý výkon. Pozorná defenziva s výborně hrající stoperskou dvojicí Suchý-Mazuch domácí mladíky do ničeho nepouštěla. Udeřilo tak na druhé straně, kde po výborné akci na levé straně a výborném centru Hlouška zakončoval do prázdné brány Rabušic.


A spolupráce útočných tykadel fungovala i po přestávce. Unikajícího Hlouška zastavili Němci ve svém pokutovém území jen za cenu faulu, navíc z přídomkem červený. Z následné penalty pak Rabušic zvýšil vedení na 2:0. Úzkostlivě pískající sudí pak penaltu v závěru kompenzoval i na druhé straně, ta ovšem znamenala jen snížení stavu.


Zajímavé je sledovat i progres, kterým za poslední rok oba celky prošly. V minulém roce se totiž mladíci sešli ve vzájemném semifinálovém utkání na ME do 19 let v Jablonci. Pozdější vítězové z Německa tenkrát český výběr do finále nepustili a celkem jednoznačně je přehrávali.


Velkou výhodou českého týmu jsou zkušenosti. Tento výběr totiž na svém kontě má medaile z ME do 17 i 19 let. Několik hráčů se pak může pyšnit i titulem vicemistr světa do 20 let. K tomu přidejme pravidelnou účast v zápasech domácí ligy a v některých případech i zkušenosti z evropských pohárů.


V těžkých zápasech, jako bylo utkání v Německu, pak lvíčata působí sebevědomím dojmem i hrou. A to je samozřejmě v pořádku. Kéž by se tak podobným stylem prezentovala i česká mužstva v pohárové Evropě. A to současnému týmu ještě chybí někteří další hráči.


Tomáše Pekharta z pražské Slavie ale v současnosti trápí zranění. Janu Morávkovi ze Schalke zase chybí herní vytížení v klubu. Stejně tak i gólmanům působícím v Anglii - Marku Štěchovi z West Hamu a Janu Šebkovi z Chelsea. A největší hvězda této generace, Tomáš Necid, už pravidelně nastupuje v seniorském výběru. 

Tak či onak, kvalitou by tento tým na ME v Dánsku chybět neměl. Teď jen zvládnout odvety, mít štěstí na barážový los a tým okolo kapitána Bořka Dočkala může pomýšlet i na olympijský start. Jen aby ale hráči zůstali pevně nohama na zemi. Létání v oblacích by totiž mohlo jejich kariéry hodně zbrzdit či dokonce zastavit. A to si český fotbal rozhodně dovolit nemůže.

 

Autor: Jiří Poláček | středa 9.9.2009 9:36 | karma článku: 14,37 | přečteno: 2456x