Proč nám to v té lize nejde?

To bylo ve čtvrtek slávy. Sparta i Slavie předvedli v evropských pohárech výkon na velice solidní úrovni a všichni si začali blahořečit, že český fotbal na tom není úplně zas tak nejhůř. Jenže ejhle, přišel víkend, domácí liga a vše je ve starých kolejích.

fotbal.cz

Sparta se Slavia totiž na domácí frontě podřadili ze čtvrtého rychlostního stupeň na ten druhý. A to prostě nestačí.


Sám se ten fotbal neudělá. To už věděl i Ivánek Horník. Bohužel to není poprvé, co kluby po dobrém výkonu v evropském poháru na domácí scéně vyhoří.


Důvodů je několik, ale většinou jsou to prázdná kliše hráčů. Tak třeba u "nás v lize půlka týmů jenom brání". Pravdou sice je, že heslo "nejlepší obranou je obrana" razí velký počet prvoligových týmů, ale i s tím by si týmy měly poradit.


Copak takový Hull nebo Birmingham budou v anglické Premier League na Old Traford hrát s Manchesterem United otevřenou partii? Těžko.


Co ztráta motivace? Tak ať si fotbalista, který tuto kouzelnou formuli vyřkne, začne hledat jiné zaměstnání. Placený je velice slušně a motivační složka není zanedbatelnou položkou v kolonce příjmů.


Jenže často nesmyslně přeplácení hráči prostě nemají nějaký větší důvod, aby se v utkáních snažili o něco víc, když mají to svoje jisté. Na chybě je ovšem i vedení klubu, které s hráči takovou smlouvu uzavře.


Podobných důvodů (výmluv) by se dalo najít ještě spusta. Za všechny uvedu jeden, který s velkou oblibou říkají na Letné.


Máme jeden z nejmladších útoků v Evropě. Jednomu je dvacet, druhému sedmnáct. Těžko od nich můžeme čekat, že budou neustále rozhodovat zápasy. 


Tak zní nejčastější výmluva letenského kouče Chovance o střelecké impotenci Sparty. Že je ale za přestupovou politiku odpovědný on, a tudíž si do týmu mohl přivést i starší hráče, už ale zmiňovat zapomíná.


Dokud si pražská "S" neuvědomí, že v domácí lize musí při snaze o dominanci předvádět podobné výkony jako na evropské scéně, se zlou se potážou. Jestli totiž budou pokračovat v nastoleném trendu, mohou se novináři těšit na další skvělá mluvnická vystoupení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Poláček | úterý 27.10.2009 10:00 | karma článku: 12,26 | přečteno: 1955x