Není svoboda projevu jako svoboda projevu, není mítink jako mítink.

V sobotu 30. května proběhl v Litvínově mítink Dělnické strany. Mladí sociální demokraté (MSD) a Studenti proti rasismu přišli na mítink vyjádřit svůj názor na program této strany – rozvinuli transparent s nápisem „Studenti proti rasismu“. Neměli v úmyslu skandovat, bučet nebo dokonce házet vajíčky. Přesto byli tito studenti z mítinku vyvedení s rukama za zády místními policisty.

Na záběry z akce se můžete podívat zde 

Argumentem policie bylo, že MSD a Studenti proti rasismu ohrožují nenásilný průběh demonstrace. Já se ale ptám, čím je rozvinutí transparentu se jmény obětí českých neofašistů narušení poklidného průběhu demonstrace? A ještě dále, jak je možné, že v očích policie je neurážející transparent MSD a Studentů proti rasismu narušením průběhu demonstrace, zatímco transparenty urážející všechny, kdo mají něco společného se sociální demokracií, včetně jejich voličů, jsou naprosto v pořádku?

Od našeho mítinku na Andělu uplynulo 5 dní. Od té doby se v médiích živě diskutovalo o tom, co je ještě svoboda projevu, co už je narušování klidného průběhu demonstrace nebo shromáždění, co je násilí. Za těch 5 dní se evidentně mnohé změnilo.

Zatímco na Andělu nebylo roztažení transparentů, skandování, bučení, pískání a házení vajíček ničím jiným, než vyjádřením svobody projevu, v sobotu v Litvínově už byl pouhý transparent provokací z naší strany.

  • Zajímalo by mě tedy, kde je nějaká rovnost před zákonem a policií?
  • Kde se každému měří stejným metrem?
  • A jaká jsou tedy pravidla pro (ne)narušení shromažďovacího práva?
  • Kdy bude jasné, co se smí a co nesmí dělat?
  • Jak velký může být legální transparent?
  • A bude se vůbec brát v potaz, za co demonstrující demonstrují? Není rozdíl, jestli studenti demonstrují proti straně, kterou chtělo samo ministerstvo zakázat, nebo proti straně, která neporušuje demokratické principy naší společnosti?

To jsou otázky, které po této předvolební kampani zůstávají otevřené a mělo by být zájmem ministra vnitra, a ostatně celé vlády, jak na tyto otázky odpoví. Vždyť další volby budou již na podzim a je v zájmu všech, aby tyto otázky byly do té doby zodpovězeny.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Poche | pondělí 1.6.2009 11:44 | karma článku: 20,78 | přečteno: 1245x