Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pusť vam zemljá ljógkaja, továrišč Bréžněv!

   Je to zvláštní, mě samotnou toto zjištění trochu překvapilo, ale je to tak.

   Přes všechno své antikomunistické pohádkaření, přestože po letech poslouchání husákovských pravd ve škole a jejich opaku doma ruština kdesi v mé hlavě rovná se Sovětský svaz a Sovětský svaz rovná se komunismus a komunismus rovná se lež a další ještě mnohem horší věci, musím konstatovat - MÁM MOC RÁDA RUŠTINU.

     Ruština je jistě krásná, zpěvavá, zvučná, lermontovovsky citová, puškinovsky hrdá, ale také totalitně nesmlouvavá, hlučně dotěrná a ještě všelijaká jiná řeč - tak jako o každém jazyku by o ní šlo napsat cokoliv, podle toho, co by byl autor za člověka a co by svým psaním sledoval. Já nesleduji nic, ani psát jsem dnes původně nechtěla o ruštině, jen jsem o ní  přemýšlela mezi tichým omouvajícím se „Izviníte, požálujsta, Kárlovy Váry dalekó ješčó?“ milé upravené postarší paní v lese nad městem a „Skaží što ty ljúbiš miňjá“, linoucím se celý den z okna sousedního domu.  

   Je to tak - uslyším ruštinu nebo přečtu pár azbukou psaných vět a přes všechnu socialistickou minulost mi je najednou hezky. Rozumíte tomu? Já po malém zamyšlení s trochou vzpomínání snad docela ano.

     Myslím, že za můj ruský reflex může jedna paní učitelka, jedna paní doktorka, jeden letní tábor a jeden prázdninový výlet. Že za své příjemné ruštinářské pocity - tak jako za všechny příjemné pocity - vděčím příjemným lidem a příjemným zážitkům. A že to, že ti lidé a zážitky měly něco společného s ruštinou, je jen náhoda a až tak na tom nezáleží.  

   Je těžké nemít rád jazyk, kterým na vás mluví vaše nejoblíbenější učitelka, ne? Ta, co vás pokaždé pochválí, jak vám to jde, a píše vám samé jedničky a věnuje se vám po škole, abyste pak vyhráli nějakou soutěž, a říká vám Andrjéjočka a když potřebuje někde něco vyřídit, poctí svou důvěrou vás? A když vás potká po dvaceti letech, okamžitě vás pozná a pamatuje si každou maličkost a se zájmem se ptá, kam vás osud zavál, a uvažuje, co by pro vás ještě mohla udělat? Neodpustíte takové paní učitelce, že mluvila jazykem Stalina, studovala v Moskvě kromě veršů Puškina také vědeckoateistické nesmysly a s největší pravděpodobností jim věřila a kdo ví, jestli nevěří dodnes?  

 

   A ještě před paní učitelkou ruštiny byla přeci moje dětská doktorka! Ruska, která se vdala za pana inženýra z našeho města a nikdy se nezbavila svého přízvuku. Kamarádka mé babičky a podřízená mého dědečka, které se u nás doma neřeklo jinak než Světlánka. O jejím vkusu se mluvilo s lehkým despektem - měla doma střelnici s nablýskanými samovary a malovanými dřevěnými mističkami a lžičkami a matrjoškami všech velikostí a zásadně se oblékala do kombinace fialové a zlaté, ale když jsem měla zápal plic, injekce mi chodila píchat k nám domů, tři týdny jsem místo ve škole strávila mezi svými hračkami a knížkami, i když mi bylo špatně jen prvních několik dnů, a při každé kontrole mi přinesla obrovské ruské čokoládové bonbóny v barevných papírcích. Nepřáli byste si kolem sebe více takových doktorek s domácími střelnicemi a s bonbóny rusky nadměrné velikosti, i když sladká sláva těch bonbonů dávno zhořkla v záplavě belgických a švýcarských pralinek ze supermarketů?

 

   No a byla jsem v pionýrském táboře a tam se také mluvilo rusky. Ne pořád, jen pár hodin denně, jelikož to bylo na Slovensku a ne v Sovětském svazu, s jakousi paní učitelkou, ze které jsem si zapamatovala jen její soudružkovský drdol. Učili jsme se denně pár hodin  na trávníku v parku, který jsem si naopak zapamatovala moc dobře, protože byl nádherně zelený a měkoučký pod dekami, na kterých jsme seděli se sešity a pery. Nepamatuji si, co nás paní učitelka v rámci svého prázdninového budovatelského úkolu naučila, ale myslím, že toho moc nebylo, protože všude kolem nás voněl akát a bez a ta vůně nás uspávala a ze snění nás pokaždé vzbudilo až to, když si nás přišla vyzvednout  naše mnohem mladší a neruská slečna učitelka, věčně usměvavá,  s dlouhými rozpuštěnými vlasy bez drdolu, ta, co změnila mou nechuť k pionýrským táborům a létu mimo domov vůbec.

 

   A také v moři jsem vlastně poprvé plavala v Rusku. A o ty obrovské nanuky a zmrzlinové poháry za babku jsme si s kamarády a kamarádkami ze Slovenska říkali rusky a tehdy nám bylo jedno, že kromě nanuků a těch velkých bonbónů mají v obchodě už jen sardinky a že ne až tak daleko ještě doutná černobylská elektrárna, protože jsme se mezi tím mořem a tou zmrzlinou všichni krásně slovensky zamilovávali a zklamávali a ta ruština byla jen hezká prázdninová zvuková kulisa.

 

   Tak pro tohle všechno a možná pro pár dalších věcí mám zřejmě ráda ruštinu a snad  proto mám i dnes radost z každého nového ruského slova, které se naučím. A jsem ochotna odpustit soudruhu Brežněvovi, že umřel zrovna v den mých narozenin, i když jemu a jeho bratrům neodpustím spoustu jiných věcí. A pro tohle všechno se těším na to, že až příště potkám v ulicích Karlových Varů nebo v lese nad nimi Rusa a ten se mě zeptá „Izviníte, požálsta, vy govoríte po rússki?“, budu mu už umět plynně opovědět na všechny jeho otázky.    

 

Autor: Andrea Platznerová | sobota 9.5.2009 17:00 | karma článku: 13,65 | přečteno: 1343x
  • Další články autora

Andrea Platznerová

dnes

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .(prvního července dva tisíce dvacet tři, začaly prázdniny, z Václavského náměstí zmizela čeština, nenašla jsem obchod, který jsem hledala, našla jsem ale důležitější věci, a nejen věci)

1.7.2023 v 22:39 | Karma: 13,09 | Přečteno: 431x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

S05 E01

sedmdvacátého června dva tisíce dvacet tři, sbaleno, uklizeno, po padesátce se stěhuji poprvé . (život je změna)

28.6.2023 v 6:48 | Karma: 9,72 | Přečteno: 362x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

O systému (Téměř optimisticky)

Strávila jsem nedávno několik hodin na pracovišti úřadu, který se kdysi jmenoval Cizinecká policie a pak ho přejmenovali na Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky, oddělení pobytu cizinců,

23.6.2023 v 18:31 | Karma: 11,80 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Andrea Platznerová

jarooooooo!

. (aspoň máme jarně uklizeno ... . aspoň máme . . jarně uklizeno ... aspoň máme jarně uklizeno. . . . . v hlavách) . . . . .

2.3.2017 v 9:39 | Karma: 9,63 | Přečteno: 460x | Diskuse| Poezie a próza

Andrea Platznerová

"Jak se máte, krásná paní?"

(Na jaře budiž pánům z parků odpuštěno) . . . . . . . . . . ......................................

2.5.2016 v 11:05 | Karma: 17,73 | Přečteno: 847x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 978
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Před lety jsem sem napsala: Nejezdím na výlety, rovnou se stěhuji. Stále to platí. Cestovat budu, až budu stará :-)