Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musí být matematika strašákem?

Většina dnešních dětí nemá ráda matematiku. Popravdě řečeno, když vidím, co se na základní a střední škole učí a jakým způsobem se to učí, tak se jim ani nedivím.

 V běžné osmé či deváté třídě se žáci šprtají nekonečné úpravy zlomků na všechny možné způsoby, biflují, kolik je  (a+b)2 a (a-b)2, a to vše prokládají rovněž nekonečnými konstrukcemi trojúhelníků. Správně tuší, že většinu toho nebudou nikdy v životě potřebovat (kdy jste vy v životě upravovali nějaký zlomek? já nikdy). Tudíž se jim to této výuky moc nechce.

Naučí se tímto biflováním myslet? Dost pochybuju. Proto se ujímají různé alternativní způsoby výuky matematiky, např. metoda prof. Hejného. Vypadá dobře, ale patrně klade dosti značné nároky na učitele.

Já jsem absolvovala jeden z pokusů učit se matematiku jinak a lépe v 70. letech 20. stol. Tzv. experimentální množinová matematika se tenkrát testovala na dvou pražských školách, a to  od 6. třídy:  na Základní škole Jiřího nám. v Praze 3  a na Lyčkově nám. v Praze 8. Vzpomínám na tento experiment velmi ráda: učitelé byli mladí, práce je bavila a bylo to na nich znát. My děti jsme pracovaly často v malých skupinách (to v 70. letech vůbec nebylo běžné!) a neustále jsme něco řešily: házely jsme kostkou a zkoušely samy přijít na principy počtu pravděpodobnosti, měly jsme hodně kombinatoriku, výrokovou logiku (a to se v životě docela hodí docela často).  Pořád jsme se snažili přijít něčemu na kloub. Když jsme úkol nevyřešili, nedostali jsme vynadáno, učitelům stačilo, že jsme projevili snahu.  Otravné zlomky i další neužitečnosti nás minuly. I když ne úplně, v deváté třídě jsme museli mít hodiny „doučování“, abychom se připravili na přijímačky na běžné střední školy. Pokračovala jsem v experimentální matematice i na Gymnáziu Sladkovského v Praze 3, kde byla jedna matematická třída vytvořená ze studentů obou základek. Doc. Janu Vyšínovi a jeho týmu, kteří pro nás  vytvořili pěkná a zajímavá skripta a metodicky naše učitele vedli, patří i po letech dík (opravdu si nepamatuji žádného jiného autora našich učebnic, ale pana Vyšína ano – asi to tedy opravdu zanechalo v mé pubertální duši otisk). O to víc je mi líto, že tento experiment skončil a že výuka matematiky se vrátila ke své nudné podobě. Obě mé dcery (jedna na elitním gymnáziu, druhá na běžné základce) absolvovaly matematiku na mnohem horší úrovni, než jsem měla já v 70. letech. Velká škoda. Já jsem totiž odcházela ze školy do života s pocitem, že matematika je úžasné dobrodružství poznání a že učí myslet; ony s traumatem, jak je to příšerný předmět. Opravdu by nešlo oprášit ta stará skripta?

 

Autor: Jana Plamínková | sobota 21.11.2015 16:13 | karma článku: 14,08 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Jana Plamínková

Je náš Kelt cennější než mykénský poklad?

V Athénách mají nové Muzeum Akropole. Postavili ho v samém centru města a bylo samozřejmé, že při bohaté historii města při zakládání muzea odkryjí leccos zajímavého. A taky že ano.

27.2.2020 v 21:55 | Karma: 18,54 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika

Jana Plamínková

Opravdu se Praha rozpadá?

Praha se rozpadá, nejezděte – takové bombastické titulky se objevují poslední dobou v pražských médiích. Do jednoho poplašného chumlu se přitom motají havárie, havarijní situace a běžné plánované opravy.

13.2.2018 v 21:35 | Karma: 10,66 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Plamínková

Komisař horší uklízečky

Za druhé kolo voleb dostávají členové volebních komisí 200 korun. Dvě stovky za 17 hodin práce obnáší necelých 12 korun za hodinu. Takto si stát váží práce svých volebních komisařů.

27.1.2018 v 11:41 | Karma: 19,75 | Přečteno: 682x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Plamínková

Kanál, který se opozdil o 200 let

Babišova vláda bez důvěry si dala do programového prohlášení vznik kanálu Dunaj – Odra – Labe. Každý projekt má ale svou správnou dobu vzniku, a kanál D-O-L ji už dávno minul. Asi tak o 200 let.

4.1.2018 v 23:19 | Karma: 22,38 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jana Plamínková

Poučení z volby Karla S.

Před pěti lety jsem chtěla za prezidenta Karla Schwarzenberga. Volila jsem ho v prvním i druhém kole, propagovala a drobně finančně podpořila. Nevědomky a docela určitě nechtěně jsem tak pomohla zvolit prezidentem Miloše Zemana.

15.12.2017 v 21:59 | Karma: 42,10 | Přečteno: 10345x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Newyorská policie udeřila na zabarikádované demonstranty, vyhnala je z tábora

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
Vystudovala jsem Přírodovědeckou fakultu University Karlovy, obor geologie. Pracovala jsem jako novinářka a redaktorka se specializací na přírodní vědy, životní prostředí a úspory energie. V letech 1986-87 jsem studovala v Číně čínštinu a geologii. Napsala jsem knihu Slabikář ekologického bydlení. Psala jsem i o cestování, životním stylu a o všem možném dalším. Ve volbách v roce 2006 jsem byla zvolena starostkou Městské části Praha - Slivenec, v roce 2010 i 2014 jsem svůj post obhájila. V  říjnu 2014 jsem se dostala do Zastupitelstva Hlavního města Prahy a v listopadu jsem byla zvolena radní pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí. V říjnu 2015 po odvolání náměstka Stropnického jsem dostala navíc na starost územní rozvoj a územní plán Hlavního města Prahy. 

 

Seznam rubrik