Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Havajský deník - den D-1: "vše" sbaleno a připraveno!

První díl cestopisu o cestě za perlou Tichého oceánu, o cestě na souostroví Hawaii. Cestovní horečka vrcholí, kufry zcela jistě postrádají nějakou z nepostradatelných věcí, stav pracovních povinností před odjezdem tristní, to vše však nebrání podělit se o pocity před dalekou cestou i se čtenáři!

Hawaii - Kaunaoa Beach

Uvozovky v nadpisu jsou uvedeny zcela úmyslně, stejně jako v programování totiž neexistuje zdrojový kód, jenž by neobsahoval alespoň jednu chybu, tak v balení na cesty též neexistuje pojem dokonale sbaleno. Počet zapomenutých věcí se sice může limitně blížit k nule, ale, jak matematická analýza káže, bohužel až v nekonečnu. Naštěstí je již pryč doba, kdy se do zahraničí vozily kompletní sortimenty všeho, stanem a spacáky počínaje, baterií vepřového ve vlastní šťávě konče. Vzhledem k velmi příjemnému kurzu dolaru se dá většina věcí pořídit na místě (což trochu nekoresponduje s mým 20kg kufrem, ale budiž), není-li ovšem tou zapomenutou věcí pas či kreditní karta...

Cestování mám rád. Především v době, kdy se cesta vymýšlí, plánuje a připravuje, nebo posléze, kdy se na zážitky vzpomíná, probírají se fotky, či se vrací do centra dění při střihu videozáznamů. Samotné cestování však někdy přináší zážitky tak intenzivní (ať už pozitivně či naopak), že si je člověk v daném okamžiku ani neužije, nemluvě o nepříjemném pocitu „cestovatelské horečky" před odletem. Říkám to samozřejmě trochu s nadsázkou, ovlivněn nepříliš lákavou představou bezmála čtyřiadvaceti hodin harcování přes půl zeměkoule. Bezpochyby se však těším na návštěvu místa, které se zabydlelo i v běžné mluvě jako synonymum pohody a exotiky, na „Havaj".

Hawaii - čtyřtisícovka Mauna Kea při západu slunce

Havajské souostroví, jako cíl naší cesty, jsme s mou ženou Šárkou zvolili po relativně vzrušené diskusi, při které odpadaly pod tíhou argumentů obou stran takové destinace jako pro mě příliš obligátní Thajsko, příliš zprofanované Seychelské ostrovy či Maledivy, kde nejdelší možná procházka je kilometrové obejití maličkého ostrůvku. Pro Šárku byly naopak nepřijatelné mnou navrhované hory a pouště západu USA, či oblast za polárním kruhem Skandinávie, především pro nedostatek vhodných pláží a palem :-)

Finální destinace, Havajské ostrovy, prošla náročným sítem výběru především pro svou obrovskou přírodní variabilitu, nabízející jak úžasné pláže a místa ke koupání, tak hory a přírodní scenérie, kde srdce fotografa přímo zaplesá. K rozhodnutí přispělo též to, že již nějakou dobu máme oba americká víza a nemusíme znovu podstupovat potupnou proceduru jejich získávání. Aktuální kurz dolaru a z něj vyplývající relativně pohodové ceny již byl jen takový „doťuk" konečného rozhodnutí: „Jedeme na Havaj!"

Havaj, neboli v originále Hawaii či Hawai'i (tvary Hawaj či Havaii jsou nesprávné) je souostroví téměř uprostřed Tichého oceánu, což jest zatraceně daleko: hlavní město státu Hawaii - Honolulu leží vzdušnou čarou od Prahy více než dvanáct tisíc kilometrů. Souostroví je tvořeno stovkami ostrovů a ostrůvků, z nichž „hlavní" část Havaje tvoří osm velkých ostrovů. Každý z nich vypadá jinak a na každém se dají najít jiné zajímavosti, takže ačkoli délka našeho pobytu nebude zas příliš dlouhá, navštívíme dva z nich, a to ostrovy Oahu, kde strávíme první a poslední tři dny, a největší ostrov souostroví, ostrov Hawaii, který je spíš známý pod jménem „Big Island". Vzhledem k jeho rozloze (je dvakrát tak velký, jako všechny zbývající ostrovy Havaje dohromady) a množství zajímavostí zde se vyskytujících zde strávíme téměř deset dní.

B777 přistává v Los Angeles

Naše cesta začne zítra dopoledne letem na pařížské letiště Charlese De Gaula, kam nás doveze Airbus 320 Air France. Z francouzské metropole nás čeká dlouhý let až na západní pobřeží USA, do Los Angeles (kamž nás doveze Boeing 777 téže letecké společnosti). Na tomto letišti očekáváme trochu adrenalinu, který po dvanáctihodinovém přeletu přijde jistě vhod. Na přestup máme totiž pouhé dvě hodiny, do nichž se musí vměstnat takové drobnosti, jako je pohovor s imigračním úředníkem, vyzvednutí kufrů, přestup na jiný terminál, opětovné odbavení u Delta, a to se nezmiňuji o kratochvílích typu „máme zpoždění jen hodinu!" a podobně. Lehce se obávám, že místo hotelu na Waikiki strávíme první „noc" na letišti v Los Angeles. Noc v uvozovkách proto, že při přeletu překonáme celých 11 časových zón, takže na nějaké „den" a „noc" se příliš nehraje, neboť oba tyto etalony spaní a bdění zcela s přehledem likviduje monstrózní jetlag :-)

Držte nám tedy palce, nechť nás v plánovaných 21:00 havajského času (tj. v 9:00 ráno středoevropského letního) vysadí Boeing 767 Delta Airlines na letišti v Honolulu a my spočineme zaslouženě v hotelu na ostrově Oahu a další části tohoto havajského blogu pokračují ve stylu „Aloha!" a ne „Zdravím vás opět z L.A."!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Plachý | pondělí 7.7.2008 20:20 | karma článku: 19,86 | přečteno: 3557x
  • Další články autora

Zdeněk Plachý

Australský deník 6 - vedro a deštný prales Eungella

Krátká zastávka v nepříliš turisticky exponované části Austrálie, v deštném pralese národního parku Eungella.

2.9.2010 v 12:30 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 5 - po východním pobřeží na sever

Brisbane, Bundaberg, Gladstone, Mackay... Města východního pobřeží Austálie, které jsme cestou z Brisbane navštívili cestou do severoaustralského Cairnsu.

6.8.2010 v 9:02 | Karma: 10,21 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 4 - australská fauna

Jelikož je Austrálie velmi známá svou neobvyklou faunou, pojďme se podívat prozatím v rámci Sydney na nějaké ty zviřátka.

17.7.2010 v 20:57 | Karma: 13,70 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 3 - Sydney opera

Sydneyská opera, jakožto zásadní, všeobecně známá australská pamětihodnost, mě překvapila v několika směrech. Je to z exteriéru opravdu krásná a zajímavá stavba. První shlédnutí klasických klenutých tvarů, matematicky odvozených z řezů povrchu koule a pro širší veřejné, deskriptivní geometrií nedotčené, publikum prezentované jako "vzdouvající se plachty nad mořem" bylo opravdu intenzivní.

15.7.2010 v 20:27 | Karma: 8,34 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 2

Malá fotoprocházka po hlavním městě australského státu New South Wales: Sydney, kolem známého zálivu Darling Harbour, neméně známého Sydney Cove, abychom procházku zakončili nad Sydney u nejstarší australské observatoře.

7.7.2010 v 21:58 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3603x
Cestování, fotografování, sepisování zážitků, ale i programování, nic mi není cizí! :-)
Články jsou publikovány na mém osobním blogu http://www.plachy.cz
Aktuálně zážitky z Austrálie, Havaje a Floridy...