Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Havajský deník - den 0: Povětšinou mezi nebem a zemí

Havajské ostrovy se blíží, sic rychlostí relativně nevelkou, ale přeci. Nějak snad tu čtyřiadvacetihodinovku v letadle přežijeme!

Nechci nikterak předbíhat událostem budoucím, které se mohou zvrtnout velmi rychle a velmi zásadně, ale zatím se naše cesta odvíjí v pohodě. Využívám volného času (čti nudy) na palubě letadla mezi Paříží a Los Angeles a zapisuji další díl našeho mini deníku. Soused přede mnou se mi sice laškovně snaží položit hlavu do klína, testujíc, do jaké míry se dá sklopit jeho sedačka, ale po krátké výměně názorů sklápí sedačku zpět do únosného úhlu, čímž vzniká místo pro notebook ne sice ideální, ale alespoň umožňující jeho otevření. Ale zpět na začátek...

Praha Ruzyně (8:00 středoevropského letního času)

Vůbec dnes cestování nějak podezřele vychází, na Ruzyni ráno překvapivě identifikovali náš e-ticket i se zabookovaným seatingem, což se mi stalo snad poprvé, většinou vznikaly pořád nějaké problémy "neznáme, nevíme, nemáme v počítači". Tentokrát pohoda, vybrané a rezervované konkrétní sedačky zůstaly zarezervované, letenky vystavené bez problémů až do cílové destinace, káva v letištním bufíku pitelná, holt pohoda! Abychom se však úplně nenudili, k Praze se blížila ze západu solidní bouřka, která vypadala, že hodlá přes Ruzyň přecházet přesně v dobu našeho odletu. Naštěstí to nakonec o pár minut nestihla, ačkoli kapitán musel po startu z dráhy 24 velmi svižně točit na severovýchod, abychom do té černé bouřkové stěny nevlétli.

Paris Charles De Gaule (update – 12:00 středoevropského letního času)

V Paříži na letišti CDG jsem byl poprvé, ale zvěsti o jeho nepřehlednosti a rozlehlosti opravdu nelhaly. Dosednutí na dráze 27R, které bylo téměř na minutu přesné, bylo záhy promrháno taxováním přes obrovskou vzdálenost mezi dráhami a terminálem. Alespoň jsme si mohli v poklidu prohlédnout vystavený Concorde. Dále následovalo sáhodlouhé přejíždění autobusem mezi terminálem D a odletovým E2. Ve srovnání například s pohodovým Amsterdamem, kde se dá dojít všude pěšky, nebo Atlantou, kde to sice pěšky nejde, ale vláčkem cobydup, je CDG takové rozlehlé francouzské peklo :-) Odletová hala terminálu E2 je ovšem parádní!

Kdesi mezi Islandem a Grónskem (update – 15:00 standardního času nebo tak nějak :-)

Právě přelétáme ve výšce 34.000 stop (něco málo 10km) nad Islandem, Paříž je již přes 2000 km vzdálená historie, budoucnost zahrnuje dalších 7000 km do Los Angeles. Bohužel je pod námi oblačnost typu „bílé moře“, takže islandská termální vřídla nejsou vidět, ale až sem úplně cítím jejich var! No, trochu přeháním, venku je 56 °C pod nulou :-)
Náš Boeing 777 Air France uhání opravdu solidně, než jsem napsal předchozí odstavce, jsme již nad Grónskem. Vzhledem ke směru letu na západ a jet streamu, který vane proti, je naše aktuální rychlost přes 900 km/h velmi pěkná. S Airbusem A310 ČSA jsme tu létali kolem 750 km/h. Dle předpovědi bychom měli do Los Angeles dorazit dokonce zhruba o půl hodiny dříve. O to více času na příjemný pohovor s imigračním úředníkem!

Vždy, když letíme po této trase, vzpomenu si na Romana Horkého ze skupiny Kamelot, který složil píseň "Island" během letu do Kanady. Nevím ovšem, jestli to bylo určitou fotogeničností Islandu, či spíše polibek múzy po příjemné poobědové siestě, welcome drinku a několika dvojdeckách vína. Uznávám, že servis Air France je v tomto ohledu na vysoké úrovni, přípitek šampaňským jako přivítání, následovaný výborným francouzským vínem a koňakový doťuk alespoň dočasně zpříjemní cestu. Samozřejmě jsem též neváhal trochu ulehčit palubním zásobám francouzského koňaku, takže prvních pár hodin cesty bylo opravdu pohodových :-) Co se týče jídla, shodli jsme se, že to bylo zatím nejhorší, co jsme na palubách různých společností jedli, a to se rozhodně nepočítáme mezi nějaké extra náročné gurmány. Obzvláště druhé jídlo bylo chabé. Cosi neidentifikovatelného olejnatého v igelitu, což měl být nejspíš kuskus, jsem cítil ještě v Honolulu. V tomto ohledu je palubní servis ČSA zatím nepřekonaný.

Šárka koukám využila vedlejší prázdnou sedačku k zalehnutí a zaslouženému spánku. Myslím, že jí budu záhy následovat, mávnu na letušáka ještě pro jeden koňak, zalehnu a doufám, že se probudím až při klesání do Los Angeles. Takže zatím dobrou! :-)

Los Angeles International (update - 17:00 pacifického času)

V kostech (především v kostrči :-) již máme 14 hodin letu a před námi poslední pětihodinový kus do Honolulu. Na dráhu 24R losangelského letiště jsme přistáli s půlhodinovým předstihem, který byl však záhy zneutralizován stejně dlouhým čekáním na volný gate. Nakonec se však zmíněný adrenalin nekonal. Přes imigrační jsme prošli bez problému, oba kufry dorazily též. Od pěkného zážitku loni v New Yorku, kdy nám kufry dorazily až s dvoudenním zpožděním, toto beru vždy jako výhru :-) Jediné konfrontační setkání s místními úředními autoritami bylo označení Šárky jako potenciálního pašeráka potravinového kontrabandu. Jako psí detektor byl prozaicky používán známý žrout beagle, který tak dlouho očuchával Šárky batoh, až jsme museli ukázat, že opravdu nepašujeme půl šílené krávy v příručním zavazadle.

Honolulu International (update - 22:00 havajského času)

Jsme tu! Po téměř 24 hodinách na cestě přistáváme na mezinárodním letišti v Honolulu. Jelikož mám Oahu vcelku "okouklé" z Google Earth, těšil jsem se na první pohledy z letadla, že uvidíme známé landmarky Oahu jako Waikiki, Pearl Harbor či Diamond Head. Bohužel jelikož je Hawaii relativně na jihu (cca 20°s.š.), slunce tu zapadlo již před osmou, takže při přistání byly z Oahu vidět pouze světla Honolulu. Vítací výbor polonahých hula-tanečnic ověšujících přilétnuvší návštěvníky náhrdelníky z květů se nekonal, ale neva, již ten vlahý mořský vzduch a pocit, že máme cestu za sebou, stál za to. Kufry dorazily úspěšně i do prostřed Pacifiku, nic nám tedy nebránilo zvolat Aloha! a vyrazit vstříc ostrovním dobrodružstvím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Plachý | středa 9.7.2008 8:13 | karma článku: 15,76 | přečteno: 3171x
  • Další články autora

Zdeněk Plachý

Australský deník 6 - vedro a deštný prales Eungella

Krátká zastávka v nepříliš turisticky exponované části Austrálie, v deštném pralese národního parku Eungella.

2.9.2010 v 12:30 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 5 - po východním pobřeží na sever

Brisbane, Bundaberg, Gladstone, Mackay... Města východního pobřeží Austálie, které jsme cestou z Brisbane navštívili cestou do severoaustralského Cairnsu.

6.8.2010 v 9:02 | Karma: 10,21 | Přečteno: 1484x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 4 - australská fauna

Jelikož je Austrálie velmi známá svou neobvyklou faunou, pojďme se podívat prozatím v rámci Sydney na nějaké ty zviřátka.

17.7.2010 v 20:57 | Karma: 13,70 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 3 - Sydney opera

Sydneyská opera, jakožto zásadní, všeobecně známá australská pamětihodnost, mě překvapila v několika směrech. Je to z exteriéru opravdu krásná a zajímavá stavba. První shlédnutí klasických klenutých tvarů, matematicky odvozených z řezů povrchu koule a pro širší veřejné, deskriptivní geometrií nedotčené, publikum prezentované jako "vzdouvající se plachty nad mořem" bylo opravdu intenzivní.

15.7.2010 v 20:27 | Karma: 8,34 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Plachý

Australský deník 2

Malá fotoprocházka po hlavním městě australského státu New South Wales: Sydney, kolem známého zálivu Darling Harbour, neméně známého Sydney Cove, abychom procházku zakončili nad Sydney u nejstarší australské observatoře.

7.7.2010 v 21:58 | Karma: 16,73 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel turista. Nebyl to Čech, ale Slovák, upřesnila horská služba

21. května 2024  22:37,  aktualizováno  22.5 11:01

Při úterním pádu ve Vysokých Tatrách na Slovensku nezemřel český turista, ale Slovák. Svou původní...

Feri obdrží od soudu výzvu k nástupu do vězení, rozsudek je vykonatelný

22. května 2024  10:59

Rozsudek, který poslal bývalého poslance Dominika Feriho na tři roky do vězení za znásilnění dívek,...

Rusko chce zabrat větší část Baltu. Hranice neodpovídají situaci, tvrdí

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  10:55

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  10:52

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3603x
Cestování, fotografování, sepisování zážitků, ale i programování, nic mi není cizí! :-)
Články jsou publikovány na mém osobním blogu http://www.plachy.cz
Aktuálně zážitky z Austrálie, Havaje a Floridy...