Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Benátky – Cesta zpátky

Všechno jednou začíná a končí. A tak se i náš pobyt chýlí ke svému konci. Poslední den u moře. Poslední západ slunce. Poslední cesta Canalem Grande. My odcházíme a krása zůstává. Neboť krása, stejně jako láska, přesahuje člověka.

Den sedmý

Poslední den u moře. Dnes si obzvláště uvědomuji opulentnost místních snídaní a štědrost a pohostinnost tohoto domu. Palačinky s čerstvým ovocem a cappuccino. Marmelády ze zdejší zahrady, ze smetany utlučené máslo, domácí sýr, pomazánka z fíků, ovocný salát, čerstvě upečený chléb, mozzarella s rajčaty a bazalkou, Milánský salám, prosciutto, šťáva z limetek a pomerančů se snítkou máty. To vše servírováno v rozkvetlé zahradě na kulatých stolcích s květinovým prostíráním. Obraz hojnosti a blahobytu. Vzpomínám na prázdninové snídaně u babičky – ranní palačinky s TARMem –třešňovo-angreštovo-rybízovo-malinovou marmeládou a buchty plněné tvarohem a jablko-hruškovými povidly, pečené ve 4 ráno. I tímhle mi připomínají Benátky prázdniny v Jižních Čechách – skvělé snídaně a voda všude, kam oko dohlédne.

Snídaně v Hotelu Villa Stella

Bereme kola a jedeme na pláž. Dnes je moře obzvláště klidné a malé vlny se honí za kotoučem slunce. Je sobota, první prázdninový víkend. Přes týden jinak tak poklidná pláž se začíná plnit dvounožci. Mnozí z nich jsou nápadně bílí oproti snědým domorodcům a námi, co máme nějaký ten den na slunci už za sebou. Proplouvají se svými plážovými taškami mezi davem jak porcelánové šálky chystající se k čajovému obřadu. Do stínu vedle nás si hodí deku postarší pár se dvěma malými dětmi. Asi vnoučaty. „Vyhrál jsem!“ vykřikne muž česky. „Co jste vyhrál?“ udiveně se ptáme. „Vsadili jsme se, kdo uslyší jako první češtinu a já vyhrál!“ Snažíme se skrýt zklamání. Celý týden nám Benátky skýtají milosrdnou anonymitu a poslední den u moře si vedle nás lehnou Češi, nadmíru komunikativní a kontaktní. Non tutte le ciambelle riescono col buco, jak říkají Italové, není každý den posvícení. Doufám, že nám neopomenou v barvách vylíčit, odkud jsou a co je u nich nového. „Jsme z Prahy 4 – Krče, jedno vnouče je z Jindřichova Hradce a jedno z Havlíčkova Brodu. Odkud jste vy?“ A je to tady. Ani nečeká na odpověď a pokračuje: „Klidně běžte do vody, Maruš vám to tu ohlídá.“ Poděkujeme za velkorysou nabídku, bereme ručníky a spěšně se loučíme. Raději se péci na slunci za poledního žáru než sdílet stín s dobrotivou Maruš a jejím doprovodem. Tohle spraví jedině Aperol Spritz s plátkem pomeranče a dvěma olivami.

Pláž na Lidu

Po osvěžující půlhodince na baru přemýšlíme, jak přečkat polední slunce. Co klimatizovaný OVS, místní obchodní dům, jediný svého druhu na tomto ostrově? Ano, dobrá volba. Již z dálky na nás bliká velkými písmeny nápis SALDO – sleva. Výborně, klimatizace a ještě se slevou. Jsem pevně odhodlána nic si nekoupit. Odolám celé stěně zlevněné plážové módy v přízemí. Jsem na sebe pyšná. Hrdě vystupuji po schodech do prvního patra. A už to začíná – overaly všech materiálů a délek, topy a šaty všech tvarů a barev. A pak doplňky – kapitola sama pro sebe. Jen si to vyzkouším, vždyť nemusím nic kupovat, říkám sama sobě. Ale jak řekl Oscar Wilde: „Nemohu si pomoci, jsem s to odolat všemu kromě pokušení.“ A tak vycházím po necelé hodince s jedním topem se vzorem džungle, jedněmi tunikovými šatami a jedním náramkem. To není tak hrozné. Jen nevím, jak tohle a předchozí nákupy narvu do kufru. Ty zlevněné klimatizované polední pauzy jsou draze vykoupeny.

Gran Viale S. M. Elisabetta, Lido di Venezia

Znovu vzpomenu na slova Brodského, jak popisuje nákladnost pobytu v Benátkách: „Za poslední peníze si místo lístku na vlak koupím malý bowling a přímo na místě si proženu hlavou kulku, neschopen zemřít v Benátkách přirozenou smrtí.“ Malý bowling kupovat nebudu. Tolik peněz nemám. Za to mám zpáteční letenku a tak jsme odsouzena k životu. K životu na pevnině. Na pevnině s výhledem na vodu.

Západ slunce nad Benátkami

Den osmý

Prší. Provazy vody padají k zemi. Otevřeným oknem proniká vůně čerstvě pečených croissantů a kávy. Poslední snídaně. Energie na cestu je nutná, neboť nás čeká vysilující cesta k vaporettu se zavazadly narvanými k prasknutí. Za to může SALDO. Vaporetto linky č.1 směr Piazzale Roma přes Canal Grande odjíždí přesně v 9:20. Přestává pršet. Vítr slábne, ale moře je stále rozbouřené, jakoby chtělo na rozloučenou naposledy ukázat svou sílu. Loď se houpe sem a tam tak mocně, že lidé schovávají fotoaparáty do svých brašen, protože i vsedě je problém udržet rovnováhu. Natož ve stoje.

Vjíždíme do Canalu Grande. Vítr ustal úplně a moře je najednou mírné jak beránek. Tu a tam vykukuje skrz mraky slunce a zlatavě se odráží ve vodním zrcadle. Kostel Santa Maria della Salute vypadá za těchto světelných podmínek obzvláště obrovsky a jak bílá skála sahá až do mraků, které dodávají scenérii patřičně na dramatičnosti. Naposledy proplouváme kolem Piazza San Marco se sloupy sv.Teodora a sv. Marka a podplouváme čtyři mosty Canalu Grande, které spojují levý břeh s pravým. Vzpomenu na úryvek z Brodského Vodoznaků, kde popisuje mapu Benátek jako dvě grilované ryby na jednom talíři nebo jako dvě téměř zkřížená račí klepeta. Mapa však nemá žádný sever, jih, východ ani západ, protože jediný zdejší směr je – do strany.

Santa Maria della Salute
Ponte dell´Academia, Canal Grande

V 10:40 nás odváží autobus na aeroporto Treviso, 12:50 odlet do Prahy boingem společnosti Wizzair. Cítím lehkou nostalgii a loučím se s městem se slovy Brodského: „My odcházíme a krása zůstává. Neboť člověk směřuje do budoucnosti, zatímco krása je věčná přítomnost.“

Jen chci pevně věřit, že tahle krása zůstane i nadále dostupnou navzdory pohnutým dnům, které obcházejí jak stín Evropou a nejen jí, a že o ni nebudeme muset jen číst a prohlížet si obrázky. Neboť kde je víra, je i naděje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Pixová | neděle 14.8.2016 19:03 | karma článku: 13,59 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Martina Pixová

Barcelona - Gaudí 1000krát jinak

Nahoře hory, dole moře, a mezitím 2000 let architektury od Kartaginců přes Římany a Maury až po Katalánce. A barvy, kam se podíváš. A když vystojíš frontu, uvidíš i Gaudího. Osobně:)

29.7.2018 v 19:59 | Karma: 12,08 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Až naprší a uschne

Bylo to tu a je to tu zas. Plískanice. Déšť. Vítr. Zima. Tma. Teplý svršek přes sebe člověk vždycky nějaký přetáhne, ale jak se obout do sloty? Ve městě! Má člověk dbát na trendy a ničit si obuv nebo jsou ve městě gumáky povoleny?

22.10.2017 v 21:55 | Karma: 9,47 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Martina Pixová

Bari - divoký Jih

Chtěla jsem psát o krásách a divokosti Jižní Itálie. Ale poslední den v Bari, hlavního města Apulie, jsem byla okradena a tak nemám fotky, kterými bych krásu doložila, ani aparát, abych pořídila nové. Zbývá tedy jen ta divokost.

24.6.2017 v 17:40 | Karma: 20,34 | Přečteno: 695x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Ďábel nosí Pradu

Budou Velikonoce. Příroda zametá poslední zbytky zimy pod rašící trávu a kvetoucí stromy a i my máme potřebu zametat, uklízet a vyklízet. A tak se pouštím do úklidu botníku. Protože boty dělají člověka. A fabrikou bot je Milán.

10.4.2017 v 0:17 | Karma: 11,84 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Božská Florencie

Je zima. Za oknem padá šedé mrznoucí nic. A dny tak krátké, že než vyjde slunce, zase zapadá. A já se probírám fotkami plnými slunce a léta. Florencie. Kolébka renesance. Srdce Toskánska. Kdo jednou poznal, už nechce nikdy jináč.

20.12.2016 v 23:43 | Karma: 16,83 | Přečteno: 526x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Pražačka a Jihočeška, milovnice dobrého filmu a opery, argentinského tanga, brazilské kávy, italských bot a především života.

Orientace: na jih

Seznam rubrik