Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Božská Florencie

Je zima. Za oknem padá šedé mrznoucí nic. A dny tak krátké, že než vyjde slunce, zase zapadá. A já se probírám fotkami plnými slunce a léta. Florencie. Kolébka renesance. Srdce Toskánska. Kdo jednou poznal, už nechce nikdy jináč. 

Tolik bych se chtěla jako ostatní radovat z vánoc, těšit se ze sněhu, který není, na dárky, které nedostanu a cítit blízkost lidí, kterým se chci v přeplněném předvánočním městě vzdálit. Ale jak říkají Italové, al cuore non si comanda, srdci neporučíš.

Florencie. Cítím ji. Bobkový list, cyprišový háj, růžovou zahradu i vodu od řeky... 

Ve Florencii je dobré nespěchat. Město svou rozlohou není velké a nejlépe je chodit zde pěšky. Uličky jsou úzké a křivolaké a v jejich husté spleti buší mezi Piazza del Duomo a Piazza della Signoria srdce Florencie.

Pohled ze zvonice

Ikonou města je Duomo di Santa Maria del Fiore s mohutnou renesanční kopulí s červenými taškami, zvonicí (Campanille) a románským babtisteriem, obložen růžovým, bílým a zeleným mramorem. Florentský dóm, jehož stavba byla započata 1296 pod vedením architekta Arnolfa di Cambrio, je se svou plochou 8.300 m2 čtvrtým největším křesťanským chrámem na světě. Do kopule vede 463 úzkých kamenných schodů a je odtud zajímavý pohled do vnitřní kopule a úchvatný výhled na město.

Zvonice
Zvonice

Po prohlídce nádherné fasády a kopule překvapí strohý vzhled ohromného interiéru 155 m dlouhé a 90 m široké katedrály. Značná část uměleckých pokladů byla během staletí odstraněna a přemístěna do Musea dell´Opera di Santa Maria del Fiore. Nejznámějšími exponáty jsou Michelangelova Pieta, dílo, které zhotovoval pro svůj vlastní náhrobek a 7 z 10 pozlacených bronzových desek z Ghibertiho slavného díla Rajská brána (Porta del Paradiso), jedné ze tří vstupních bran babtisteria, zobrazující výjevy ze Starého zákona a Nového zákona.

Pieta

Samotná budova babtisteria je postavena z bílého a zeleného mramoru na místě původního římského chrámu. Interiér je obložen nádhernými mozaikami ze 13.století. Středu kopule vévodí Kristus na trůnu a Poslední soud.

Mozaikový strop, babtisterium

Casa di Dante, rodný dům Danteho Alighieri, který se nachází v jedné z postranních uliček mezi Piazza del Duomo a Piazza della Signoria, ukrývá na třech podlažích různá vydání Božské komedie (Divina Commedia) a slavné Inferno, mapu s devíti úrovněmi pekla.

Casa di Dante

Stejně jako je Piazza del Duomo duchovním centrem Florencie, je jejím světským středem Piazza della Signoria. Tomuto náměstí plnému renesančních soch a historických kaváren vévodí nádherná budova Palazzo Vecchio (Starý palác). Zde se od nepaměti shromažďovali lidé, aby zde jako lidový plebiscit rozhodovali o konci nebo vítězství některé z vládnoucích rodin. Palazzo Vecchio, historické sídlo vlády s charakteristickým cimbuřím a 94 m vysokou Torre ď Arnolfo, byl vystavěn v letech 1298 – 1314 Arnolfem di Cambio. Vstup do paláce střeží Michelangelova socha Davida z bílého mramoru. Je to však opět kopie, originál je umístěn v Gallerii delľ Accademia.

Piazza della Signoria
Torre ď Arnolfo
Pohled z Torre ď Arnolfo
Pohled z terasy, Palazzo Vecchio

K nejkrásnějším prostorám interiéru patří 53 m dlouhý a 22 m široký obrovský salon, známý jako La Sala Grande, vystaven v 90.letech 15.století pro zasedání rady 500.

La Sala Grande, Palazzo Vecchio

V polovině 16.století zakoupili Medičejští Palazzo Pitti na druhé straně řeky, původně jako letní sídlo. Později se do nového paláce přestěhovali nadobro.

Palazzo Vecchio a Palazzo Pitti spojuje 1 km dlouhá krytá chodba Corridoio Vasariano, která se nachází nad klenotnickými krámky na východní straně Ponte Vecchio (Starý most).

Ponte Vecchio

Tento most přes řeku Arno stojí v místě jejího nejužšího přechodu a jeho dnešní podoba je z roku 1345. Byl to jediný most, který ustupující Němci v roce 1944 nevyhodili do povětří. Zastřešené krámky na mostě původně obývali řezníci, ale protože jejich zboží nelibě zavánělo do paláce, byli v 16.století nahrazeni zlatníky. Most dnes září blyštícími se šperky a šperkařské řemeslo se předává po staletí z generace na generaci.

Šperkařská dílna

Kdo se chce po namáhavé cestě mezi paláci osvěžit v zeleni, může zavítat do toskánských zahrad Giardino di Boboli za palácem Pitty, plných cyprišových alejí, renesančních soch s jezírkem isoletto, amfiteátrem, oranžerií nebo růžovou zahradou a Muzeem porcelánu. Florentské Muzeum porcelánu připomíná svou stavbou, umístěním a nádherným výhledem na město Letohrádek královny Anny. Alespoň kousek Florencie v povltavské metropoli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Pixová | úterý 20.12.2016 23:43 | karma článku: 16,83 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Martina Pixová

Barcelona - Gaudí 1000krát jinak

Nahoře hory, dole moře, a mezitím 2000 let architektury od Kartaginců přes Římany a Maury až po Katalánce. A barvy, kam se podíváš. A když vystojíš frontu, uvidíš i Gaudího. Osobně:)

29.7.2018 v 19:59 | Karma: 12,08 | Přečteno: 333x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Až naprší a uschne

Bylo to tu a je to tu zas. Plískanice. Déšť. Vítr. Zima. Tma. Teplý svršek přes sebe člověk vždycky nějaký přetáhne, ale jak se obout do sloty? Ve městě! Má člověk dbát na trendy a ničit si obuv nebo jsou ve městě gumáky povoleny?

22.10.2017 v 21:55 | Karma: 9,47 | Přečteno: 284x | Diskuse| Osobní

Martina Pixová

Bari - divoký Jih

Chtěla jsem psát o krásách a divokosti Jižní Itálie. Ale poslední den v Bari, hlavního města Apulie, jsem byla okradena a tak nemám fotky, kterými bych krásu doložila, ani aparát, abych pořídila nové. Zbývá tedy jen ta divokost.

24.6.2017 v 17:40 | Karma: 20,34 | Přečteno: 694x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Ďábel nosí Pradu

Budou Velikonoce. Příroda zametá poslední zbytky zimy pod rašící trávu a kvetoucí stromy a i my máme potřebu zametat, uklízet a vyklízet. A tak se pouštím do úklidu botníku. Protože boty dělají člověka. A fabrikou bot je Milán.

10.4.2017 v 0:17 | Karma: 11,84 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Jáchyme, hoď ho do stroje!

Každý má někdy svůj den D, většinou už od rána. Prdnou vám punčochy při vstupu do tramvaje, revizor před vámi a peněženka s lítačkou doma, zavřou vám obchod před nosem... Ten můj začal až kolem třetí odpoledne a skončil půlnocí.

13.10.2016 v 21:30 | Karma: 14,86 | Přečteno: 531x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Pražačka a Jihočeška, milovnice dobrého filmu a opery, argentinského tanga, brazilské kávy, italských bot a především života.

Orientace: na jih

Seznam rubrik