Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

73. MFF v Benátkách

Přelom srpna a září patří každoročně MFF v Benátkách, jednomu z nejstarších a zároveň nejprestižnějších filmových festivalů světa. Známí i méně známí filmoví režiséři zde bojují o hlavní cenu - Zlatého Lva a kandidaturu na Oscara.

Historie festivalu sahá do roku 1932, kdy byl poprvé uveden pod taktovkou Giuseppe Volpiho jako součást 18. ročníku bienále. Filmy zde byly promítány na nesoutěžní bázi na terase hotelu Excelsior na ostrově Lido di Venezia. Od roku 1934 byla zavedena soutěžní část a festival byl přemístěn do nově otevřeného Palazzo del Cinema v sousedství hotelu, kde se koná dodnes.

Letošní 73. ročník, probíhající ve dnech 31.- 10.9.2016, je však poznamenán tragickým zemětřesením ve Střední Itálii z minulého týdne a tak byl zrušen tradiční zahajovací gala-večírek po úvodním ceremoniálu jako výraz úcty a solidarity s obětmi zemětřesení. Projekce však zůstává beze změny.

Přehlídku odstartoval ve středu hollywoodský muzikál La La Land s Ryanem Goslingem a Emou Stone, který má podle kritiků největší oscarové šance. O hlavní cenu soutěže - Zlatého Lva - bojuje vedle něj dalších 19 filmů.

Žhavými favority jsou Terrence Malick s dokumentem Voyage of Time o vzniku vesmíru, Andrej Končalovskij s filmem Ray z druhé světové války, Emir Kusturica s dramatem Na mliječnom pultu, Tom Ford s thrillerem Nocturnal Animals, Denis Villeneuve se sci-fi Arrival nebo stálý účastník prestižních filmových přehlídek Franzois Ozon s válečným dramatem Frantz. O jeho držitelovi rozhodne osmičlenná porota v čele s britským oscarovým režisérem Samem Mendesem, tvůrcem snímků Americká krása nebo bondovek Skyfall a Spectre.

Český zástupce na festivalu bohužel chybí. Že by nepřítomnost českého filmu v Benátkách vysvětlovala nepřítomnost českých médií?

Kategorie Čestný Zlatý Lev má svého prvního držitele - cenu dostal při středečním zahajovacím ceremoniálu polský režisér Jerzy Skolinowski. Druhá trofej za celoživotní dílo poputuje k francouzskému herci Jean-Paul Belmondovi.

Kromě Zlatého Lva jsou udělovány každoročně na MFF v Benátkách Volpiho pohár pro herečky a herce v hlavní a vedlejší roli a Zlatá Osella - cena pro režiséry, scénáristy, kameramany a skladatele za výjimečný řemeslný výkon.

Méně okázalý, avšak v mnoha ohledech pestřejší výběr nabízí vedlejší sekce Orizzonti - 16 filmů, kterými se prezentují známí i méně známí režiséři z celého světa, mezi nimi turecký filmař Koca Dunya, čínský filmař Wang Bing nebo americký nezávislý režisér Tim Sutton.

V rámci projektu Venice Production Bridge Benátky letos poprvé představují celovečerní film ve virtuální realitě - italský hraný snímek The Story of Christ. Do kin má přijít na Vánoce.

Který z filmů se probojuje na únorové udílení Oscarů a který dostane cenu Zlatého Lva se dozvíme v sobotním finále 10.9.2016. Koho nebavi čekat, může si dát zatím Aperol Spritz, tradiční benátský nápoj, podávaný s plátkem pomeranče, olivou a chipsy. Jeho „očesaná“ verze dorazila už i k nám na Vltavu - zatím tedy bez oliv a chipsů. Že by absence slaného odrážela absenci moře a podtrhovala sladkovodní podstatu Vltavy? Protože co je sladké, nemůže být slané? Uvidíme, jak bude namíchán vítězný filmový koktejl a jaké chuťe převáží zde. 

Více o programu na: http://www.labiennale.org/it/cinema/index.html

 

Autor: Martina Pixová | neděle 4.9.2016 12:46 | karma článku: 17,93 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Martina Pixová

Barcelona - Gaudí 1000krát jinak

Nahoře hory, dole moře, a mezitím 2000 let architektury od Kartaginců přes Římany a Maury až po Katalánce. A barvy, kam se podíváš. A když vystojíš frontu, uvidíš i Gaudího. Osobně:)

29.7.2018 v 19:59 | Karma: 12,08 | Přečteno: 334x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Až naprší a uschne

Bylo to tu a je to tu zas. Plískanice. Déšť. Vítr. Zima. Tma. Teplý svršek přes sebe člověk vždycky nějaký přetáhne, ale jak se obout do sloty? Ve městě! Má člověk dbát na trendy a ničit si obuv nebo jsou ve městě gumáky povoleny?

22.10.2017 v 21:55 | Karma: 9,47 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Martina Pixová

Bari - divoký Jih

Chtěla jsem psát o krásách a divokosti Jižní Itálie. Ale poslední den v Bari, hlavního města Apulie, jsem byla okradena a tak nemám fotky, kterými bych krásu doložila, ani aparát, abych pořídila nové. Zbývá tedy jen ta divokost.

24.6.2017 v 17:40 | Karma: 20,34 | Přečteno: 695x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Ďábel nosí Pradu

Budou Velikonoce. Příroda zametá poslední zbytky zimy pod rašící trávu a kvetoucí stromy a i my máme potřebu zametat, uklízet a vyklízet. A tak se pouštím do úklidu botníku. Protože boty dělají člověka. A fabrikou bot je Milán.

10.4.2017 v 0:17 | Karma: 11,84 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování

Martina Pixová

Božská Florencie

Je zima. Za oknem padá šedé mrznoucí nic. A dny tak krátké, že než vyjde slunce, zase zapadá. A já se probírám fotkami plnými slunce a léta. Florencie. Kolébka renesance. Srdce Toskánska. Kdo jednou poznal, už nechce nikdy jináč.

20.12.2016 v 23:43 | Karma: 16,83 | Přečteno: 526x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Pražačka a Jihočeška, milovnice dobrého filmu a opery, argentinského tanga, brazilské kávy, italských bot a především života.

Orientace: na jih

Seznam rubrik