73. MFF v Benátkách

Přelom srpna a září patří každoročně MFF v Benátkách, jednomu z nejstarších a zároveň nejprestižnějších filmových festivalů světa. Známí i méně známí filmoví režiséři zde bojují o hlavní cenu - Zlatého Lva a kandidaturu na Oscara.

Historie festivalu sahá do roku 1932, kdy byl poprvé uveden pod taktovkou Giuseppe Volpiho jako součást 18. ročníku bienále. Filmy zde byly promítány na nesoutěžní bázi na terase hotelu Excelsior na ostrově Lido di Venezia. Od roku 1934 byla zavedena soutěžní část a festival byl přemístěn do nově otevřeného Palazzo del Cinema v sousedství hotelu, kde se koná dodnes.

Letošní 73. ročník, probíhající ve dnech 31.- 10.9.2016, je však poznamenán tragickým zemětřesením ve Střední Itálii z minulého týdne a tak byl zrušen tradiční zahajovací gala-večírek po úvodním ceremoniálu jako výraz úcty a solidarity s obětmi zemětřesení. Projekce však zůstává beze změny.

Přehlídku odstartoval ve středu hollywoodský muzikál La La Land s Ryanem Goslingem a Emou Stone, který má podle kritiků největší oscarové šance. O hlavní cenu soutěže - Zlatého Lva - bojuje vedle něj dalších 19 filmů.

Žhavými favority jsou Terrence Malick s dokumentem Voyage of Time o vzniku vesmíru, Andrej Končalovskij s filmem Ray z druhé světové války, Emir Kusturica s dramatem Na mliječnom pultu, Tom Ford s thrillerem Nocturnal Animals, Denis Villeneuve se sci-fi Arrival nebo stálý účastník prestižních filmových přehlídek Franzois Ozon s válečným dramatem Frantz. O jeho držitelovi rozhodne osmičlenná porota v čele s britským oscarovým režisérem Samem Mendesem, tvůrcem snímků Americká krása nebo bondovek Skyfall a Spectre.

Český zástupce na festivalu bohužel chybí. Že by nepřítomnost českého filmu v Benátkách vysvětlovala nepřítomnost českých médií?

Kategorie Čestný Zlatý Lev má svého prvního držitele - cenu dostal při středečním zahajovacím ceremoniálu polský režisér Jerzy Skolinowski. Druhá trofej za celoživotní dílo poputuje k francouzskému herci Jean-Paul Belmondovi.

Kromě Zlatého Lva jsou udělovány každoročně na MFF v Benátkách Volpiho pohár pro herečky a herce v hlavní a vedlejší roli a Zlatá Osella - cena pro režiséry, scénáristy, kameramany a skladatele za výjimečný řemeslný výkon.

Méně okázalý, avšak v mnoha ohledech pestřejší výběr nabízí vedlejší sekce Orizzonti - 16 filmů, kterými se prezentují známí i méně známí režiséři z celého světa, mezi nimi turecký filmař Koca Dunya, čínský filmař Wang Bing nebo americký nezávislý režisér Tim Sutton.

V rámci projektu Venice Production Bridge Benátky letos poprvé představují celovečerní film ve virtuální realitě - italský hraný snímek The Story of Christ. Do kin má přijít na Vánoce.

Který z filmů se probojuje na únorové udílení Oscarů a který dostane cenu Zlatého Lva se dozvíme v sobotním finále 10.9.2016. Koho nebavi čekat, může si dát zatím Aperol Spritz, tradiční benátský nápoj, podávaný s plátkem pomeranče, olivou a chipsy. Jeho „očesaná“ verze dorazila už i k nám na Vltavu - zatím tedy bez oliv a chipsů. Že by absence slaného odrážela absenci moře a podtrhovala sladkovodní podstatu Vltavy? Protože co je sladké, nemůže být slané? Uvidíme, jak bude namíchán vítězný filmový koktejl a jaké chuťe převáží zde. 

Více o programu na: http://www.labiennale.org/it/cinema/index.html

 

Autor: Martina Pixová | neděle 4.9.2016 12:46 | karma článku: 17,93 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Martina Pixová

Barcelona - Gaudí 1000krát jinak

29.7.2018 v 19:59 | Karma: 12,08

Martina Pixová

Až naprší a uschne

22.10.2017 v 21:55 | Karma: 9,47

Martina Pixová

Bari - divoký Jih

24.6.2017 v 17:40 | Karma: 20,34

Martina Pixová

Ďábel nosí Pradu

10.4.2017 v 0:17 | Karma: 11,84

Martina Pixová

Božská Florencie

20.12.2016 v 23:43 | Karma: 16,83