Nakupování je extrémní sport

Tak za prvé se vám to může dost prodražit (stejně jako členství v posilovně, kde jste byli tak dvakrát). Za druhé se u toho dost zapotíte, když na to přijde. Za třetí se sice pobavíte, ovšem hrozí, že vás to jednou i tak rozpláče.

Osobně bych nákupy klasifikovala jako samostatnou olympijskou disciplínu. Zvlášť pokud jste žena. Ať už se jedná o nakupování jídla, oblečení, či domácích potřeb, zápas probíhá vždy stejně. Přijdete, hledáte, rozmýšlíte, taktizujete a buď odejdete s prázdnou taškou a plnou peněženkou nebo s plnou taškou a prázdnou peněženkou.

Stejně jako u každého sportu je nutná fyzická i psychická zdatnost a především důkladná příprava. Ta se skládá hned z několika částí:

  1. Streching: Protože na to, aby člověk dosáhl na ty nejlepší kousky, které se zásadně vyskytují v regálech 2 metry vysoko, by potřeboval mít ruce jako Maja Plisecká. Pravidelné protahování a hodiny jógy proto považujeme za velice důležitou část přípravy.
  2. Posilování: Zvedání těžkých tašek. Vyndavání (a následně zpětné uklízení) všech aviváží v obchodě ve snaze najít tu, která voní, zjemní vám prádlo, obnoví barvy a udělá z pět let starého trička od Vietnamců nejnovější kousek od Chanela. Prohrabování se mezi potravinami s cílem získat tu s nejdelší expirací. Odnášení sedmi různých druhů kabátů do kabinky, protože vám žádný nesluší tak jako té slečně na reklamě ve výloze. To vše vyžaduje extrémní fyzickou zdatnost. Proto, pokud uvidíte v posilovně nesvalnatou ženu praktikující trénink hodný kulturisty, pravděpodobně to znamená, že se připravuje na páteční nákup, nebo povánoční slevy.
  3. Psychické odolnost: Holt ne vždycky seženete to, co hledáte. Holt ne vždycky ještě stihnete akční nabídku velikého balení toaletního papíru. A taky holt ne vždycky vám váš vysněný kousek oblečení padne tak, jak byste si představovali. V případě neúspěchu je zkrátka nezbytná psychická vyrovnanost. Ať už se v průběhu zápasu ponížíte sebevíc a utrpíte zdrcující porážku, musíte se zvednout a odhodlaně pokračovat dál! Doporučuje se proto každodenní meditace a provádění dechových cvičení. Případně se nechat zavřít do chrámu mezi mnichy, či si stoupnout pod ledový vodopád a doufat v očistu. Jak jinak byste se chtěli přenést přes fakt, že vám nesedí vaše obvyklá velikost a musíte si nakonec koupit o číslo větší kalhoty? Nebo že vám světla v kabinkách dělají celulitidu i na konečcích prstů, roste vám knírek jak Herculu Poirotovi a obočí máte jak Frida Kahlo, ačkoliv doma v zrcadle jste nic z toho neviděla?

Jak jsem řekla na začátku, nákupy nejsou jen zábavy. Jejich praktikování vás bude stát pot, krev a slzy a možná si i sáhnete na dno (finanční, mentální i fyzické). Tak či tak se jim ovšem stejně nikdo v životě nevyhneme, takže nám asi nezbývá nic jiného než se kousnout a předstírat, že i všechny ty komplikace nás vlastně baví.

Motivační citáty a knihy to alespoň takhle doporučují.

Autor: Michaela Piontková | neděle 6.1.2019 19:40 | karma článku: 11,64 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Michaela Piontková

Pointa Piontkové

13.10.2019 v 20:02 | Karma: 20,38

Michaela Piontková

Finále MY Model Contest 2019

10.10.2019 v 18:08 | Karma: 14,63