Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moc nevědomí

Tento článek píšu tak trochu s inkognito věnováním persóně, s kterou jsem měl tu "čest" pracovat. Tato osoba je vzorným příkladem všeználka, který za každé situace hýří nezdolným sebevědomím, a to navzdory nedostatečným znalostem z daného oboru. Každý asi natrefil na podobný charakter (nejen) v pracovním životě. Člověk by čekal, že s takovým přístupem to podobní lidé daleko nedotáhnou, že bez dostatečných znalostí brzo narazí. Bohužel často je tomu naprosto opačně - díky drzosti a velkému sebevědomí tito lidé obsazují nejvyšší posty. Co stojí za tímto paradoxem?

Když ve starém Řecku soudili Sokrata za mravní ohrožování mládeže, ten při své obhajobě vyřkl větu:"Vím, že nic nevím." To porotu natolik zmátlo, že jej chudáka odsoudili k trestu smrti požitím bolehlavu. On to vlastně Sokrates neřekl takhle a porota ho sice odsoudila, nicméně na základě jiných okolností a nakonec možná ani žádný Sokrates nebyl a vše si vymyslel Platón, který skrze domnělých dialogů se Sokratem ventiloval nebezpečné revoluční smýšlení, které se nakonec stalo nosníkem naší dnešní západní civilizace. Nááádeech...

Ať tak či onak, větu "vím, že nic nevím" dnes již zná kde kdo. Co ale přesně znamená? Jde zhruba o toto: člověku se nabízí celý vesmír vědění, avšak i přes celoživotní studium je možné dosáhnout jen na prťavý zlomek tohoto vědění (vždyť kolik je odborníků jen na nicotné lidské tělo). Na každém kroku poznávání se objevují nové a nové netušené skutečnosti. Čím více se člověk učí, tím více si uvědomuje nekonečný rozměr vědění, tím více si uvědomuje, kolik toho ještě neví a ani nemůže nikdy vědět. Nakonec to člověka dovede až k pocitu nicotnosti a naprosté tuposti, kdy nezbývá než dodat: "vím, že nic nevím". 

Z výše uvedeného se dá potom odvodit opačný fakt - kdo se vzdělává málo, či vůbec, ten nikdy nebude vědět, že nic neví. Nikdy se totiž nedozví, že existují jiné pohledy na věc. Nikdy nezjistí, že existují zástupy vyvracejících skutečností. Nikdy se nepřesvědčí o nadměrné objemnosti vědění a bude se tak blaženě ve své nevědomosti domnívat, že ví všechno. Proč? Protože vedle toho všeho, co neví, neví také to, že nic neví. 

V praxi to pak dopadá často tak, že člověk, který 'ví, že nic neví', je skromný ohledně svých vědomostí, uvědomujíc si jejich nicotnost (v celkovém měřítku). Neví, jaké jsou vědomosti jiných, ale předpokládá, že jsou stejné, či větší. Naopak člověk, který 'neví, že nic neví', sebevědomě rozdává rozumy od technických detailů v práci, přes problémy ve společnosti a krize v globální ekonomice až po rodinné trable. Na tento paradox poukazuje i následující video anebo zkráceně třeba i moudré pořekadlo:"Malé vědění dává lidem pýchu, velké skromnost". 

 

Když pak dojde ke konfrontaci těchto dvou rozdílných charakterů, bude to paradoxně ten méně kompetentní, jehož slovo bude nakonec platit. Pro ty, kterým toto tvrzení připadá jako hloupost - jen si vzpomeňte na nějakou nedávnou debatu odborníka s politikem. Od odborníka člověk často  slyší "musí se zanalyzovat... potřebujeme více měření pro potvrzení této skutečnosti..." nebo někdy dokonce "netuším.... nejsem si tím úplně jist... " pokud se jedná o neprobádanou zónu. Kdežto politik, v té samé debatě, hýří sebevědomím, vše je mu jasné a na vše má řešení.

Nedá se říci, že by šlo o obecné pravidlo - kdo a jak se bude chovat v takové či onaké situaci. Každopádně je tomu tak, že kompetentní lidé tíhnou k podceňování svých schopností a naopak ti méně kompetentní k nadhodnocování těch svých. Kompetentní lidé přenechávají kormidlo jiným, ježto zdravě pochybují o svých schopnostech. Předpokládají, společně s námi ostatními, že ti, kteří se tak derou vpřed, dobře vědí, co činí a kam mají namířeno. Ti zatím nemají nejmenší potuchy, co dělají, a ani netuší, že by je to mělo trápit.

Teď jsem tady vykreslil nelichotivý obrázek společnosti, která ze své podstaty neví, kam má namířeno. Tak abych odlehčil trošku tu skepsi, nabízím jednoduché pravidlo, kterým se od teď budu řídit sám: když narazím na člověka, který - jak se říká - je chytrý jak rádio, budu automaticky předpokládat, že jde o naprostého zabedněnce.

Autor: Jan Piňos | středa 22.4.2015 11:18 | karma článku: 17,09 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...