Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební tip: Ukončete diskriminaci velkých rodin

Jen na okraj: Není to tak dávno, kdy byl v našem velkém deníku uveřejněn příspěvek jeho redaktorů, kteří apelovali na ukončení diskriminace rodin nesezdaných partnerů. Poukazovali na to, že když žijí ve vztahu zvaném. „na psí knížku“, tedy ve společné domácnosti, nemají ani ekonomické výhody, které mají svobodné matky, ani výhody formálně uzavřených manželství.

Nedávno jsem dostal k narozeninám knihu rozhovorů, které vedla Dana Emingerová se spisovatelem a později diplomatem Viktorem Fischlem (Dva životy). Tento pozoruhodný muž, skutečně významná postava v dějinách jak Československa, tak Izraele, se pozastavoval právě nad tímto trendem – tedy rostoucím počtem lidí, kteří žijí v neformálním svazku. V. Fischl byl velmi tolerantní gentleman, ale i z jeho postoje je patrný vnitřní nesouhlas, či neztotožnění s takovým životním stylem. Popravdě – i mně se zdá, že takový neurčitý vztah musí v sobě implicitně zahrnovat semínka jisté vzájemné nedůvěry (zadní vrátka) a tedy i neochotu k opravdovému sebevydání a tak musí být dlouhodobě nestabilní. Odpovídají tomu i statistické údaje – nesezdaná partnerství se rozpadají 2krát častěji, než formálně uzavřená manželství. Protože ale s takovým vztahem nemám zkušenost, nemohu se k němu kvalifikovaně vyjadřovat a respektuji boj o práva zastánců takového životního stylu.

S čím ale zkušenost mám, to je péče a starost o velkou (početnou) rodinu. A zde silně pociťujeme, že náš stát nemá příliš zájem o to, nám v naší starosti byť jen minimálně vycházet vstříc. Připadá mi to sice zvláštní, když uvážíme, že průměrný počet dětí v rodinách se dlouhodobě pohybuje kolem 1,2 dítěte a je tedy jisté, že v průběhu příštích desetiletí dojde při zachování takto nízké natality k ekonomickému kolapsu: přinejmenším k naprostému selhání schopnosti státu průběžně financovat důchody.

Jak jsme diskriminováni jako velká rodina: Diskriminace začíná už v daňovém systému. Jako OSVČ si mohu z daňového základu odepsat jen náklady na péči o 5 dětí (donedávna jen 4). Z našich 9 dětí jsou až na 1 všichni nezaopatření (studují VŠ, SŠ a ZŠ), ale to, že nás podle tohoto schématu výživa 3 dětí zřejmě nic nestojí, stát nezajímá. Diskriminace pokračuje, ať navštívíme jakoukoli výstavu, galerii, hrad, zámek, plovárnu, akvapark, skiareál, či jiné kulturní či sportovní zařízení (lhostejno, zda je ve vlastnictví státním, nebo soukromém): za rodinu jsou pokládány 2 dospělé osoby (rodiče) + 2 děti. Každé dítě navíc musí platit odpovídající vstupné, a tak se pro nás stává návštěva takových zařízení velmi drahým podnikem – někdy až nedostupným. Např. v sousedním Německu přitom pro rodinné lístky do těchto zařízení platí schéma 2 (rodiče) + 1-x (x je skutečný počet dětí v rodině). Je pro mně trapné mluvit v této souvislosti o tom, že v Německu podle dostupných informaci je matka 4 a více dětí za péči o děti státem placena na úrovni běžných platů, protože tam je mateřská péče zcela právem pokládána za velmi odpovědnou a náročnou práci.

Péče o děti ovšem může zahrnovat ještě jiný pohled, o kterém se dosud příliš v politických kruzích nepřemýšlelo. Lze ji totiž pojmout i čistě ekonomicky, jako investici do budoucnosti. Před nějakou dobou (na začátku roku 2009) jsem se zúčastnil zajímavé besedy s M. Hoškem (KDÚ-ČSL), který nám ukázal zajímavá čísla, ukazující jak vysoko (pokud se jedná o odhad vkladu a přínosu rodičů do budoucnosti dětí) mohou dosahovat reálné investice do dětí:

(Z materiálů KDÚ-ČSL): Z ekonomického hlediska jsou děti investicí do budoucna. Tím nemyslíme to, že se stanou „zdrojem sociálních dávek pro početnou a jinak si nevydělávající komunitu“. Pro rodinu jsou děti investicí, protože zajišťují budoucí příjmy rodiny. Pro společnost tyto děti znamenají investici do růstu domácí ekonomiky, znamenají investici do budoucích příjmů sociálního a důchodového systému a do daňových výnosů státu.

Řádné vychování dítěte až do 26 let znamená pro rodiče investici minimálně 1,5 milionu Kč, ve vyšších příjmových kategoriích je to až dvojnásobek. (pozn. MP: V našem případě, kdy lze očekávat, že všechny naše děti budou studovat vysokou školu - už ji studují 4 děti, další 3 jsou na gymnasiu, se tedy jedná o investici do budoucnosti minimálně ve výši asi 13,5 milionu korun. Dále, v našem případě se navíc nepochybně jedná o děti, které budou pro společnost přínosem, protože již během svých studií prokazují skutečně mimořádné nadání a schopnosti.)

Chápu ale, že náš stát je chudý, a navíc musí vynakládat prostředky na mnohem důležitější věci – zejména na platy vzrůstající armády úředníků, péče o příští generaci proto pro něj za těchto okolností nemůže být žádnou prioritou. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že je cosi zásadního ve vztahu k (velkým) rodinám v našem státě v nepořádku.

Budu pokračovat v zajímavých informacích od KDU-ČSL (neznamená to, že jsem jejich voličem, ale v tomto se s nimi zcela ztotožňuji):

Současný přístup státu dosud nepočítá s rodinou jako s rovnoprávným ekonomickým subjektem. Rodiny s dětmi mají „dodat na trh“ potřebnou pracovní sílu a vychovat lidský kapitál. Ale nikdo se nezabývá tím, jaké náklady rodina vlastně má, stát je daňově vůbec nezohledňuje. Současná daňová sleva na dítě, 10 860 Kč, je nízká, nákladům neodpovídá, a přesto je chápána jako forma „zvýhodnění rodin“. (Pozn. MP jak jsem zmínil výše, stát se tváří, že děti jsou „vzduch“, pokud jejich počet převyšuje 5 dětí.)

„Máme spočítané“ (říkají dále experti KDU-ČSL), „že pokud se nezmění tento trend pak nastane pokles budoucích příjmů státního rozpočtu o cca 29,3 miliardy Kč na dani z příjmu fyzických osob a 55,8 miliardy Kč na odvodech do systému důchodového zabezpečení ročně. To nepočítáme ztráty na spotřebních daních a zdravotním pojištění. Tato neúprosná čísla odhalují opravdové příčiny našich dnešních i budoucích problémů. Ekonomové tomu říkají tikající bomba. Mají pravdu, tahle bomba, pokud ji necháme vybuchnout bude mít mnohem vážnější důsledky pro naši ekonomiku, než má dnešní ekonomická krize.“

Pro nás konkrétně to třeba může znamenat, že ačkoli vynaložíme milionové investice do budoucnosti našich dětí, aby se z nich stali řádní lidé a svou prací pomáhali i našemu státu, odvody z jejich příjmů budou za 20 - 30 let (až budeme v důchodu) směřovat i na důchody lidí, kteří (např.) dali přednost svým zájmům, koníčkům, kariéře apod., a o vlastní potomstvo (a budoucnost národa) se nepostarali. Dnes přitom mohou žít na mnohem vyšší životní úrovni, protože zmíněné miliony mohou investovat do svých požitků – dovolených, luxusu, apod. Mám v této souvislosti jaksi podivný pocit zmaru (i když jistě někdo namítne, že mít tolik dětí byla naše volba)....

To je výzva k diskuzi, prosím:

 

Autor: Martin Pinc | pátek 23.4.2010 19:30 | karma článku: 13,77 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2304x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."