Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Temelín na Berounce

Včerejší Idnes přinesla zprávu o výstavbě gigantického školícího centra Maják ve Ptyči, poblíž CHKO Křivoklát. Stavba je zvláštní tím, že její stavitelé údajně nesmí o tom, na čem pracují, veřejnosti nic prozradit. Jediné, co je zatím veřejnosti přístupné, je skutečnost, že tuto dvoumiliardovou investici financuje rodina miliardáře Tykače.

Pohled na osadu Ptyč. Zdroj: Google-maps

„Stavbyvedoucí Ernest Túro má přísný zákaz hovořit o vlastnících i účelu rozsáhlého objektu. A stejně mlčenliví jsou i dělníci v hospodě - prý by je čekal okamžitý vyhazov. Okolní vesnice proto žijí spekulacemi, že sídlo patří náboženské sektě, která chce v podzemí "novicům" vymývat mozky,“ píše včerejší Idnes. Není vlastně příliš obtížné zjistit, je-li na těchto řečech nějaké pravdivé jádro. O tom, co se zde děje, lze snadno získat informace na Internetu. Na webových stránkách centra Maják (http://www.majak-ptyc.cz) najdeme tuto charakteristiku budoucího využití:

„Centrum Maják má být místem, kde člověk objeví své kvality, které se naučí používat ve svůj prospěch a pro to, aby mohl být šťastným a také činil ostatní šťastnými.

Našim cílem je v Majáku naučit návštěvníky takovým návodům, které:

  • naučí nemocného být zdravým
  • naučí negativistu vnímat realitu bez negativismu, předsudků
  • naučí uzavřeného člověka přiměřené otevřenosti
  • naučí ustaraného bezstarostnosti (kdy být bezstarostným neznamená být nezodpovědným)
  • naučí přísného se zmírnit v laskavě důsledného
  • uhoněného zpomalí, pomalého naučí přiměřené rychlosti
  • utrápeného naučí si pomoci sám od svého trápení
  • nedůsledného naučí důslednosti
  • alergiky zbaví alergií
  • pohodlného naučí aktivitě
  • přehnaně aktivního naučí kvalitně odpočívat
  • nezvyklého projevovat city naučí přiměřeně projevovat a říkat to, co cítí
  • nezvyklého chválit naučí přiměřeně chválit
  • nedochvilného dochvilnosti
  • a mnoha dalším návodům, které pomohou návštěvníkům si nekomplikovat a neztěžovat život a nevytvářet si nemoci…“ (konec citátu)

Jak to vypadá, toto školící středisko Maják bude mít doslova zázračný vliv na každého, kdo jím projde. A kdo za tímto projektem vlastně stojí? Podle informací, dostupných na Internetu, je zřizovatelem tohoto centra společnost Avenna, založená dvojicí „gnostiček“ (jak se samy nazývají) - jedna z nich je Katarína Kuňová, druhá se jmenuje Hana Přádová. Na stránkách svého webu Avenna slibuje vyřešení prakticky všech problémů, s nimiž je konfrontován člověk v moderní společnosti. Nic ale není zadarmo – pokud se někdo zajímá o jejich myšlenky dále, zjistí, že na webu je zmíněno jen několik základních informací a citátů a pro vše další je nutné předplatné jejich stránek, kde je pro zájemce zřízeno internetové knihkupectví. Zakladatelky Avenny také zavedly „Školu zdraví těla a duše“, v níž za úplatu předávají své poznatky zájemcům o jejich školení (v současné době omezeno prý vzhledem k angažovanosti lektorek v jiném projektu).

Zajímavé informace o pozadí a myšlenkovém světě Avenny podává známý odborník na sekty Zdeněk Vojtíšek ve svém článku Tonoucí se stébla chytá již z roku 2001. Přestože je tento článek poměrně letitý, nezdá se, že by se myšlení zakladatelek za uplynulou dobu nějak zásadně změnilo. Z článku vyplývá, že obě dámy jsou svým „duchovním“ zakotvením pravými apoštolkami „Něcismu“, vágního náboženství, které, (alespoň podle Msgr. Tomáše Halíka), více či méně zastává velká část našeho národa. Ne zcela obvyklé na jejich přístupu je snad jen to, že s naprostým přehledem odhazují všechna velká světová náboženství na smetiště dějin, protože ony dvě přišly samy od sebe na kloub všem tajemstvím světa. Při bližším zkoumání je ale celkem brzy jasné, že vlastně nepřinášejí žádná převratná moudra, ale jen recyklují myšlenky, které se už dávno objevily nejen v hinduismu (nauka u „karmě“), ale byly téměř navlas shodně aplikovány v tzv. „Křesťanské vědě“ z konce 19. století, objevily se např. v knihách zastánců tzv. pozitivního myšlení 20. století (Positive Thinking), a jsou propagovány i v teorii tzv. dianetiky (scientologie) Jinými slovy, jedná se o jakýsi odvar z „New Age“ na český způsob. Zdeněk Vojtíšek se ve svém článku zniňuje například o originálním vysvětlení pojmu „spravedlnost“, jež vyslechl na jejich přednášce:

„Klíčovým výrazem poselství, které gnostičky nazvaly Avenna (odvozeno z latinského výrazu pro "stéblo"), je slovo "spravedlnost". Spravedlnost je definována jako "dokonale vyvážený stav toho, co člověk dal a dostal..." Zároveň je ovšem Spravedlnost i vládnoucím principem, který je v různých náboženstvích různě nazýván a přizpůsobován. Podle Poselství Avenna, které samo pochází ze "sféry Dokonalosti, v níž vládne Spravedlnost", je ale "spravedlnost nad všemi náboženstvími, a tím přebírá úkol náboženství". Vláda Spravedlnosti se projevuje v tzv. vyšších zákonech. Nejčastěji je opakován tento: "Spravedlivému se vždy děje spravedlivé. Nespravedlivému se také vždy děje jen spravedlivé." Na druhém místě bývá uváděn tento vyšší zákon: "Vše, co se má člověku vzhledem k jeho myšlení, chování nebo konání spravedlivě stát, se mu stane a nikdo tomu nezabrání." Podstatu tohoto zákona vysvětlila paní Katarína např. při hovoru o strachu, který v nás může vyvolat čtení novinové černé kroniky. Pokud čteme o obětech tragédií, můžeme si být jisti, že tragická událost "byla dovolena" proto, že to vůči obětem "bylo spravedlivé". Dopustili se totiž něčeho strašného (pravděpodobně v minulém životě zapříčinili stejný děj, který se teď obrátil proti nim) a v tomto životě se narodili tak, aby získali zkušenost toho, komu kdysi ublížili. "Člověk se může spolehnout, že ten člověk udělal něco hodně ošklivého," uzavírá paní Kuňová výklad o lidech, kteří jsou tragicky postiženi.“

Tento odstavec myslím velmi názorně ukazuje „originalitu“ myšlenek lektorek Avenny. Je z něj jednoznačně patrné i to, že základem jejich představ o světě je hinduistický koncept karmy, podle kterého je lidský život pouze článkem v řetězci životů a štěstí v životě závisí na skutcích vykonaných v životě předešlém (reinkarnace) a současném (kauzalita). Toto myšlení nevyhnutelně vede k představě, že celý vesmír představuje jednotu, v níž neexistuje rozdíl mezi stvořením a Stvořitelem. Jak píše Rabi Maharaj (viz můj článek Karma a milost): „Je-li jenom jedna skutečnost, pak je zároveň zlem i dobrem, smrtí i životem, nenávistí i láskou. A to činí všechno nesmyslným, dělá to ze života absurdnost. Těžko lze zachovat si zdravý rozum a přitom tvrdit, že dobro a zlo, láska a nenávist, život a smrt jsou jednou skutečností. Navíc, jestliže by dobro a zlo bylo totéž, potom by také byla každá karma stejná a na ničem nezáleželo; proč tedy být zbožný“ – proč se vlastně vůbec o něco snažit?

Našim lektorkám ovšem, jak se zdá, vůbec nedochází tento logický důsledek takového „konceptu bytí“: Jejich vyučování v zásadě tvrdí totéž, co hinduizmus, ale „po česku“: Jsem-li já „pastýřem svého bytí“ a záleží-li jen na mě a mém myšlenkovém „vyladění“, jaký žiju život, pak ze sebe mohu udělat boha a zvítězit nade všemi okolnostmi svého života. Tento koncept může připadat velmi lákavý a dokonce i nějakou dobu fungovat, nakonec se ale prokáže jako klamný – ve skutečnosti není schopen naplnit to, co tvrdí. Ve skutečnosti totiž není nikdo schopen ovládat všechny okolnosti svého života a jen na základě svých schopností (jakkoli rozvinutých) svůj život uřídit až do konce.

Písmo jasně říká že „je souzeno člověku jednou zemřít a potom bude soud“ (Žd 9,27), a jinde podobně (Řím 14:10-12) „Všichni přece staneme před soudnou stolicí Boží. Neboť je psáno: ‚Jako že jsem živ, praví Hospodin, skloní se přede mnou každé koleno a každý jazyk vyzná, že jsem Bůh.‘ Každý z nás tedy sám za sebe vydá počet Bohu.“ Totéž je jinými slovy řečeno i zde: (1.Korintským 3:11-15) "Nikdo nemůže položit jiný základ než ten, který už je položen. A to je Ježíš Kristus. Zda někdo na tomto základu staví ze zlata, stříbra, drahého kamení, či ze dřeva, trávy nebo slámy, dílo každého vyjde najevo. Ukáže je onen den. Neboť se zjeví v ohni a oheň vyzkouší, jaké je dílo každého člověka.“

Svůj článek „Tonoucí se stébla chytá“ Z. Vojtíšek uzavírá takto: „Dnešní velmi rychlý společenský vývoj nedovoluje převzít životní vzory a modely chování od předchozí generace, protože velká část její zkušenosti se brzy zdá být již nepoužitelná. Není tedy divu, že určitá část společnosti dychtivě prahne po zjištění způsobu, jak se vyrovnávat se současnými problémy, po klíči, který pomůže porozumět světu, a po návodu na řešení běžných životních situací. Těmto lidem, vnitřně zmateným současným světem, nabízí Poselství Avenna záchranné stéblo. Nesporný úspěch, který s tímto stéblem „gnostičky“ mají, ukazuje myšlenkovou, duševní a nakonec i duchovní zanedbanost části současného městského středního stavu, především jeho ženské poloviny. Je přirozené, že objednávku těchto lidí se gnostičky snaží uspokojit, jak nejlépe dovedou. Jen si nejsem jist, zda inkasovat nezanedbatelné částky za řídkou kaši lidových mouder, vydávaných za vesmírné poselství, je opravdu spravedlivé...“

Co říci na závěr – těžko říci, na základě kusých informací o projektu Maják, jestli miliardář Tykač patří mezi ty, jimž zmíněné zakladatelky společnosti Avenna udělaly „díru do hlavy“ a přesvědčily ho o blahodárnosti a ušlechtilosti záměru investovat tak obrovskou finanční částku do stavby svého školícího střediska. Možná je naopak tak „prefíkaný“ že v tomto oboru větří možnost rychlé návratnosti investic a chce se podílet na profitu společnosti Avenna.

Autor: Martin Pinc | úterý 15.2.2011 20:00 | karma článku: 21,96 | přečteno: 5702x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Prodej, Pozemky pro bydlení, 958 m2 -
Prodej, Pozemky pro bydlení, 958 m2 -

Wolkerova, Tanvald - Šumburk nad Desnou, okres Jablonec nad Nisou
2 999 990 Kč

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."