Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ne korupci

Na téma korupce bylo v poslední době napsáno mnoho článků nejen na blogu Idnes. Nemohu si ale pomoci, zdá se mi, že mnoho z nich bylo jen mlácením prázdné slámy a jen v nich byla přežvýkána fakta, jež se objevují v našich médiích. Málokdo se ale zamýšlí nad tím, proč je toto téma tak aktuální a přitom výbušné. Nejdříve si zopakujme, proč je tak nesmírně důležité s korupcí bojovat:

Logo organizace Stop korupci Zdroj: Internet

1)        Korupce znemožňuje existenci opravdové spravedlnosti ve společnosti,

2)        Korupce znemožňuje férovou hospodářskou soutěž,

3)        V důsledku toho se mrhá státními prostředky (např. na státem či městy financované projekty),

4)        Dalším důsledkem je chudnutí společnosti jako celku a bohatnutí „vyvolených“,

5)        Korupce umožňuje vnímat práci ve státní a městské správě: soudnictví, ministerstvech, magistrátech, školství, zdravotnictví, (atd.), jako příležitost k osobnímu obohacení a ne jako službu veřejnosti,

6)        Korupce umožňuje beztrestnost těch, kteří z ní těží,

7)        Korupce křiví charaktery lidí, a zejména kazí mládež,

8)        Korupce je také synonymem pokrytectví ve společnosti,

9)        Korupce vede k naprostému znevážení autority lidí ve vedoucím postavení,

10)      Korupce škodí všem – i těm, kteří se na ní podílejí – ekonomika státu je křehčí a náchylnější ke kolapsu, jeho rozvoj pomalejší, státní správa neefektivní, celkové podmínky pro „kvalitu života“ výrazně horší.

Výborný článek na toto téma, zejména však o současném „vládním boji s korupcí“ uveřejnil Dan Drápal a formuloval v něm zcela zásadní analýzu, kterou jsem v žádném jiném článku nenalezl. Odhaluje v ní myšlenkové pochody vládních strůjců koncepce boje proti korupci: „Vnější pozorovatel nabývá dojmu, že vedoucí politici nyní neřeší otázku, jak učinit financování politických stran mravně přijatelným a jak ze systému vymýtit korupci, nýbrž otázku, jak korupci ještě lépe zakamuflovat. Jedinou jasnou myšlenku, která ODS celá ta léta jako lék na korupci nabízela, byla myšlenka omezení státní byrokracie, tedy omezení příležitostí ke korupci. Dnes už je snad nad slunce jasnější, že je to málo... Některé oblasti veřejného života – policie, justice, zdravotnictví – totiž nelze beze zbytku zprivatizovat a nechat v nich působit „neviditelnou ruku trhu“, i kdyby nakrásně platilo, že tato „neviditelná ruka trhu“ všechno nejuspokojivěji vyřeší (a ono to v naší složité společnosti tak jako tak neplatí). Zkusme pojmenovat, oč tento způsob „boje proti korupci“ vlastně usiluje: Usiluje o vytvoření takového systému, v němž bychom už nemuseli být dobrými lidmi. Nejde o to, aby lidé museli být poctiví; jde o to, aby se nám podařilo vymyslet systém, v němž by na morálce jeho aktérů nezáleželo.“

Každému je snad jasné, že takový systém nemůže v praxi ani vzniknout, natož fungovat. Lidově řečeno: „Kapři si rybník nevypustí“. Domnívám se přitom, že se nenajde žádný normální člověk, který by si nepřál žít ve společnosti rovných příležitostí a možností je realizovat. Proč se to v naší praxi nedaří? Protože k tomou chybí (nejen) politická vůle? Asi mnozí vnímáme, že je v našem státě „cosi shnilého“, chceme s tím něco dělat (viz průběh a výsledek voleb v minulém roce), ale nějak se přesto nedaří zvrátit zaběhané stereotypy.

Základní podmínkou fungování zdravé polečnosti, která se umí účinně s korupcí vypořádat, je to, aby byla vysoká všeobecná úroveň morálky. Zvláště závažné pak je, aby elita společnosti byla v tomto smyslu ostatním lidem vzorem. Jaká je realita v této oblasti, když se ohlédneme do minulosti, nemusím (po mnoha publikovaných aférách) nikomu opakovat. Smutnou skutečností zůstává, že jestli někdo doufal, že po počátečním období „dětských nemocí“ naše demokracie dozraje k vyšší úrodni pochopení „věcí veřejných“, pak nutně musí být velice zklamán. Souběžně s ekonomickým růstem nedocházelo k růstu slušnosti a mravného jednání – toho, co se nazývá sociální kapitál. Opět budu citovat D. Drápala: „Považuji za bezpečně prokázané, že nedostatek sociálního kapitálu je to, co nám v naší vlasti vlastně nejvíc vadí. Měli bychom učinit předmětem svého zájmu, proč se tento sociální kapitál neustále vytrácí, a co by se muselo stát, aby se tento neblahý trend zvrátil.“

Je nutné všeobecně přijmout poznání a pochopení, že bez pevného mravního základu není možné vybudovat zdravou společnost. Jsem hluboce přesvědčen, že nejlepším zdrojem těchto hodnot jsou hodnoty křesťanské. Lze doložit (a není náhodou), že země, v nichž křesťanské principy nebyly jen otázkou formálního náboženství, ale proběhla v nich v historicky nedávné době probuzenecká křesťanská hnutí, jsou zároveň zeměmi s tradičně vysokou vnímavostí ke škodlivosti korupce jsou zároveň zeměmi s tradičně  vysokou úrovní sociálního kapitálu (Švýcarsko, skandinávské státy, USA, Německo) – a mimochodem i nejvýkonnějšími ekonomikami, státy velmi bohaté a prosperující.

Odkaz na článek Dana Drápal Jak ven z bahna: http://dan.drapal.org/index.php?id=309

 

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 13.1.2011 17:00 | karma článku: 11,40 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."