Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Možnosti mírového soužití mezi Židy, křesťany a muslimy

Dva dny po demonstraci na podporu pronásledovaným křesťanům v Praze na Václavském náměstí (18. 1. 2011), kde zástupci veřejnosti, včetně Židovské liberální unie, křesťanských společností a církví vyjádřili svou solidaritu s pronásledovanými křesťany, se vedla panelová diskuse s představenými jmenovaných náboženství v ČR o soužití v míru. Přítomní byli: Emir Omic, imám z muslimské mešity v Praze, Josef Hauzar, kancléř pravoslavné církve v ČR, Pavel Černý, kazatel Církve bratrské v Praze, Karol Efraim Sidon, vrchní zemský rabín, Monsignor Tomáš Halík, farář Akademické farnosti u sv. Salvátora v Praze. Diskusi moderovali Kateřina Děkanová a Mikuláš Vymětal, evangelický duchovní.

Panelová diskuze. Zdroj: Internet

Co se dělo při oficiální části panelové diskuzi a její průběh je možné zjistit třeba na Křesťanu dnes:

http://cs.christiantoday.com/article/v-praze-se-uskutecnila-panelova-diskuze-dialog-zidu-krestanu-a-muslimu-jak-spolu-zit-v-miru/17770.htm

Pro čtenáře mého blogu, který se více zajímá o autentické postřehy, zde umisťuji poznámky účastníka této akce Václava Lamra, který mi je poskytl k publikování. Teologické i jiné otázky, jež padly v diskuzi, shrnul následujícím způsobem:

A. Nutnost a překážky dialogu:

1. Dialog mezináboženský, směřující k míru je nejen možný, ale nutný. (všichni) 2. Dialog není možno vést v oblastech, kde je převážná většina muslimů. (Černý) 3. Přiznali negativní zkušenosti s muslimy. (Černý, Sidon, Hauzar) 4. Problémy v dialogu dělají islámští a křesťanští fundamentalisté. (Halík poznamenal, že si více rozumí s islámskými teology, než s některými křesťany u nás – jmenoval konkrétně P. Hájka) 5. Dialog by měli vést speciálně vyškolení teologové. (Halík) 6. Proklamace křesťanů ovlivňují islámské teology. (Omic)

B. Věroučné názory:

8. Bůh Koránu je totožný s Bohem Bible. (Vymětal, Halík) 9. Duch svatý působí a rozdává své dary i mimo křesťanské církve. (Halík) 10. Je nutno rozlišit historického Ježíše z Nazaréta a Ježíše solidarizujícího s trpícími. (Halík) 11. Křesťané by se měli učit od muslimů modlitebnímu nasazení a oddanosti k Bohu. (Hauzar) 12. Není podstatné konat nějaké proklamace, důležitější jsou skutky. (Sidon) 13. Islám je čistý teismus. (Sidon) 14. Židé nemohou přijmout u křesťanů učení o prostředníku, (kristologii) ani u muslimů jejich výklady Koránu a Písma. (Sidon) 15. V Koránu jsou nejen místa s negativním obsahem o zabíjení, ale i místa o míru. (Černý, Omic) 16. Svatá Písma vyzývají k míru. (všichni) 17. Verše o zabíjení v Koránu jsou historickými reakcemi na války v době Mohameda, nedají se chápat jako aktuální instrukce proti nemuslimům v dnešní době. (Omic) 18. Korán mluví o Ježíši s úctou a pozitivně. (Omic) 19. Bůh je pluralitní, umožňující různé chápání, pro různé směry monoteistických náboženství. (Halík) 20. V oblasti mystiky a modlitby mohou v lásce k Bohu muslimové a křesťané naleznout porozumění. (Halík) 21. Sjednocení světa je proces, do kterého by křesťané měli přispět svými deklaracemi v různých oblastech, především v duchovní oblasti. (Halík) 22. Pro syny Noemovy (národy mimo Židy) je pojetí Boha skrze prostředníka přijatelné, a je to alternativa proti sekulárnímu zpohanštění. (Sidon) 23. Bible je otevřená jinověrcům, nabízí národům řešení k vzájemnému porozumění, a je citlivá k řešení sociálních vztahů. (Černý) 24. Spasení může člověk přijmout i mimo zvěst evangelia, pokud se řídí svědomím a rozumem. (Halík )

C. Otázky, které nám teologové nezodpověděli a které nám dluží:

Jak můžeme vytvářet mír s militantními islamisty? (viz: Dialog není možno vést v oblastech, kde je převážná většina muslimů - Černý) Jak chcete vést dialogy s lidmi, kteří věří, že půjdou do nebe protože vraždili křesťany? Pane Černý a Hauzare, také věříte jako páni Vymětal a Halík, že Alláh je totožný s Bohem Bible? Kde je to teologicky osvětleno? Kde je to v Bibli? Jsou tedy liché výroky Bible o Boží jedinečnosti? Například v Deut 6,4, Izaiáši 42,8 a Izaiáši 42,11? Má ten jeden Bůh islámu a Bůh Bible dva rozdílné charaktery? Je pro někoho Otcem, který plodí, a pro jiné je neplodící? (viz Súra 112.3 Súra 4.149 versus Galatským 4,4 a Matouš 17,5, Jan 1,18) Může tentýž Bůh vyzývat, abychom Židům žehnali a je potěšovali je, a stejnými ústy v Koránu Židy urážet a zavrhovat? (Súra 9.30 a Súra 5.64,65 versus Genesis 12,1-3 atd.) Může jeden a tentýž Bůh zavrhovat důvěrný vztah a zároveň ho vytvářet a k němu zvát? (Súra 4.51 versus 1. Korintským 6,17, Žalm 37,4, Deut. 6,5) Může Bůh skrze jednoho proroka v Koránu žádat zavržení nevěřících a skrze jiného v Bibli prohlašovat, že nemá zalíbení ve smrti hříšníků? Může tentýž Bůh ukazovat někomu správnou cestu, přičemž jiné vede do bloudění, a na jiném místě zjevuje svou vůli, aby byli všichni spaseni a všichni aby poznali pravdu? (srovnej Súra 6.125 versus 1. Timoteova 2,4) Může jeden a tentýž Bůh slibovat v nebi manželství, a druhý to ústy Proroka pokládá za bloudění ? (Súra 3.13,15 versus Matouš 22,29.30 ) Jak se může formovat ekumena s muslimy, když několik veršů Koránu (např. Súra 5.56  a celá Súra 109) zakazuje se přátelit s jinověrci? Je pravda, že jednou z podmínek přijetí křesťanství do světového bratrstva náboženství je vymazání textu Jan 14,6? Učí či věří ortodoxní Židé, že Alláh je Adonaj? Proč se Židé už na začátku nepřipojili k Mohamedovi, když hlásal jednoho boha totožného s Bohem Bible?

Tohle je několik otázek, na které bychom od vás teologů ekumenického dialogu chtěli jasnou odpověď, pokud možno doloženou z Písma - uzavřel svůj poznámkový blok Václav Lamr z F.A.K. Praha.

 

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 27.1.2011 7:30 | karma článku: 14,16 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."