Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mistr Jan Hus a jeho poselství pro dnešní dobu

Přednedávnem jsem reagoval na blogu na záměr za peníze Evropské unie zrekonstruovat Husův rodný domek v Husinci, přičemž všechny okolnosti nasvědčují, že se okolo tohoto projektu rojí lidé – řečeno eufemisticky – velmi nešlechetní, takže hrozí v této souvislosti veliká ostuda a také přímé popření Husova odkazu. Dostal jsem všelijaké reakce na tento článek, z nichž některé se soustředily na Husův odkaz, aby jej nepokrytě zpochybňovaly a marginalizovaly. Přestože je mi jasné, že od lidí, kteří jsou „tělesní“, lze takové reakce očekávat, uvažoval jsem o uveřejnění článku, který by Husův odkaz jasně vykreslil. Poté, co jsem v knize Václava Lamra Historický průřez proroctvími nad Československem nalezl následující text, rozhodl jsem se uveřejnit jej  (otiskuji jej mírně krácený o některé osobní pasáže). Václav Lamr píše o Husovi:

Prorok autority Božího Slova, prorok člověka nového věku

Mistr Jan Hus, rektor pražské university byl v roce 1415 upálen v průběhu Kostnického církevního koncilu jako mučednický vyznavač pravdy Božího Slova. Svým kázáním v Betlémské kapli od roku 1408 vyhlašoval Boží soudy nad zkaženými praktikami církve a prorocky vyzdvihnul Pravdu Božího Slova, jako závazný základ pro křesťany, a autoritu, stojící nad všemi lidskými autoritami. Povýšil osobní zodpovědnost rozumu a svědomí osvětlené Božím Slovem nad slepými manipulačními příkazy instituční a zkažené církve. Tak se stal prorokem člověka nového věku, který zná svou identitu v Bohu a podřizuje se skrze vedení Ducha svatého samému Pánu Ježíši Kristu a Božímu Slovu. Je považován za duchovního otce moderní demokracie, jak mi to osobně sdělil jeden z profesorů známé americké university.

Prorocký význam Husa spočívá ve zjevení, že poznanou pravdu a Bohem osvícený rozum a svědomí staví nad nejvyšší lidské hierarchie i nad církevní sněm, který svou autoritou zastupoval světovou církev i samotného papeže, a jenž věřil, že je řízen Duchem svatým. To je prorocká výzva eliášovského kalibru, která totálně a revolučně rozdělila středověké lidstvo, a to ještě sto let před Martinem Lutherem, Kalvínem a Zwinglim. V hale kostnického koncilu zazněly věty, které otřásly strukturami priorit a hodnot tehdejší institučně autoritativní církve: "Já, maje rozum, jaký mám, nemohu tak učinit bez odporu svědomí..." Něco do té doby neslýchaného a totálně revolučního. Hus je prorok vlády Kristovy nad církví skrze Boží Slovo zjevené Biblí, prorok Slovem osvíceného rozumu a Duchem svatým aktivizovaného svědomí. A právě zjevení vlády Kristovy nad církví a Slova nad naším svědomím je speciální přínos a vklad české reformace světovému reformačnímu hnutí, které následovalo.Tak jako byl pozdější Lutherův objev spásy skrze víru v Boží milost a Kalvínova vize struktury a funkce biblické církve.

Prorok osobní svobody a důstojnosti, duchovní otec moderní demokracie

Je prorokem individuální role osobní svobody před Bohem a její zodpovědnosti vůči církevním a světským institucím. Je tedy otcem, prorokem dnešních demokratických hodnot a principů, chránicích cenu a práva jednotlivce a je tedy prorokem Boží harmonie vztahů mezi povinnostmi a právy, mezi zodpovědností a svobodou, mezi individuální osobou Božího jednotlivce, jeho rodinou a státem. Odhaluje jasně omezenost a omylnost institucí, které mají nikoliv zneužívat a totalizovat jednotlivce, ale mají jim poskytnout ochranu pro rozvinutí schopností, uchovat jejich důstojnost a neznásilňovat jejich svědomí. Tím, že stát nebo světská či církevní instituce chrání práva osobnosti, je sama obohacena o dary a schopnosti svých jednotlivých členů, a v tomto vybalancovaném poměru práv a povinností, ochrany a svobod získávají oba subjekty, což je principem skutečného růstu a pokroku v moderní demokratické společnosti, postavené na křesťanských principech Bible. Tento model se podařilo částečně historicky uskutečnit v Holandsku, v omezených regionech jako byl Herrnhut (Ochranov), jednu dobu i v Polsku, později v Americe a ve Švýcarsku. Tento model biblické demokracie měl na mysli zakladatel státu a první president Československa T.G.Masaryk, když vyzdvihnul význam principů české reformace, jako základnu pro naši svobodu. Tento model demokracie mají povinnost prosazovat křesťané, jakožto občané státu.

Tento program by měl být obsahem stanov křesťansky orientovaných stran a hnutí a všech křesťany iniciovaných občanských iniciativ kulturně politického, nebo sociálně vzdělavatelného zaměření. Tak můžeme aktualizovat odkaz naší České reformace.

Bill Higgis, bakalář svobodných umění na Covenand College v USA v roce 1992 na půdě jmenované školy měl seminář pro československé podnikatele. Prohlásil, že úkolem Čechů a Slováků je objevit svou národní identitu v duši a srdci Jana Husa. Jeho aktualizace Husových výzev pro současnou Českou republiku a Slovensko je shrnuta do těchto principů:

1. Existuje vyšší moc, na níž musíte záviset, a tou mocí je sám vzkříšený Ježíš.

2. Existuje vyšší zákon, jemuž musíme skládat účty, a tím je soud Božího Slova.

3. Existuje vyšší cíl, k němuž musíme směřovat. Tím cílem je Ježíš.

Koncentrovanou myšlenku z Husa pro současnost vyjádřil ve větě, kterou doporučil naučit se zpaměti: "Samovláda bez sebekázně je egocentrická a ničí samu sebe." Bratr Bill mě osobně poprosil, abychom přeložili a vydali jeho knihu, která má název "Hus drží klíč" – což se podařilo uskutečnit.

Kdykoliv jdu kolem Husova pomníku na Staroměstském náměstí, kde jsem občas i kázal evangelium, přečtu si na čelní straně pomníku větu: "Pravdu každému přejte.." To je výzva Čechům, jako stručný návod pro náš specielní duchovní projekt, jímž máme obohatit a oslovit Evropskou Unii a svět. K tomu je nutno dodat co Hus vzkazuje i nám: "Proto, věrný křesťane, hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě učiní svobodným od hříchu, ďábla, smrti duše a nakonec od smrti věčné.." (Výklad víry, str.15) To je program českých křesťanů pro Evropskou Unii a pro celý svět.

Jan Hus v době, kdy dlel v kostnickém vězení, se mnoho modlil, psal dopisy, jejichž mnohé myšlenky mají samy o sobě prorocký charakter, například jeho výzva Pražanům, aby kázání v Betlémské kapli pokračovalo. Tehdy ve vězení měl Jan Hus prorocký sen. Viděl, jak na stěně Betlémské kaple namaloval malíř krásný obraz. Přišel však nepřítel a dílo zničil. Tu přišlo více malířů a namalovali více obrazů v kapli. Pán jej vyučoval na tom vidění, že Satan může zničit jednotlivá Boží díla, jednotlivé životy i sbory, ale přijde Duch svatý jako Nebeský malíř se svými mistry malíři a mnozí Boží služebníci budou malovat krásnější církev ve větším rozsahu a ve stále větších okruzích a oblastech. Později se toto prorocké vidění potvrdilo při šíření díla reformace skrze husitské kazatele a Jednotu bratrskou ve světě. Několikrát byly obrazy zničeny, ale na dalších místech a dnes již na mnoha kontinentech světa tito malíři malují nové a krásnější obrazy. Je také známý prorocký výrok Husův před mučednickou smrtí k jeho věznitelům, že oni si jej jako husu upečou. Ale přijde jiný pták z nebe, kterého neumlčí, nebudou moci svázat a nad ním vládnout. Myslel tím na Ducha svatého, který je v Bibli symbolizovaný jako pták - holubice. Gn 1:2, Iz 46:11, Mt 3:16

Tato vidění je jistě aktuální dnes. Mistr Jan Hus je mučedník opravdového křesťanství, oběť pravdy na oltáři politické a církevní moci, národní hrdina, hlasatel svobody a skutečného morálního pokroku, neohrožený bojovník a prorok duchovní revoluce v současné Evropě. Proroky tohoto kalibru potřebuje nejen Evropská Unie, ale i národy světa, stojící před výzvou islámu. Tito křesťané povstanou z Čech.

Autor: Martin Pinc | pátek 12.3.2010 20:15 | karma článku: 12,51 | přečteno: 1564x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."