Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

Kozlík_

30. 1. 2010 21:30
C. S. Lewis není Bible

Zejména poslední díl je poznamenán autorovým řeckým myšlením. Lewis vůbec věřil v řadu světů, v různá nadpřirozená stvoření. Která ovšem neměla původ v Bibli, ale v irských bájích, případně bájích (mytologii) řeckých. Křesťanský vliv tu je, ale je to i výrazný vliv z řeckého i irského pohanství.

Bible říká, že k Bohu je jen jedna cesta. Skr víru v Ježíše Krista. Dobrý člověk bez Krista, tak za prvé to je nesmysl, za druhé to k spáse nevede. Naopak, vírou v Krista (skutečnou vírou) jsou zachráněni všelijací lumpové a spodina. Ti slušnější, kterým je ovšem zatěžko přiznat svoji hříšnost, ti spásu minou.

Rozdíly mezi lidmi jsou jen relativní, navíc leckdy posuzováno lidskými měřítky. A Bůh to vidí jinak. Nemyslím, že by Bůh spasil jediného "slušného člověka" bez víry v Ježíše Krista. Ať ten člověk věří jakémukoli náboženství či nevěří, nebo žil jakkoli dokonale dle desatera.

Pokud by zas tolik nebylo víry v Ježíše třeba, tak na co ji hlásat. Stačilo by hlásat morálku, ať lidi slušně žijí.

0 0
možnosti
K

Kozlík_

30. 1. 2010 21:32
Re: C. S. Lewis není Bible

Jak psal někdo níže, nestačí jen víra, ale "kdo uvěří a pokřtí se". Tj vyznání víry skrz křest.

Divím se diskusi, když někteří lidé vůbec nechápou pojem spásy. Pro ně není o čem diskutovat, celé přece není, jak věří, vůbec relevantní.

0 0
možnosti
MN

Forrrest

28. 1. 2010 1:12
"Spravedlnost" po křesťansku

Neadekvátní odměna nebo neadekvátní trest - nic odpovídajícího mezi tím.

Židovský (starozákonní) bůh byl sice hnusák, liboval si v genocidách apod., ale jakmile ti lidé zemřeli, měli klid. Teprve křesťané nám přinesli tu nikdy nekončící trýzeň v lávových jezírcích. ((zvracející smajlík)) Rv

0 0
možnosti
MP

admiral666

28. 1. 2010 11:05
Re: "Spravedlnost" po křesťansku

hral jsi take posledni bitvu v warhammer 40 000:dawn of war, kde se planeta promenila diky kultu chaosu v spalenou krustu s lavovymi jezirky a v teto mizerii bylo treba zabit Sindriho, ktery transmutoval v knizete demonu?

0 0
možnosti
VI

Vlad IV

27. 1. 2010 2:21
Kdo se dostane do Nebe?

Pouze ten, kdo zemře v Boží milosti posvěcující.

Jediná jistá cesta v našem světě k milosti posvěcující vede skrze svatou katolickou Církev!

Mimo katolickou Církev může být spasen pouze ten,kdo do ní nenáleží vlastní vinou,hledá upřimně pravdu a plní vůli Boží,tak jak ji poznává! Milost posvěcující může udělit i sám Ježíš tajemným způsobem ( viz  Obrácení sv.Pavla) i třeba v okamžiku smrti (příklad sv. Dismase na kříži)! Osobní těžký hřích může být odpuštěn i dokonalou lítostí (z upřímné lásky k Bohu)! Jak jistě uznáte sám, tato,byť možná cesta je velmi nejistá....

Je třeba si ale uvědomit,že Ježíš,pak-li že udělí člověku,byť nekatolíku( lhostejno či je to schismatik,heretik,žid muslim nebo pohan) tuto Milost posvěcující,přijímá ho tímto do katolické Církve-Církve Své!!!  Je tudíž omylem, že vyznávání jakékoli jiné víry než učení Církve katolické je nějakou,,alternativní ,,cestou ke spáse!!

Extra Ecclesia-nulla salus!

0 0
možnosti
AK

Alka.24

27. 1. 2010 17:22
Re: Kdo se dostane do Nebe?

R^;-)

0 0
možnosti
MP

admiral666

26. 1. 2010 20:07
kde je forrest, chci forresta :)

Aby se tu krasne rozciloval. Jo a k tematu - do nebe nepujde nikdo, protoze nebe neexistuje ;-D 

0 0
možnosti
R

Rilian

27. 1. 2010 0:18
Re: kde je forrest, chci forresta :)

Možná vás udiví, že (podobně jako já sám) i onen zmiňovaný C.S. Lewis byl dlouho bezbožník, které by si s vámi notoval. Své postupné dorůstání k víře popisuje v několika knihách, například ve svém životopise Zaskočen radostí, nebo v Návratu poutníka. Stojí za to si jeho knihy přečíst. Nejvíc ale doporučuji, abyste se podíval, co je vlastně poselstvím Bible, jak vám radí i Komenský ve svém "Kšaftu umírající matky Jednoty bratrské".

0 0
možnosti
X

xurek

26. 1. 2010 16:14
Otazka

Mam otazku, vjinem versi se zas pise nikdo neprijde k otci nez skrze me, rika jezis, me to zni celkem jendoznacne ,nepopira to zase jine verse? a co s temi co nemohli nikdy poznat slovo bozi? Pry maji byt souzeni podle sveho svedomi, ale proc pak ta fraska s bibli a krizovanim? proc jednoduse vsichni nejsme souzeni podle sveho svedomi?

0 0
možnosti
RK

McCorner

26. 1. 2010 17:53
Re: Otazka

Luk. 12:47,48 Služebník, který znal vůli svého pána, ale nepřipravil se a nejednal podle jeho vůle, bude hodně bit. Ten, který ji neznal, bude bit méně, i když dělal trestuhodné věci. Komukoli je hodně dáno, od toho bude hodně vyžádáno. Komu svěřili hodně, od toho vyžádají víc.

Jan 3:18 Kdo v něho věří, nebude souzen, ale kdo nevěří, je už odsouzen, protože neuvěřil ve jméno jednorozeného Božího Syna.

A v Bibli jsou další texty ze kterých vyplývá, že stejně jako jsme každý jiný, prožíváme něco jiného, každý má jiný život tak i Bůh bude ke každému přistupovat individuálně.

A ohledně ukřižování - odplatou za hřích je smrt. My jsme zhřešili a měli jsme umřít. Ježíš to vzal na sebe a zemřel místo nás. Buď Ježíši věříte nebo ne a od toho se vše odvíjí a vše souvisí se vším - např. jestli věřím tomu co řekl Ježíš tak věřím že (Mar.16:16) Kdo uvěří a pokřtí se, bude spasen, ale kdo neuvěří, bude odsouzen - víra vede ke křtu.

0 0
možnosti
M

Mlzule

26. 1. 2010 11:20
Skvělý článek.

Myslel jsem si, že nick autora tohoto blogu pochází z Letopisů Narnie z dílu Stříbrná židle.

Také je zajímavé, co ve stejné kapitole, kterou zmiňuje autor, říká Lord Digory (který byl u založení Narnie): "...Jenže to nebyla pravá Narnie. Ta měla svůj začátek a svůj konec. Byl to jen stín neb kopie skutečné Narnie, která tu vždyky byla a vždycky bude - stejně jako náš vlastní svět, Anglie a to všechno, je jen stín nebo kopie něčeho ze skutečného Aslanova světa. Nemusíš truchlit pro Narnii, Lucinko...Samozřejmě, že je to tu jiné, liší se to jako skutečná věc od stínu nebo bdělý život od snu....Vždyť je to všechno v Platónovi, všechno je to v Platónovi. Propána, co jen je to dnes v těch školách učí?"  :-)

0 0
možnosti
R

Rilian

26. 1. 2010 16:35
Re: Skvělý článek.

Je to tak, můj nick je skutečně z Letopisů Narnie. MP:-)

0 0
možnosti
B

blastula

26. 1. 2010 9:00
Reinkarnace byla i součástí původní Bible

nicméně  byla odstraněna, protože se pravděpodobně z různých důvodů nehodila. To jen tak mimochodem.

Takže ono nic není ztraceno- v příštích životech si to co teď zasejeme, sklidíme.

0 0
možnosti
  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."