Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jestli do pátku neodejde, po modlitbě ho zabijeme

Ve své reportáži z Káhiry se reportérka LN Petra Procházková dostala mezi demonstranty a vyslechla výše uvedené výhružky presidentu Mubarakovi. Arabský svět Severní Afriky a Blízkého východu je v pohybu. K radikalizaci lidí v tomto světě nepochybně přispívají i moderní média, jako interetové sociální sítě a televizní zpravodajství, která umožňují instantní přenos informací a rovněž umožňují spoluprožívat dění na ulicích Káhiry ve všech okolních, zejména arabských zemích.

Demonstrace v Káhiře. Zdroj: Internet

My všichni, kdo si pomatujeme události ze sklonku 80. let, nemůžeme nevidět praralelu těchto demonstrací proti různým, většinou autoritativním režimům v různých arabských zemích v čele s Egyptem, se zhroucením železné opony a vlády komunismu v zemích střední a východní Evropy. Zatímco u nás a v ostatních zemích „reálného socializmu“ byla hlavním motorem demonstrací touha po svobodě a nastolení demokratické vlády, příčinou protestů lidí v arabských zemí je spíše nesouhlas s vládnoucí oligarchií a kleptokracií, jež vedla na jedné straně k pohádkovému zbohatnutí úzké vrstvy, spojené s vládou, ale na druhé straně neřešila velmi bídnou životní úroveň drtivé většiny populace.

"Jestli do pátku nepochopí, že je konec, v jednu hodinu, hned po modlitbě ho zabijeme," volal mladík s kudrnatými vlasy. Říkal to nejdřív mne, ale posléze už to provolával k menšímu davu, který se kolem nás hned shlukl. "Musíme ho zabít, jinak neodejde," přizvukoval mu jiný. "Hned po páteční mši," souhlasili ostatní. "Pomodlíme se a půjdeme na to," řvali už i od nás vzdálenější postavy. Pak kdosi zasáhl a výzvy k násilí ukončil krátkým: "Buďte zticha hlupáci, tohle nesmíte říkat, to by byl konec našich protestů. Chcete krveprolití?" - cituji z hlasů, které zaslechla reportérka LN P. Procházková na káhirské ulici.

Jakou alternativu vlády ale nabízejí ti, kdo vedou demonstrace? Jedinou skutečně organizovanou politickou opozicí v Egyptě, jak se zdá, je Muslimské bratrstvo – tj. islámští fundamentalisté, kteří jsou pokládáni za stejně nebezpečné teroristy, jako např. Al-Kajdá a jejich činnost byla proto v Egyptě ilegální. Dnes dopoledne Muslimské bratrstvo v televizi Al-Džazíra vyzvalo Mubarakův režim k odstoupení a vytvoření vlády národní jednoty. Pokud dojde k ustanovení vlády pod vedením islámských fundamentalistů v Egyptě, ovlivní to celý arabský a islámský svět (a tím pádem i nearabský a neislámský) s důsledky, které si netroufám domýšlet.

Wikipedie o Muslimském bratrstvu

Koncepce a postoje Muslimského bratrstva : Asociace muslimských bratří vychází z přesvědčení, že muslimové tvoří jediný národ spojený islámskou vírou. Tato víceméně sunnitská organizace vystupuje na veřejnosti značně populisticky a předkládá demagogické radikální požadavky. K získání podpory se velice intenzivně zabývá sociálními otázkami. Podporuje teroristické operace v Izraeli a Iráku a nabádá věřící k rozšíření islámského vlivu i za cenu „použití meče“. Významným členem Bratrstva byl Sajjid Kutb (1906 - 1966), který roku 1958 napsal svou první knihu – stěžejní dílo Milníky, které sepsal ve vězení nedlouho před svojí smrtí. Obsah díla byl ovlivněn zkušenostmi během jeho studijního pobytu v USA, kde byl šokován morální zkažeností západní společnosti. Milníky ovlivnily další směřování celé organizace. Členové Muslimského Bratrstva věřili, že Korán a Sunna představuje dokonalý způsob života a politické organizace. Podle nich má být uzpůsobena i forma státu a veškeré islámské vlády mají být nakonec sjednoceny v chalífát. Bratrstvo se také snaží o sociální spravedlnost, odstranění chudoby a korupce a o politické svobody v rámci islámských pouček. Staví se proti kolonialismu a prozápadně orientovaným muslimským národům. Zastává tradičně islámské postoje v genderových otázkách (ženská práva, oblékání apod.) a klade důraz na mravnost, skromnost a pracovitost.

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 3.2.2011 11:00 | karma článku: 13,64 | přečteno: 1269x
  • Další články autora

Martin Pinc

Klamavá reklama na Idnes propaguje dumping

Jako praktikující architekt sleduji mimo jiná periodika i rubriku Bydlení na Idnes. Někdy tam jsou publikovány zajímavé stavby, jindy se ale divím, z jakého důvodu jsou ty či ony vily či rodinné domy předváděné, a tak trochu podezřívám redakci, že jde o domy nějakých známých či jiných subjektů tak či onak spřátelených s redaktory této rubriky. Čas od času se tu najde i tzv. komerční příloha, v níž je při použití grafického řešení, jenž se nijak neliší od běžných článků v této rubrice, čtenářům dávkována někdy velmi zavádějící reklama.

1.11.2012 v 9:00 | Karma: 13,56 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

„Dejme barvy dohromady“

Pod tímto sloganem se koná letošní Prague Pride. Můj přítel Václav Lamr, evangelista, křesťanský výtvarník a autor mnoha textů, básní a aforismů se zamyslil nad biblickým významem jednotlivých barev duhy v následující úvaze:

15.8.2012 v 19:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Poselství bible

Mnoho lidí se v průběhu dějin domnívalo, že různými argumenty zneváží či zesměšní bibli a její poselství lidem od živého Boha, a až ji definitivně znemožní, bude slovy K. Marxe jako nepotřebná vyhozena na „smetiště dějin“. Těch, kteří „dokazují“ její nepravdivost, či že obsahuje podvrhy a smyšlenky, se i dnes najde mnoho a mnoho. Často je jimi „dokazováno“, že příběhy, popsané v knihách Bible se nikdy nestaly (nebo staly úplně jinak), že postavy v ní uvedené nikdy ve skutečnosti nežily, a nejčastěji, že jde o plagiáty, že bible obsahuje jen špatné opsání nějakých jiných starších mýtů či příběhů. V tomto „očistném díle“ bylo a je zapojeno rovněž mnoho teologů, zejména v období rozmachu pozitivistické vědy 19. století, různí učenci a „badatelé bible“, kteří zpochybňují Ježíše a bibli se ale najdou i dnes.

28.6.2012 v 8:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Příběh bezpráví – Josef Korbel

27. červen je oficiálně Dnem památky obětí komunistického režimu. Tohoto dne byla popravena Milada Horáková, která se tomuto totalitnímu zřízení stavěla aktivně na odpor. Chtěl bych přispět k uctění památky všech obětí komunistické ideologie vzpomínkou na mimořádného člověka, který byl zatčen, vězněn a mučen v kriminále jen proto, že byl aktivním křesťanem. Už to představovalo pro komunisty těžký zločin.

27.6.2012 v 11:00 | Karma: 17,90 | Přečteno: 2639x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Kde je centrum křesťanství?

Centra většiny světových náboženství zůstala tam, kde tato náboženství vznikla. Islám měl svůj počátek v Arábii, Mecce, a Blízký východ zůstává i dodnes hlavním střediskem islámu. Buddhismus vznikl na Dálném východě a dodnes tam leží jeho duchovní centrum. Stejné je to i s hinduismem – zrodil se v Indii a dodnes tam je jeho středisko. Centrum křesťanství se naproti tomu stále přesouvá, stále putuje.

19.6.2012 v 18:05 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1619x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."