Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dál na Haiti

Haiti zažilo nejhorší přírodní katastrofu své historie. Na ostrově, který byl svým objevitelem Kryštofem Kolumbem nazván rájem na zemi, se v nedávných dnech rozpoutalo opravdové pozemské peklo. Tato katastrofa se odehrála ve státě, který přes všechen svůj úžasný přírodní potenciál dlouhodobě strádá nesmírnou chudobou. Její obyvatelé si sice vybojovali jako první otroci na světě svobodu, ale nikdy si neuměli dobře vládnout.  President René Préval sice vyhlásil, cituji:"Rekostrukce Haiti nezačne zvenčí, ale zevnitř. Potřebujeme obnovit demokratické instituce, které jsou podmínkou politické stability." Otázkou ale zůstává, zda před katastrofou zde nějaké fungující demokratické instituce vůbec byly.

Jedním z největších problémů této země totiž bylo naprosto neefektivní fungování státní správy, se facto založené na úplatcích. Zemi vládli po dlouhá desetiletí bezohlední diktátoři, kteří neprojevovali žádný zájem o nějaké povznesení své země („Papa Doc“ a jeho syn), a ani vláda současného prezidenta René Prévala se příliš od tohoto trendu neodchýlila (jeho vláda byla popisována jako „ekonomický Armagedon“). Její „akceschopnost“ se ostatně projevila právě po zemětřesení, kdy nebyla schopna jakkoli reagovat na vzniklou situaci (částečnou omluvou může být skutečnost, že prezidentský palác i sídlo vlády a dalších institucí byly zničeny) – dodnes nefungují ani hasiči, nebo ozbrojené složky a veškerá organizace pomoci je tak závislá na zahraničí. Místní lidé podle informací médií dílem reagují na situaci pasivně, dílem se hněvají, ža zahraniční pomoc se k nim nedostává dostatečně rychle. Jednou z hlavních příčin tohoto jevu je právě neschopnost Haiti zorganizovat distribuci humanitární pomoci vlastními silami.

Při úvahách, jak by bylo možno řešit nastalou situaci dlouhodobě – poté, co se pohřbí mrtví a odklidí trosky – mně napadlo, že paradoxně by tato katastrofa mohla Haiti pomoci zemi nastartovat k růstu. Trochu mne k této úvaze vede rozhovor s „Češkou na Haiti“ Lenkou Hellerovou. Tato mladá žena, která se na Haiti ocitla již nějakou dobu před zemětřesením jako pracovnice neziskové organizace Amurt, uvádí, jak tato situace krize vede lidi k aktivitě – k tomu, aby si pomáhali a hledali způsoby, jak spolupracovat. Napadá mne, jak by bylo skvělé, kdyby tato spolupráce vedla k vybudování samosprávy fungující bez státní byrokracie a posléze i k systému přímé demokracie. Když lidé takto zjistí, že si mohou většinu věcí zařídit bez toho, že by na nich parazitovali úplatní státní úředníci, povede to k rozvoji jejich schopnosti jednat jako svéprávné a zodpovědné lidské bytosti. Toto vědomí jim tedy umožní „mentálně dospět“ - neočekávat jen pasivně pomoc či almužnu, nebo neřešit svou nouzi kriminálními činy, ale uvědomit si, že mohou sami svou prací a svým úsilím změnit svůj osud.

Pokud by Haiti potřebovalo zahraniční podnikatele, pak takové, jako byl v časech 1. republiky Tomáš Baťa: Do jeho továrny ve Zlíně se přicházeli ucházet o práci chudí lidé z okolních horských vesnic, rolníci bez vzdělání a bez jakýchkoli znalostí průmyslové výroby. Pro tyto jednoduché vesničany vytvořil Baťa komplexní systém, zahrnující vzdělání, osvojení správných návyků včetně životosprávy, pravidelného denního režimu a šetrnosti (všem založil spořící konto). Tomáš Baťa si jasně uvědomoval, že práce podřízených, která je bez motivace, je výrazně slabší než práce těch, kterým jsou svěřeny pravomoci a důvěra. Baťa sám to komentoval slovy: „Mým cílem nebylo vybudovat firmu. Potřeboval jsem vychovat lidi, kteří budou dobře sloužit zákazníkům. Teprve s nimi jsem mohl vybudovat firmu.“ Baťa vytvořil systém samostatných oddělení se samostatnými vedoucími. Změnil myšlení zaměstnanců a vetknul jim motivaci. Každé oddělení mělo samostatný rozpočet, každý byl placen podle svých zásluh. Takto pak nevychovával snadno manipulovatelnou „dělnickou třídu“, ale vypěstoval ve svých zaměstnancích podnikatelské návyky, doslova je povzbudil, aby byli schopni se postavit na vlastní nohy. Jeho zaměstnanci obvykle po několika letech, když prací u Bati získali základní kapitál, začínali s vlastním úspěšným podnikáním.

Pokud jde o zahraniční pomoc, přimlouvám se o takový systém, který v maximální míře zapojí místní lidi do nové výstavby. Takovým způsobem se vyřeší mnoho problémů najednou – problém nezaměstnanosti, problém chudoby i to, že pokud se na stavbě svého domu, školy, silnice ve své obci budou podílet lidé, kteří tam žijí, získají k tomu, co budují vztah a pocit odpovědnosti a sounáležitosti. K obnově země podle mého názoru, nepřispěje masivní pomoc na úrovni státu, která by stejně z valné části skončila v kapsách místní kleptokracie. Obávám se ale, že bude zřízena nějaká „Haitská banka pro obnovu a rozvoj“, která, podobně jako její existující evropská jmenovkyně, pohltí polovinu svěřených prostředků na výstavbu okázalých budov a platy zbytečných zaměstnanců. Místo toho by bylo podle mého názoru mnohem efektivnější a vhodnější podpořit rodinné podniky formou „mikropůjček“. Velkou pomocí Haiti by také bylo, kdyby zdejší výrobci a farmáři prostřednictvím „Fair trade“ získali garantovanou možnost odbytu svých výrobků na zahraničních trzích.

Na Haiti bude po této tragédii nesmírné množství sirotků, jejichž životní situaci již chtějí zčásti řešit v USA nabídkou umožnění trvalého pobytu na jejím území. Bylo by jistě také chválihodné pomoci s péčí o ně adopcí, nebo alespoň spolufinncovat jejich vzdělání pomocí „adopce na dálku“. Přístup ke vzdělání pokládám za klíč pro budoucí rozvoj Haiti

Postupem času, jestliiže poroste míra vzdělanosti a kredibility země, si umím představit, že budou přicházet i zahraniční investice, které pomohou s vybudováním moderní ekonomiky, jež umožní mnohem vyšší kvalitu života na Haiti.

Vysvětlivka - co jsou mikropůjčky (zdroj Marketingové noviny): Jedná se o půjčku s minimální výší – zpravidla se suma pohybuje kolem 100 USD, která je poskytována lidem, kterým by banky za normálních okolností nepůjčily. Vedle této služby se v průběhu let vyvinul celý “mikrosystém” – od mikropůjček po mikropojištění a další, pro existenci ve finančním světě, nezbytné služby. Mikropůjčky a další služby ze sektoru mikrofinancí jsou poskytovány lidem a rodinám žijícím na pokraji chudoby. Tedy těm, kteří by jinak na klasické bankovní a pojišťovací služby nedosáhli - klienti mikrofinancí mají vesměs podprůměrné a nízké příjmy. Díky tomuto systému je zpřístupněno spoření, půjčky, pojištění a další finanční služby a lidé jsou tak schopni se lépe vypořádat s každodenními problémy. Výzkumy ukazují, že mikrofinance mohou pomoci v naplnění základních potřeb - například s přístupem k mikropojištění mohou tito lidé zvládat nenadálé výdaje, které jsou spojeny s vážným onemocněním nebo ztrátou majetku.

Přístup k normálnímu spořícímu účtu je často i prvním impulsem ke spoření. Chudí lidé sice šetří neustále, ale poměrně neobvykle. Investují do šperků, domácích zvířat, stavebního materiálu a dalších věcí, které mohou být snadno směnitelné za hotovost. Přístup k bezpečným a klasickým spořícím službám tak poskytuje jistou rezervu, která je k dispozici, pokud se vyskytne potřeba sezónních výdajů či pokud nastanou těžké časy. Nicméně, i přes poměrně neobvyklou klientelu jsou mikrofinanční instituce (MFI) ziskové. Jedním z důvodů je nutnost pokrytí trvalých nákladů, které se týkají informačních služeb a adaptování se na potřeby populace, které se těchto služeb běžně nedostává. Navíc po sérii několika mikropůjček klienti často chtějí rozšířit své podnikání. Stejná MFI musí držet krok i s potřebou vyšších půjček, které umožňují, aby se soukromé podnikání rozrostlo v malou firmu. Studie provedené v Indii, Keni a na Filipínách ukázaly, že průměrná návratnost investic v mikropodnikání se pohybuje v rozmezí od 117 do 847 procent a že tato vysoká návratnost je obvyklá. A tak i když se úrokové sazby MFI zdají vysoké, ve výsledku tvoří pouze malou část zisku těchto podnikatelů. Úroky, které si účtují majitelé zastaváren jsou mnohem vyšší.

 

Autor: Martin Pinc | středa 20.1.2010 20:30 | karma článku: 9,74 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2304x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."