Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glosa k demonstraci před pražskou radnicí

V Praze dnes opět demonstrovali lidé proti povolebnímu spojení ODS a ČSSD na pražské radnici. Mnozí z nich byli studenti vysokých škol a vesměs ztělesňovali dlouho nebývalou politickou aktivizaci mládeže. Ukazuje se, že především mladí lidé už mají plné zuby té „reálpolitiky“, která u nás za poslední desetiletí tak nějak zdomácněla.

zdroj: Zprávy-Tiscali.cz

O názorech nastupující generace diskutuji s našimi dětmi, kteří také patří mezi ony rozhněvané mladé lidi. Často čtu na internetu komentáře jejich odpůrců ve smyslu, že na tyto akce chodí stále stejní zapšklí „pravdoláskaři“ s „blbou náladou“. Jsem přesvědčen, že tito komentátoři se velice mýlí. Nejsem si sice jistý, zda bylo od Václava Havla politicky úplně moudré, že si na této demonstraci „přihřál svou polívčičku“ a takové komentáře povzbudil. Jsem ale přesvědčený, že to byla ostentativní bohorovnost těchto cynických partajníků a ne náklonnost k V. Havlovi, která vedla k aktivizaci studentů. Zavedené strany by si měly konečně uvědomit, že ignorování protestující mládeže ze strany jejich politických matadorů se jim dlouhodobě velice vymstí. Aniž by si toho byli příliš vědomi, jak se zdá, „probudili obra“ - způsobili, že tito lidé, kteří budou příští elitou národa, k nim ztratili důvěru a jejich hanebné jednání vede mladé vysokoškoláky k mimořádně aktivnímu zájmu o politiku.

Sledoval jsem odpolední diskuzi na radnici, z níž bylo zřejmé, že mnozí z našich předních politiků opravdu nevědí, „která bije“. Exprimátor¨, dnes poslanec Bém se snažil s přesvědčivým nedostatkem politického taktu přesvědčit přítomné nepřítelsky naladěné publikum, že odvedl dobrou práci – město je ve skvělé finanční kondici, jen se prostě pár drobností, jako je Open card nepovedlo. Problém je, že zřejmě naprosto nedomýšlí, že Open card je pro demonstranty přímo symbolem zkorumpovanosti radnice za jeho mandátu.

Co je v této souvislosti platné, že Praha je 5. ekonomicky nejsilnějším regionem v Evropě, když tuto svou ekonomickou sílu není schopna proměnit v podobnou pozici z hlediska kvality života. Ta je často nižší, než v některých hlavních městech východní Evropy. Naprostá preference automobilové dopravy a masivní investice do ní pak vedou k přehlížení skutečnosti, že Praha by měla být především přátelská k lidem, kteří v ní žijí. Srovnatelná města střední Evropy jsou v tomto ohledu  Praze nedostižným vzorem, i když často nejsou zdaleka tak turisticky atraktivní. Proč je dosud historické jádro zcela přístupné pro veškerou automobilovou dopravu, když mnohem větší města, jako je Londýn ze svého City tuto dopravu vykázala? Proč jde tak monstrózní procento pražského rozpočtu na stavby pro automobilovou dopravu, kdežto např. na cyklostezky jen naprosté minimum? Proč tak často převrací Odbor památkové péče MHMP rozhodnutí NPÚ a umožňuje realizovat v Pražské památkové rezervaci stavby, které trvale poškozují historické dědictví Prahy (je charakteristické, že se to děje v drtivé většině případů u velkých staveb, které mají ekonomicky silné a vlivné investory)? Mohl bych pokračovat poukazy na často velmi macešský vztah k humanitárním organizacím, které za Prahu řeší problémy s bezdomovci a ostatními sociálně slabými obyvateli Prahy, atd., atd.

Za naprostý výsměch, ba přímo facku do tváře, pokládají studenti podivné čachry s volebními lídry, které obě strany předvedly – o J. Kalouskovi za ODS neví dnes nikdo nic a o J. Dienstbierovi jr. za ČSSD jen to, že poté, co odmítl mesalinaci s ODS byl ze své pozice odstoupen a hlavní personou za tuto stranu se stal K. Březina. Ten Březina, který se v minulosti zviditelnil jako podržtaška M. Zemana, za což si vysloužil post ministra „bez portfeje“. Později se nechvalně proslavil jen v bulváru, když současně oplodnil svou ženu i sekretářku. Od této doby o něm nebylo slyšet, až nedávno se ukázalo, že byl pohodlně „uklizen“ v dozorčích radách všelijakých podniků, jež jsou ve vlastnictví Prahy. Tak tento člověk byl nyní zvolen 1. místostarostou Prahy!

Nový primátor B. Svoboda proklamoval, že do své funkce přichází jako nový, touto minulostí nezatížený člověk, že je připraven k velmi tvrdým opatřením. Bude ale schopen to ustát, je-li obklopen lidmi, z nichž někteří už zcela ztratili schopnost vnímat morální rozměr svého jednání? Obávám se, že ho čeká jízda na tygru...

Autor: Martin Pinc | úterý 30.11.2010 23:30 | karma článku: 21,85 | přečteno: 1244x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."