Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demonstrace za Izrael a konspirační teorie

Včera jsem ze zúčastnil pražské demonstrace, podporující stát Izrael a jeho nesouhlas jednostranným vyhlášením samostatného státu Palestina a jeho přijetím za člena OSN na 66. zasedání Valného shromáždění OSN. V této souvislosti jsem se v poslední době (dokonce v křesťanských kruzích) setkal s názory, že se o situaci na Blízkém východě netřeba zajímat a že je chybou, se když pravicově, či konzervativně smýšlející člověk angažuje ve prospěch demokratického státu Izrael.

Namísto toho jsou vytahovány karty všelijakých konspiračních teorií a spekulací o tom, že svět je řízen skupinou bezohledných lidí, často židovského původu (a je jedno, zda si říkají svobodní zednáři, ilumináti či skupina Bilderberg) že je naším hlavním úkolem bránit se jejich spiknutí. Chtěl bych v této souvislosti právě na dějinách státu Izrael ukázat, jak zásadně se tyto teorie rozcházejí s historickou realitou:

Už v den svého vzniku byl stát Izrael napaden okolními arabskými zeměmi s cílem zahnat Židy do moře a nepřipustit jeho trvání. Velká Británie, hlavní světová mocnost ovlivňující do této doby dění v této oblasti, dala ruce pryč a do těchto událostí prakticky nezasahovala. Vojenské vítězství Izraele bylo téměř zázrakem vzhledem k mnohonásobné převaze Arabů. Uskutečnilo se do značné míry díky všestranné vojenské spolupráci tehdy již komunisty ovládaného Československa, které vyškolilo piloty a další specialisty a dodalo Izraeli zásadně důležitou vojenskou techniku. (V psychologické rovině pak jsou četná svědectví o tom, jak arabské odpůrce v bojích přepadal těžko vysvětlitelný strach a úděs z židovských protivníků, který je vedl k tomu, že v panice opouštěli své pozice. Podobně panicky pak mnozí palestinští Arabové utíkali ze svých domovů do okolních zemí)

K této pomoci mohlo dojít jen proto, že sovětský diktátor Stalin doufal, že v Izraeli převládně komunistická ideologie (do Izraele se po válce přistěhovalo množství komunistů - ostatně izraelská družstva – kibucy – představovaly snad nejdůslednější aplikaci komunistických teorií v praxi) a Izreel se ocitne ve sféře jeho vlivu. Západní státy totiž tehdy vojensky Izrael podpořit odmítly. Pro zprostředkování pomoci Stalin zvolil svého tehdejšího satelita, Československo. V tom, že se Izrael stane dalším komunistickým satelitem, se ale Stalin přepočítal, jak záhy zjistil a tak již po několika letech Sovětský svaz svou pozornost obrátil na sousední arabské země, do nichž infiltroval komunistickou ideologii (a vyzbrojil je nejmodernějšími zbraněmi, aby mohly zničit Izrael – což se jim nikdy nepodařilo).

Pokládám za úžasný paradox historie, že země zla, ovládaná snad nejhorším diktátorem světových dějin, masovým vrahem a satanistou Stalinem, se stala poslušným nástrojem v Boží ruce, a způsobila, že naše republika výrazně přispěla k tomu aby Izrael mohl obstát v boji proti svým nepřátelům. Takový scénář by si věru žádný člověk či spiklenecká skupina nemohl naplánovat a vymyslet.

Podobně i v dalších vojenských konfliktech s okolními arabskými zeměmi mohl Izrael obstát jen díky napřirozené Boží pomoci, a nikoli na základě činnosti nějaké spiklenecké skupiny. Rovněž mnohé další zásadní obraty v dějinách Evropy a světa (včetně rozkladu a pádu zemí komunismu v roce 1989, nebo současného „jara“ arabských národů) mohou být interpretovány jako výsledek režie jakýchsi spiklenců – já se ale domnívám, že to je špatný úhel pohledu. Pád komunistických režimů byl Božím dílem osvobození národů střední a východní Evropy ze jha komunistické ideologie, dílem, jehož cílem bylo nastolení svobody myšlení. Jako křesťan jsem totiž přesvědčen o tom, že tím, kdo je vládcem (hybatelem) dějin, nejsou spiklenci, ale je jím svrchovaný Bůh.

Nepochybuji přitom, že ve světě mocně působí opačné síly inspirované Božím nepřítelem, ďáblem, jejichž úsilí se dá souhrnně označit jako „budování Babylónské věže“ (viz Genesis: „Nuže, vystavějme sobě město a věž, jejíž by vrch dosáhl k nebi, a tak učiňme sobě jméno, abychom nebyli rozptýleni po celé zemi.“ Lidé se rozhodli postavit tuto věž, aby oslavili sebe, nikoliv Boha. A tak Bůh rozdělil jediný lidský jazyk na mnoho různých, takže upustili od postavení města Babylon a věže, sestoupil na zemi a rozptýlil lidi po celém světě.) Takovou Babylonskou věží byla všechna impéria a světové říše, v nedávné minulosti jí u nás bylo budování socialismu („ráje na zemi“) a dnes je jejím symbolem Evropská unie.

Bible si o tom nedělá žádné iluze, když praví slovy apoštola Pavla (2. kap. Ef, 1-3): „...dříve jste žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu. I my všichni jsme k nim kdysi patřili; žili jsme sklonům svého těla, dali jsme se vést svými sobeckými zájmy, a tím jsme nutně propadli Božímu soudu tak jako ostatní.“ Jinými slovy – pokud člověk nevstoupí do smlouvy s Bohem, zůstává pod vlivem Božího nepřítele.

Zpátky k tématu: Stát Izrael sice vznikl na základě lidských plánů - sionistického hnutí - a jeho existence byla potvrzena lidským shromážděním - Spojenými národy (do značné míry jako uznání práva na vlastní stát Židů po traumatu holocaustu), ale i tento lidský čin byl již dávno připraven v Božím úradku. Máme zde tedy na jedné straně rovinu přirozenou, tj. lidský svět a rovinu nadpřirozenou, duchovní svět. V rovině přirozeného světa představuje stát Izrael jedinou demokracii ve svém regionu a také jedinou zemi v této oblasti, v níž se rozvíjí evropsko-atlantská civilizace se všemi svými atributy a hodnotami. Pouze v Izraeli, na rozdíl od okolních zemí a zejména oblasti autonomní Palestíny, jsou uznávány např. následující hodnoty:

  • fungující demokracie, včetně práva beze strachu z odplaty vyslovit odlišný politický názor
  • existuje zde osobní svoboda a dodržuje se právo
  • existují zde nezávislé instituce, jako jsou například soudy
  • existuje zde základní úcta k jedinci, a to jak k muži, tak k ženě
  • dětem je dopřáno zažít si bezstarostné dětství, nejsou jim nenávistnou propagandou vymývány mozky

Toto vše jsou hodnoty, které okolní země, ať už v nich jsou rezidua sekulární (komunistické) ideologie, jako je Sýrie, či v nich vládne islám, neuznávají. Z tohoto pohledu evidentně stát Izrael představuje hráz mnohokrát proklamovaným muslimským snahám zničit evropskou civilizaci a nastolit místo ní vládu islámu. Proto je naší povinností, chceme-li být pokládáni za demokraticky smýšlející, Izrael podpořit.

V duchovní rovině pak Izrael (včetně automní oblasti Palestina) představuje pro Židy Zaslíbenou zemi a sám Izrael je Bohem vyvolený národ, aby střežil jeho dědictví – ne snad pro nějaké své zásluhy, ale jako svědectví světu. Pokud tedy jsem konzervativec a křesťan a ignoruji Boží výroky, které jednoznačně staví tento národ do centra mé pozornosti, lásky a zájmu, a místo toho jsou v centru mé pozornosti konspirační teorie, ocitám se daleko na duchovním scestí – a jsem stejně „Otcem lži“ oklamán, jako ti, kdo mu patří dobrovolně...

Autor: Martin Pinc | středa 14.9.2011 12:15 | karma článku: 22,84 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."